Słyszałem o takich firmach, również na volvoforum.pl jest kolega który się tym zajmuje. Moim zdaniem to trochę bez sensu ponieważ gdybym ja miał wydawać spore pieniądze na auto to podjechał bym nim do ASO lub niezależnego polecanego serwisu Volvo i zrobił przegląd przedzakupowy wraz ze sprawdzeniem historii. W ASO jest to koszt około 500zł. Firmy "sprawdzające" nie jeżdżą do ASO tylko sami podłączają auto pod kompa, sprawdzają błędy, jadą na zwykłą SKP i tam robią ścieżkę zdrowia, historię auta uzyskują z CEPIKU i np. AUTODNA i tyle. Wiem że ludzie korzystają z ich usług jednak żadna z nich nie da Ci gwarancji na stan samochodu, jego historię. Ok, można by skorzystać z takiej usługi jeśli kupujesz auto z sprowadzone od sprzedawcy innego niż Autoryzowany Dealer. 90% informacji o aucie każdy jest w stanie sam zdobyć, wystarczy posiedzieć trochę w necie, czy skontaktować się z ASO. Plusem kupowania samochodów używanych w sieci dealerskiej jest faktura i odpowiedzialność sprzedającego za samochód. Kilkakrotnie uczestniczyłem w negocjacjach z dealerami i w 99% przypadków gwarantują stan samochodu, nie spotkałem się by cokolwiek ukryli, auta może nie perełki ale zawsze informowali co trzeba zrobić, na co zwrócić uwagę. Tutaj obejmuje kupującego prawo rękojmi a także bywa też tak że ASO pokrywa część kosztów lub nawet całość w przypadku jakiejś niespodziewanej awarii przez rok od zakupu. Auta są oczywiście trochę droższe ale przynajmniej pewne. Bezpieczeństwo kosztuje
![Wink ;)]()
Czasem wraz z kolegami z volvoforum.pl sprawdzamy auta, często znamy auta z polskiego rynku, część z nas pracuje w ASO lub ma wejścia do nich, są tacy co pracują w ubezpieczeniach i też mogą sprawdzić historię. Nie gwarantujemy że każde auto uda się nam prześwietlić ale coś na pewno się można dowiedzieć.
Szukasz nowego Volvo, pomogę w wyborze modelu, konfiguracji, przy negocjacjach z dealerami. Znajdę dobrą ofertę na auto i finansowanie, bez zobowiązań. Auta do zamówienia i od ręki, demo dealera, używane z sieci dealerskiej Volvo.
Zapraszam na priv.