Pomoc w dobraniu oleju do silnika Saab'a

25 Lip 2014, 19:41

Dobry wieczór:)
przymierzam się do wymiany oleju w mojej saabinie.. obecnie jeżdżę na oleju 5w30, ponieważ tak nakazuje naklejka nasilniku :D co warto wiedzieć o moim samochodzie?:
-wycieka mi olej przez kilka uszczelek (zrobię to, tylko chcę pojeździć jeszcze troche do naprawy)
-mam założoną instalację LPG
- obecna turbosprężarka
-silnik nie pali oleju

zastanawiałem się nad zmianą na 5w40, z uwagi na te wycieki.. czy taka zamiana ma sens
(czy może nieco spowolnić wyciekanie) oraz jak zareaguje na nią silnik jeśli przez 200tys km silnik chodził na 5w30? producent w instrukcji pisze: "Dla silników benzynowych Saaba polecamy przede wszystkim SAE 5W-30 lub 0W-30, 5W-40. Oleje te muszą być częściowo lub całkiem syntetyczne oraz spełniać wymagania jakościowe ACEA A3/B3, API SJ lub wyższe"
pozdrawiam.
tomekk29
Początkujący

Prawo jazdy: 04 08 2003
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Saab 95
Silnik: 2.3 t 185KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna

28 Lip 2014, 10:11

Jeżeli faktycznie jest tak jak piszesz to nic bym nie zmieniał jeżeli chodzi o olej tylko udałbym się do mechanika na naprawę wycieków i cieszył się dalszą jazdą. Moim zdaniem najlepsze wyjście nie zalecam jazdy z wyciekami które prawdopodobnie będą się powiększały.
ArteK
Forum Samochodowe

Zdjęcia: 11483
Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 12 12 1996
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Toyota Auris TS Hybrid, Yaris
Silnik: 1.8 Hybrid, 1.3 VVTi
Paliwo: Hybryda
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2016

28 Lip 2014, 10:23

Dokładnie jak pisze Artek, jeśli masz wycieki i chcesz jeździć to weź pod uwagę że te wycieki mogą zagrozić w ruchu drogowym i tym samym do wypadku.
piasek08
Nowicjusz

Auto: Mazda XEDOS 9

28 Lip 2014, 12:53

Witam, dużych wycieków nie mam, na dniach wymienię uszczelkę pokrywy zaworów i uszczelnię miskę olejową, bo wiem że z tym sobie poradzę sam:) jakie są jeszcze uszczelki, które nie wymagają demontarzu silnika i które mogę wymienić sam (dysponując podstawowymi narzędziami, zwykłym garażem i przeciętną wiedzą z zakresu mechaniki:))?
tomekk29
Początkujący

Prawo jazdy: 04 08 2003
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Saab 95
Silnik: 2.3 t 185KM
Typ: Sedan/Limuzyna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
    Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...
    Chevrolet Corvette C1
    Zupełnie inne oblicze ma natomiast Corvette C1. Pierwsza generacja legendarnego sportowego Chevroleta była dostępna wyłącznie ze zdejmowanym dachem. Miała być odpowiedzią na brytyjskie i włoskie kabriolety importowane po ...