Kao napisał(a):Szybki tylko spójrz na to ile w takim starym dieslu bez 2 masy egrow, turbin itc może się sypnać? Ile widziałeś np 1.9 tdi w wyplutą panewa czy uszkodzonym tłokiem? Ile kosztuje regeneracja zwykłego wtrysku? 200 zł przy takim silniku nawet praktykant sobie poradzi, tam nawet nie ma co popsuć bo byle jakiej naprawie.
To powiedz mi która stara bena ma te dobrodziejstwa o których piszesz? Żadna... a co łączy tą starą benę ze starym dieslem? Wiek, 30tu właścicieli i badziweny serwis...+ w starym dieslu może dojść 500k.km.
I teraz wierzysz że ktoś wyserwisuje diesla inaczej niz bene jak ma swoje założenia ?
Tak więc zgadnijmy jak zrobi regeneracje turbinki ?
Kupi chiński szit wkład za 450zł. bez wyważania i uszczelek+robota czy zrobi regeneracje z wyważeniem za 800zł + robota.
Co do konkretów to fakt stare diesle trudno spotkać ze stukająca panewka ale jest to top zajechanych syfów z którymi mam stycznosć gdzie i tak są turbinki tanie bo tanie ale są, są rozrządy ? A no są i nawet 1,9 po zerwaniu paska już miałem okazje kupować, ustawienia kąta wtrysków temat banalny tylko już widzę jak to zrobi praktykant ze swoim tabletem w ręku...
Do tego dalej pozostają usterki właściwe dla staruszków czy to na rope, czy to na lpg czy to na prąd
Dlatego jak ktoś ma węża w kieszeni i do tego mechanika który mu nie pomaga to typowanie "pancernika" z podziałem na pb/on jest smieszne.
I zeby nie było ostatnio pomagałem zaprzyjażnionej firmie w zakupie aut dla pracowników do rozwożenia pizzy. Wybrałem same beny o wartości do 5k. Wszystkie z lpg. Robią około 5-6k.km. miesięcznie.
I pewnie jak bym trafił starego 1,9sdi też bym kupił ale się nie trafił a w benach nie widzę nic strasznego a do tego w ciągu 1 mca zakupione 3auta naprawdę w eleganckim stanie.
No ale jak robiłem pierwszy serwis to nie filozofowałem że coś kosztuje 400zł tylko wymieniałem zgodnie z wymogami technicznymi.
Temat jest prosty trzeba wytypować ogólnie auta bez specjalnych wad technicznych niezależnie od paliwa z uwzględnieniem serwisu.
Jak się trafi sdi niech będzie sdi jak się trafi pb niech będzie pb