Pomoc w wyborze auta dla młodego pasjonata motoryzacji.

22 Kwi 2015, 16:15

Witam.
Jako iż jest to mój pierwszy post na tym forum ( które poniekąd śledzę od długiego czasu), chciałbym się przywitać.
Przejdźmy do rzeczy, poszukuję samochodu ponieważ moje obecne auto doprowadza mnie do coraz większych nerwów. Jest nim qashqai w wersji 1,5dci którego nie polecam nikomu. Strasznie słaby stosunek jakości do ceny. Auto w ogóle nie jedzie, a materiały w środku to istna porażka.

Obecnie szukam samochodu do 33 tys.
Moc: od 130 koni ( im więcej tym lepiej)
Nadwozie: Sedan, Hatchback, Coupe, Kombi
Obszar: Województwo warmińsko mazurskie.
Przebieg: 15 tys. rocznie
Dodatkowe info: Zależy mi na aucie o dynamicznym wyglądzie z niezłymi materiałami w środku. Przede wszystkim z dość zrywnym silnikiem i rozsądnymi kosztami eksploatacji. Przedstawiam diesle wiem, że jak na mój przebieg to może być nieciekawy wybór. Aczkolwiek rope mam za naprawde małe pieniądze. I jeżdzę wręcz za darmo. Dlatego diesel. Chociaż ciekawą benzynką z turbo nie pogardzę
Kwota: Jako iż nie sprzedałem obecnego auta, myślę o wymianie. Orientacyjnie do 33 tys. ( Dorzucę coś do swojego samochodu)
Sam myślałem nad:
-Laguną III 2.0 dci, ciekawe, ładne, przestronne auto. O wiele bardziej trwałe od poprzedniego modelu.
- Chevrolet Cruze 2.0 163km diesel Automat. Zrywny, dobre jakościowo materiały w środku, rozsądne koszty eksploatacji.
-Citroen c5 tylko nie wiem czy zmieszczę się w budżecie.
-Bravo 1.9 jtd 150 Bardzo dobry stosunek cena/jakość Tylko to Fiat... Mi to akurat nie przeszkadza. Tylko martwi mnie szybki spadek ceny
-Alfa romeo 159 2.4 JTD Ideał.. Niesamowicie piękna sylwetka, dynamiczne mało awaryjne silniki. Aczkolwiek duży spadek wartości, trudności w odsprzedaży oraz ewentualne znalezienie mechanika do serwisowania ( Mój się nie podejmuje) jakoś odpycha mnie od auta.
2 Przykłady ogłoszeń aut które mnie zainteresowały.
[link do oferty na Allegro wygasł] Wygląda świetnie, aczkolwiek jak wiadomo Elbląg to zagłębie handlarzy, kiedyś oglądałem Octavie od tej osoby niezły wiatrak. Ten egzemplarz prezentuje się dość ciekawie. Aczkolwiek po zdjęciach wydaję mi się że był malowany. No i ten silnik z VW czym on się różni od 2.0 TDI? Podobno ten egzemplarz ma książkę serwisową do końca. Warto tym się zainteresować?

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Ciekawy egzemplarz. Już go oglądałem. Nie bity, nie malowany. Ładnie utrzymany w środku, doinwestowany 2 komplety nowych opon, wymienione turbo i częsci takie jak w ogłoszeniu. Martwi mnie tylko przebieg i to czy ta laguna jest warta swojej ceny bo to jednak 2007 rok i 224 tys przebiegu. Jest to prywatne auto handlarza, jeździł nim ponad rok.
To tyle proszę was o ocenę aut podanych oraz o propozycje wraz z linkami do aut z warmińsko-mazurskiego. Za wszelką pomoc serdecznie dziękuję ;)
Rajdowiec94
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 10 2012
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Nissan Qashqai
Silnik: 1.5 dCi
Paliwo: Diesel

22 Kwi 2015, 16:28

Pasjonata, a szuka Coupe lub Kombi. To są zupełnie 2 inne kategorie. Nie da się ich porównać w kosztach. To jak? Szukasz samochodu praktycznego, czy przyjemnego?
Ban za reprezentowanie własnych poglądów? Fajnych tu macie adminów. A to forum to maszynka do powielania mitów.
yyy
Początkujący

Prawo jazdy: 0- 0-2013
Auto: Mercedes W169

22 Kwi 2015, 16:35

Generalnie, coupe wpisałem tam przypadkiem. Bo z tego nadwozia jedyne słuszne auto to e46 330i. Aczkolwiek ciekawe sztuki są daleko w Polsce a ja nie mam czasu na podróże. Nadwozie wpisaļem luźno bardziej chodzi mi o konkretny egzemplarz. Najbardziej zależy mi na ładnie prezentującym sie sedanem.
Oczywiście zależy mi na frajdzie z jazdy, lecz wiem że nie mogę sobie na to pozwolić. Bo takową zapewni mi subaru, lub wspomniane bmw. Ale wiem że z utrzymaniem na odpowiednich podzespołach może być ciężko. Dlatego celuje w półśrodki.
Ostatnio edytowany przez Rajdowiec94, 22 Kwi 2015, 17:01, edytowano w sumie 1 raz
Rajdowiec94
Nowicjusz

22 Kwi 2015, 16:54

Jak wystarczy małe auto, możesz szukać Hyundai Coupe po 2005 roku (a jak trochę brakuje w wyglądzie, to sprawdź wersję 2007). Jak coś nieco większego, to IS200, lub E46 325i. Z droższych na przykład Civic. Zawsze możesz wybrać którąś Toyotę, ale to kwestia gustu.
Ban za reprezentowanie własnych poglądów? Fajnych tu macie adminów. A to forum to maszynka do powielania mitów.
yyy
Początkujący

