Pomoc w ocenie ogłoszeń - pierwsze auto

05 Wrz 2017, 22:02

Witam, proszę o pomoc w sprawdzeniu ogłoszeń, które warto wybrać do jakichkolwiek oględzin. Jestem laikiem okolice warszawy, prawdopodobnie skorzystam z aso. Benzyna 10-12k. Brak zniżek.

1. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
2. [link do oferty na Olx wygasł]
3. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
4. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
5. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
6. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
7. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
8. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
9. [link do oferty na Allegro wygasł]
10. [link do oferty na Allegro wygasł]
11. [link do oferty na Allegro wygasł]
12. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
13. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
14. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
15. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
16. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
17. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
18. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
19. [link do oferty na Allegro wygasł]
20. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
21. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
22. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
23. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
24.[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
25.[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
rezzien
Nowicjusz

Auto: brak

05 Wrz 2017, 23:01

Weź A3 od prywatnego wlasciciela, zamiat do ASO to skorzystaj z jakiegoś motodoradcy, pare nietrafionych wizyt w aso i bedziesz szukal fury za 8-10k :twisted:
fate
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: krs/wwa
Prawo jazdy: 0- 0-2007
Przebieg/rok: 13tys. km
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna

06 Wrz 2017, 15:47

Wybierz max 10 ofert i wtedy coś doradzimy bo wątpie żeby komuś się chciało przeglądać te wszystkie ogłoszenia..
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2012

06 Wrz 2017, 21:31

1.4 jest za słabe do Leona
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Rok produkcji: 2004

07 Wrz 2017, 22:05

fate napisał(a):Weź A3 od prywatnego wlasciciela, zamiat do ASO to skorzystaj z jakiegoś motodoradcy, pare nietrafionych wizyt w aso i bedziesz szukal fury za 8-10k :twisted:

Jak mniej więcej oscylują się ceny między aso, a moto doradcy? Widziałem że moto zakup jest od 230zł np.

Barol napisał(a):Wybierz max 10 ofert i wtedy coś doradzimy bo wątpie żeby komuś się chciało przeglądać te wszystkie ogłoszenia..

Dałem więcej, żeby była możliwość czegoś wybrać. Sam mam nikłą wiedzę na temat wybrania aukcji, a żeby pojechać na oględziny zerowa. Jak prywatna osoba ma samochód z Niemiec czy Holandii, i jeździ nim np. rok, czy jest sens interesować się autami sprowadzonymi?

mike napisał(a):1.4 jest za słabe do Leona

Rozumiem, że pod względem masy. Myślałem nad zakupem auta, żeby OC było ze 3k max i miało ważne przegląd i OC z pół roku. Nie wiem czy dobrze robię strzelając w A3/Leon na pierwsze auto, ale jestem za hatchback'iem na start.

Jakie są wasze sugestie?
rezzien
Nowicjusz

Auto: brak

08 Wrz 2017, 10:19

Moim zdaniem to dobry wybór, W Leona celowałbym 1.6 lub 1.8 a w kwestii OC- zawsze możesz wybrać współwłaściciela ze zniżkami jeżeli masz taką możliwości będzie taniej.
Autobelki
Nowicjusz

Przebieg/rok: 11tys. km
Auto: Renault Laguna
Silnik: 2.0
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Manualna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

[B] Getz 1,3 / Micra K12 1,2 / 206 1,4 / Fabia I 1,4
    Podstawowe kryteria zestawienia: - hatchback segmentu B - silnik benzynowy o mocy ok. 75KM - manualna skrzynia biegów - modele z ok. 2003 roku Wytypowane modele do zestawienia: - Hyundai Getz 1,3 - 82KM - Nissan Micra ...
    Jak dbać o turbosprężarkę w naszym samochodzie?
    Obecnie rośnie zainteresowanie kierowców samochodami o dużej mocy i małym zużyciu paliwa. Aby sprostać tym oczekiwaniom rynku, wiodący producenci samochodów więcej uwagi poświęcają projektowaniu modeli wyposażonych ...

08 Wrz 2017, 11:00

rezzien napisał(a):Myślałem nad zakupem auta, żeby OC było ze 3k max i miało ważne przegląd i OC z pół roku.

Zejdź segment niżej i wtedy taki mały silnik będzie ok. Typu Ibiza, Polo, Corsa. 1.4 do Leona to marnowanie pieniędzy.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

08 Wrz 2017, 12:55

Barol napisał(a):Wybierz max 10 ofert i wtedy coś doradzimy bo wątpie żeby komuś się chciało przeglądać te wszystkie ogłoszenia..
ja otworzyłem temat i zamknąłem :unsure:
rezzien napisał(a):Jak mniej więcej oscylują się ceny między aso, a moto doradcy?
w zależności od serwisu ale pamietam ze chyba najtaniej spotkałem sie w hondzie 200 zł a najdrożej w Mercedesie prawie 600. Także rozbierzność duża.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

08 Wrz 2017, 16:26

rezzien napisał(a):Dałem więcej, żeby była możliwość czegoś wybrać. Sam mam nikłą wiedzę na temat wybrania aukcji, a żeby pojechać na oględziny zerowa. Jak prywatna osoba ma samochód z Niemiec czy Holandii, i jeździ nim np. rok, czy jest sens interesować się autami sprowadzonymi?

To zdobądź tą wiedzę naprawde warto, zamiast ufać obcym anonimom przy najwiekszym zakupie w zyciu jak dotad zapewne :yes: Moze hajsik na autko spadł Ci z nieba ale ja gdybym własnymi rękoma wytyrał te 10 klocków nie oddałbym ich byle komu słuchając rad byle kogo, licz na siebie chłopie :twisted: co do ogłoszeń na poczatek staraj się rozrozniac te od handlarzy i od prywatnych osób i wybieraj te któesz masz w pobliżu.

Teraz do rzeczy, jak wytrzymasz obejrzec z uwaga cały ten film:

[Aby zobaczyć film musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Będziesz gotowy na pierwsze oględziny i pojedz obejrzec byle co, byleby sprawdzic sie w tej sytuacji. Wtedy zaczniesz ogladac kolene aute godne zainteresowania i nie bedziez się stresował to handlarzyna nie łyknie Cie jak płotki.

Co do aut jeżdzonych rok raczej nie warto. Jezeli ktos sciagnal je z mysla zeby jezdzic rok to nic pewnie nie wymienial i sprzedaje zanim auto straci na wartosci, to jest dobry sposob zeby za te same pieniadze jezdzic niestarzejacym sie autem. Druga opcja ze moze podinwestowal ale ciagle sie psuje albo bierze olej itd i dlatego sie pozbywa.

Na pierwszy samochód nie patrz az tak mocno na silnik, wazniejsze, zeby był w dobrym stanie, pamietaj mocniejsze silniki biora raczej osoby ktore szukaja wiekszych wrazen i beda raczej bardziej przypiłowane niz te mniejsze - chyba ze ktos jezdził już dłuugo z takim malym silnikiem i brakowało juz mu buta to tez bedzie żyłował. OC czy 1.4 czy 1.6 nie bedzie raczej duzej roznicy, auta z mniejszymi silnikami sa tez rynkowo mniej warte. Celujesz w fajne autka, powodzenia. Aha i kolejna kwestia ze teraz jest mały wybór i z każdym tygodniem ofert bedzie przybywać, to trudne pewnie Ci się spieszy ale cierpliwości
fate
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: krs/wwa
Prawo jazdy: 0- 0-2007
Przebieg/rok: 13tys. km