Pomoc w doborze silnika Volvo S60 II 2010-2011

22 Lut 2016, 21:21

Witam. Planuję na wiosnę zakup volvo s60 II rocznik 2010-2011 na który chcę przeznaczyć kwotę do 60 tyś. Mam dylemat co do wybrania odpowiedniego silnika. Rocznie pokonuję 20-25 tys km.. z Czego połowa to w mieście. Zastanawiałem się nad silnikiem benzynowym 2.0T 203km i trochę nad 1.6 150km chociaż tu mam trochę obawy czy nie jest on zbyt mały na autostradę gdzie raz w miesiącu będę pokonywał 500km w jedną stronę, a nie lubię jeździć 120km/h .Będę wdzięczny za pomoc. Pozdrawiam
Dom4n
Nowicjusz

Prawo jazdy: 10 11 2011
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: GOLF IV
Silnik: 1.6
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1998

23 Lut 2016, 05:05

Najsłabsza benzyna T3 to nie jest dobry wybór jak na gabaryt pojazdu. 150KM nie jest mało ale oferuje nic szczególnego. To dobry silnik do V40 i do miasta.
Optymalnym rozwiązaniem jest wersja 2.0 i tego się trzymaj. Polecam byś zrobił sobie jazdę testową autami z tymi silnikami, od razu poczujesz różnicę.
Szukasz nowego Volvo, pomogę w wyborze modelu, konfiguracji, przy negocjacjach z dealerami. Znajdę dobrą ofertę na auto i finansowanie, bez zobowiązań. Auta do zamówienia i od ręki, demo dealera, używane z sieci dealerskiej Volvo.
Zapraszam na priv.
Rom33
Stały forumowicz

Zdjęcia: 227
Miejscowość: Wisła
Prawo jazdy: 15 07 1997
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo V50
Silnik: 2.0 D 136KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2008

23 Lut 2016, 05:41

Dzieki, chwilowo nie mam takiej możliwości, pewnie dopiero przed samym zakupem wybiorę się na przejażdżkę. Planuję zakupić auto u dealera volvo jak będą mieli dostępne w sprzedaży i tu tez nasuwa sie pytanie, na co zwrócić szczegołną uwagę
Dom4n
Nowicjusz

23 Lut 2016, 07:35

Jeśli auto będzie w automacie to koniecznie sprawdź kiedy skrzynia była serwisowana, posprawdzaj wszystkie urządzenia elektrycznie sterowane, zawieszenie i silnik sprawdzisz na jeździe próbnej czy ścieżce zdrowia. Nie sugeruj się tym że auto od dealera, oni nie gwarantują, że wszystko w aucie jest na 100% takie jakie powinno być. Możesz zabrać auto do innego dealera na sprawdzenie lub do SKP, osobiście wybrałbym tą drugą opcję (tańsza) po otrzymaniu historii serwisowania z ASO. Blachami się nie martw, są solidne. Jak coś wpadnie Ci w oko, odezwij się może uda się dowiedzieć czegoś więcej o aucie.
Szukasz nowego Volvo, pomogę w wyborze modelu, konfiguracji, przy negocjacjach z dealerami. Znajdę dobrą ofertę na auto i finansowanie, bez zobowiązań. Auta do zamówienia i od ręki, demo dealera, używane z sieci dealerskiej Volvo.
Zapraszam na priv.
Rom33
Stały forumowicz

23 Lut 2016, 21:17

Wyłącznie będę szukał auta z manualem, dużo osób pisze że volvo ma awaryjne automaty. Autko konkretnie zacznę szukać w kwietniu. Jak znajdę coś ciekawego to zamieszczę link. Pozdrawiam
Dom4n
Nowicjusz

23 Lut 2016, 21:23

A co sądzisz o dodatkowe wysłanie firmy specjalizującej się w sprawdzaniu auta przed zakupem. Słyszałem kiedyś o firmie autotesto która własnie się zajmuję takim sprawami.
Dom4n
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

BMW i3 Concept Coupe - nieograniczony dostęp do sieci
    Dzięki funkcjom systemu BMW i ConnectedDrive model BMW i3 Concept Coupe ma nieograniczony dostęp do sieci. Przy w pełni naładowanych akumulatorach układ napędowy BMW eDrive, w który wyposażono BMW i3 Concept Coupe, ...
    Mitsubishi ASX, LANCER i COLT z instalacjami LPG
    W polskich salonach Mitsubishi Motors są już dostępne modele ASX, Lancer i Colt z instalacjami LPG z pełną gwarancją. W takie instalacje można wyposażyć zarówno nowe samochody, jak i używane modele marki Mitsubishi. ...

23 Lut 2016, 22:43

Słyszałem o takich firmach, również na volvoforum.pl jest kolega który się tym zajmuje. Moim zdaniem to trochę bez sensu ponieważ gdybym ja miał wydawać spore pieniądze na auto to podjechał bym nim do ASO lub niezależnego polecanego serwisu Volvo i zrobił przegląd przedzakupowy wraz ze sprawdzeniem historii. W ASO jest to koszt około 500zł. Firmy "sprawdzające" nie jeżdżą do ASO tylko sami podłączają auto pod kompa, sprawdzają błędy, jadą na zwykłą SKP i tam robią ścieżkę zdrowia, historię auta uzyskują z CEPIKU i np. AUTODNA i tyle. Wiem że ludzie korzystają z ich usług jednak żadna z nich nie da Ci gwarancji na stan samochodu, jego historię. Ok, można by skorzystać z takiej usługi jeśli kupujesz auto z sprowadzone od sprzedawcy innego niż Autoryzowany Dealer. 90% informacji o aucie każdy jest w stanie sam zdobyć, wystarczy posiedzieć trochę w necie, czy skontaktować się z ASO. Plusem kupowania samochodów używanych w sieci dealerskiej jest faktura i odpowiedzialność sprzedającego za samochód. Kilkakrotnie uczestniczyłem w negocjacjach z dealerami i w 99% przypadków gwarantują stan samochodu, nie spotkałem się by cokolwiek ukryli, auta może nie perełki ale zawsze informowali co trzeba zrobić, na co zwrócić uwagę. Tutaj obejmuje kupującego prawo rękojmi a także bywa też tak że ASO pokrywa część kosztów lub nawet całość w przypadku jakiejś niespodziewanej awarii przez rok od zakupu. Auta są oczywiście trochę droższe ale przynajmniej pewne. Bezpieczeństwo kosztuje ;)
Czasem wraz z kolegami z volvoforum.pl sprawdzamy auta, często znamy auta z polskiego rynku, część z nas pracuje w ASO lub ma wejścia do nich, są tacy co pracują w ubezpieczeniach i też mogą sprawdzić historię. Nie gwarantujemy że każde auto uda się nam prześwietlić ale coś na pewno się można dowiedzieć.
Zapraszam na priv.
Rom33
Stały forumowicz

24 Lut 2016, 21:41

Wyłacznie myślałem o tej firmie jakbym kupował auto znajdujące się daleko od miejsca zamieszkania. Wiadomo że lepiej osobiście podjechać i sprawdzić, ale też nie zawsze sie to może opłacać.
Wiesz może jak się ma spalanie oleju w tych silnikach 2.0, bierze olej czy nie. np. w autach 1,8 / 2.0 TSI/TFSI jest ono bardzo wysokie.
Dom4n
Nowicjusz