Prawo jazdy: 0- 0-2013
Auto: Mercedes W169

22 Kwi 2015, 17:08

yyy przy takim budżecie szkoda rozpatrywać podane przez Ciebie modele i wolałbym się skupić właśnie na alfie 159 skoro autorowi tak się podoba
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

22 Kwi 2015, 17:08

IS 200 jest tylko kilka sztuk wartych uwagi rozsianych po całej Polsce. Świetne, trwałe, dynamiczne aczkolwiek wygląd zewnętrzny nie do końca mi pasuje. Hyundai to zwykły populus o niezłym wyglądzie coupe. Zdecydowanie brakuje mu konkretnego silnika wygląda jak sportowe auto jedzie dość przeciętnie. Co do BMW zdecydowanie tak, jednak ciekawe egzemplarze jak napisałem są daleko odemnie. Przed nissanem jeździłem Leonem I top sport 1.9 tdi 180 ( remap silnika) i zależy mi na podobnej dynamice. Jednak auto może być wolniejsze na rzecz dobrego prowadzenia. Co powiecie o samochodach z linków?
Rajdowiec94
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Gran Turismo Polonia Light / relacja
    W dniach 13-16.09.2009 odbyła się wersja ,,Light" najlepszego motoryzacyjnego eventu w Polsce o nazwie ,,Gran Turismo Polonia" która odbyła się w czerwcu tego roku. Ten event miał być bardziej kameralny. Bez rozgłosu, ...

22 Kwi 2015, 18:43

Jak znajdziesz ST220 to można kupić, ale będzie ciężko bo jest mało dobrych egzemplarzy na rynku. :ok:
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

22 Kwi 2015, 21:11

Celuj w AR 2.4 JTD
Lancer beznadziejny silnik (okryte niechlubną sławą 2.0 TDI PD)
W Lagunie nie ma co bać się przebiegu - większość aut z tych roczników ale sprowadzonych z zachodu bedzie mieć podobny przelot - rzecz jasna cofnięty na 120k ale w "pamięci" ponad 200 podchodzące pod 300k :yes: jeśli pewny egzemplarz to brać i się nie zastanawiać
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

22 Kwi 2015, 22:38

Więc mówicie że warto zainteresować się alfą? Chciałbym się jeszcze zapytać jak wyglądają koszty serwisu alfy w stosunku do np. Laguny i dostęp do części. Jeszcze jedno pytanie czym sie różni silnik 2.0 dci w wersji 150km a 180km. Ma większe turbo? Czy byłby sens wgrywania nowej mapy do tej laguny, żeby ją podkręcić do 170 km? Czy lepiej zmienić turbo na większe?
Rajdowiec94
Nowicjusz

22 Kwi 2015, 22:52

Pewnie się mylę, ale obstawiam, że 150 i 180 to technicznie to samo tylko z innym programem :wink:
Wymiana turbiny? Syzyfowa praca. Nie dość, że gruba kasa za turbo to jeszcze remap a i tak wyjdzie d.pa bo będzie większa moc ale dojdzie turbodziura. Lepiej zrobić program w 150 :)
mike
Moderator
Awatar użytkownika

22 Kwi 2015, 22:58

Świetne wieści, chyba się skusze na tą lagune. Bo ciężko znaleźć konkretny egzemplarz. Zaś ten wydaje mi się że jeszcze pojeździ. Jeszcze mam na oku chevroleta cruze z 55 tys przebiegu z 2011 roku z silnikiem 2.0 vdi 163 km. Z tym, że to automat i to auto z włoch. Przyjechał z uszkodzonym silnikiem nie odpala. Handlarz ma swoj zakład mechaniczny i ma go zrobić bądź wymienić silnik. Warto sie tym interesować?
Rajdowiec94
Nowicjusz

23 Kwi 2015, 07:46

Niedawno na forum wypowiedział się właściciel Cruza. Nie były to słowa pochwalne :wink:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

23 Kwi 2015, 08:57

Dziwny temat bo napisał go fan motoryzacji który ma problem z autem bo...daleko się od niego znajduje :ok:
Albo wygląd iSa jest taki sobie a jeździł leonem1 którego wygląd jest porywający :mrgreen:
Albo fan motoryzacji rozważa cruz-a szewiego w dieslu i w automacie :shock:

Dzisiaj włączył mi się dobry humor ale :twisted: ... Ty nie jesteś fanem motoryzacji, tak tylko Ci się zdaje.

P.S

Ja jestem fanem motoryzacji i jak upatrzyłem sobie auto na innym forum to właściciela męczyłem przez pół roku a w jedną stronę miałem 1700km. aż Pan uległ :naughty:
No i dodam jeszcze że auto było za 13k pln więc nie należało do bardzo drogich :mrgreen:
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

23 Kwi 2015, 09:01

szybki napisał(a):Dziwny temat bo napisał go fan motoryzacji który ma problem z autem bo...daleko się od niego znajduje :ok:

P.S

Ja jestem fanem motoryzacji i jak upatrzyłem sobie auto na innym forum to właściciela męczyłem przez pół roku a w jedną stronę miałem 1700km. aż Pan uległ :naughty:
No i dodam jeszcze że auto było za 13k pln więc nie należało do bardzo drogich :mrgreen:

Szacuneczek heh :D
adrianbokser
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Śląsk
Auto: E32
Silnik: m60b30
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1994

23 Kwi 2015, 10:17

No niestety aktualnie nie mogę pozwolić sobie na dalsze wyjazdy z powodu pracy. Pod uwagę biorę 3 opcje.
-Lagune 2.0 dci 150 i remap na 180km
- Alfe Romeo 2.4 jtd
- Bmw e46 3.0i, bądź 2.8i
Rajdowiec94
Nowicjusz