[silnik] Pomoc w doborze wersji Nowego Focusa z salonu 2015

15 Wrz 2015, 13:15

Kupuję na dniach Nowego Focusa nowke z salonu i mam maly problem z wyborem silnika. Do tej pory jeździłem starym Citroenem Saxo i zupełnie nie orientuje się w nowych silnikach. Wiem tylko, że chcę benzynówkę, która nie będzie ciagnąć tego Focusiaka ledwo, ledwo i da prawdziwą przyjemnosc z jazdy autem. Lacznie chcialbym zmiescic sie w 75k, nie chce tez super okrojonej wersji wyposazenia, wole moc cos tez dorzucic od siebie jeszcze z opcji.

Czy ktos moglby pomoc, doradzic lub chociaz powiedziec czym roznia sie poszczegolne silniki Focusa? Na stronie oficjalnej marki ciezko znalezc takie info o ile ono tam jest.

Pozdrawiam :!:

[Edit]: BTW, gdzie można edytować swój profil, bo z rozmachu machnąłem datę urodzenia w rubryczce prawka...
Punktator
Nowicjusz

Prawo jazdy: 18 12 1985
Przebieg/rok: 14tys. km
Auto: Citroen

15 Wrz 2015, 14:15

Punktator napisał(a):Wiem tylko, że chcę benzynówkę, która nie będzie ciagnąć tego Focusiaka ledwo, ledwo i da prawdziwą przyjemnosc z jazdy autem.

Wybór sprowadza się do tego czy chcesz auto bezproblemowe w eksploatacji, ale mułowate (1.6 125KM) czy też auto mogące sprawiać potencjalnie kosztowne problemy z uwagi na skomplikowanie konstrukcji (1.5 lub 1.6 Ecoboost - wtrysk bezpośredni, turbo, koło dwumasowe), ale za to dające względną frajdę z jazdy. Przy niewielkich przebiegach rocznych zaryzykowałbym na Twoim miejscu to drugie.
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Prawo jazdy: 12 09 2001
Auto: VW Golf VII
Silnik: 1.4 TSI 150KM
Paliwo: Benzyna

15 Wrz 2015, 15:18

Do jakiego przebiegu chcesz jeździć tym autkiem? Jeśli przy 150-200 będziesz sprzedawał to weź 1.6 150, bo potem może zacząć sprawiać problemy (choć póki co sprawują się świetnie) jak powiedział kolega wyżej
Potrzebujesz jakiejś informacji o Peugeocie 307 lub mondeo mk4? Napisz na priv a postaram się pomóc :)
tomek70
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Łódź
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Ford Mondeo mk4
Silnik: 2.3 161
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2008

15 Wrz 2015, 15:26

Jeszcze nigdy nie przekroczyłem 15k na rok, więc powinno styknąć jesli sprzedam za jakieś 10lat :ok:
Punktator
Nowicjusz

Prawo jazdy: 18 12 1985
Przebieg/rok: 14tys. km
Auto: Citroen

15 Wrz 2015, 15:36

No to bierz ecoboosta. Dostajesz: bardzo dobre osiągi przy dobrym prowadzeniu, niezłe spalanie, niedużą awaryjność przy takich przebiegach, czyli wszystko co można właściwie chcieć :ok:
Potrzebujesz jakiejś informacji o Peugeocie 307 lub mondeo mk4? Napisz na priv a postaram się pomóc :)
tomek70
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Łódź
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Ford Mondeo mk4
Silnik: 2.3 161
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2008
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Fotel samochodowy Toyoty z drukarki 3D
    Fotele samochodowe zazwyczaj nie należą do najwygodniejszych, choć bywają chlubne wyjątki. Producenci mają w tej dziedzinie jeszcze wiele do zrobienia. Dzisiejsze fotele samochodowe konstruowane są z wykorzystaniem dość starych ...