Pomoc w wyborze auta do 12500 zł (lubelskie)

25 Wrz 2016, 19:21

Witam, planuję kupić auto w cenie do 12500 zł. Do tego ok 2500 zł zapasu na opłaty, naprawy itp. Jeździł będę praktycznie tylko po mieście, więc w grę wchodzi benzyna, ewentualnie LPG. Szukam sedana lub hatchbacka. Chociaż z kombi ostatnio spodobała mi się Laguna II poliftowa. Preferuję Mazdę 6, Leona, Mondeo, Toledo i właśnie Lagunę II Kombi, ale jestem też otwarty na inne propozycje. Mieszkam w Lublinie. Mam kilka typów i proszę o ocenę tych ogłoszeń:
[link do oferty na Olx wygasł] [link do oferty na Olx wygasł] [link do oferty na Olx wygasł] [link do oferty na Olx wygasł] [link do oferty na Olx wygasł] [link do oferty na Olx wygasł] [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do oferty na Olx wygasł]
Madmartigan
Nowicjusz

Auto: Nie mam

26 Wrz 2016, 02:11

za 12.5k mozesz kupic juz bardzo ladne a4 b5 lift 1.8t z quattro.

mam taki samochod i mogę Ci go na żywo pokazać jestem z Puław. mam lpg, avant i chipa.

chyba że szukasz nowszej budy..
mophk
Nowicjusz

Prawo jazdy: 0- 0-2016
Auto: Audi A4 B5 Q
Silnik: 1.8T 150KM AWT
Paliwo: Benzyna
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2000

26 Wrz 2016, 11:26

A4 b5 1.8T quattro? Chyba najbardziej "przepłacane" auto w tym kraju. Co najmniej 15 letni samochód, z napędem, który w mieście jest zupełnie niepotrzebny a tylko generuje wyższe spalanie i koszty. Dodatkowo turbo, które do miasta również nie jest idealnym pomysłem. Jedynym plusem jest chyb a tylko łatwość odsprzedaży

Co do modeli podanych przez autora. Są ok, ale zmieniłbym silniki. Mazdę 6 nadającą się do jazdy bez dużych inwestycji może być ciężko znaleźć w tej kasie. Często można przeczytać narzekania na dynamikę 1.8- nie wiem jak jest, nie jeździłem. To samo z mondeo i laguną - to duże samochody i do sprawnej jazdy potrzebują mocy. W mondeo masz bardzo fajny silnik 2.5, ale pewnie lepszym wyborem do miejskiej jazdy byłby 2.0/145km.
W leonie masz prosty silnik, nie ma się tam co zepsuć, ale niestety również demonem prędkości nie będzie (na jakieś bardzo niskie spalanie również bym nie liczył). Volvo to też ciekawa opcja, miałem s40 i polecam, jednak 1.8 to minimum. Samochód waży ponad 1300 kg a jeśli wsiądą do niego 4 osoby to będziesz miał problemy ze sprawnym ruszaniem :naughty: :naughty: Odpuść tylko raczej silnik gdi.

Odrzuciłbym również w tej kasie sprowadzone auta/od handlarzy. Od ceny odejmij detailing, akcyzę, koszty transportu, tłumaczeń, drobne naprawy i marżę sprzedawcy a wyjdzie Ci, że ten samochód kosztował 1000 euro co już mówi coś o stanie technicznym.
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

26 Wrz 2016, 13:02

Jeśli chodzi o A4 to wolałbym coś nowszego. Bardzo podoba mi się Mazda 6. Wiem, że korozja lubi te auta i trzeba szukać takich ze zdrowymi blachami, a potem zabezpieczyć przed rdzą. Zawieszenie wielowahaczowe to też koszty i to pewnie nie małe.
Co do tych silników to jest to problem. Jak znajdę auto które mi się podoba i cena jest do przyjęcia to zazwyczaj silnik jest trochę za mały, jak chociażby w tym Volvo albo Lagunie. Zresztą od 2 miesięcy mój brat ma Volvo V40 z 1.6. Jeździłem nim trochę i rzeczywiście czuć, że brakuje mu mocy, ale z drugiej strony na miasto powinno to wystarczyć. Na niskie spalanie nie liczę bo w mieście (lubelskie korki) to niemożliwe.
Ogólnie mam wrażenie, że moim regionie nie ma dużego wyboru. Ale może tylko mi się wydaje.
Handlarzy wolałbym uniknąć, ale auto przed zakupem i tak sprawdzę na stacji, więc mniej więcej będę wiedział na czym stoję.
Fajnie by było jakbyście mogli ocenić te ogłoszenia, które wstawiłem. Być może na podstawie zdjęć będzie widać coś co dyskwalifikuje dane auto. Na pewno więcej zobaczycie niż ja, zwłaszcza że tą Lagunę i Mondeo mam zamiar obejrzeć.
Madmartigan
Nowicjusz

26 Wrz 2016, 14:21

może i przepłacane i niezbyt nowe ale niczego nie brakuje. masz dobry napęd, dość mocy i silnik dobrze znosi lpg.

podsumujmy:
mazda - rdzewieje i jest droga
ford sie nie nadaje do gazu bo głowice ma z papieru
volvo jest ciosane siekierą z kawałka plastiku
seat ma mały silnik, to będzie palić tyle co 1.8 i 1.8t vagowskie - 10 lekko a koni ze 100 mniej. poza tym chcesz coś młodszego.. 2 lata Ci robi różnicę?
laguna ma trochę mały silnik, ale skoro jest w pulawach mozemy sie zgadać i podejsc z interfejsiem typu elm327 - moze coś odczyta.

owszem przyznaje sie bez bicia mam wspomniany samochod i chce go sprzedać, ale tylko dlatego że chce kupic a6 c5 z 2.7tt quattro lub allroada w tej opcji.
mophk
Nowicjusz

26 Wrz 2016, 20:14

Byłem dziś w Puławach. Obejrzałem tego czarnego Mondeo. Na lewym nadkolu spore ognisko korozji, z prawej strony lekko zarysowany i rdza na felgach. Lagunę z silnikiem 1.6 sobie odpuszczam bo rzeczywiście to za mało jak na takie auto.
Obejrzałem też taka Lagunę:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Chyba się na nią zdecyduję, no chyba, że u mechanika coś wyjdzie. Ale znalazłem jeszcze takie coś też w Puławach:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Niby rocznik ten sam, a spora rozbieżność w cenie mimo że ta granatowa po lifcie.
Madmartigan
Nowicjusz

26 Wrz 2016, 20:33

mophk napisał(a):ford sie nie nadaje do gazu bo głowice ma z papieru
bzdury.
Jak jeździsz montować LPG do kowala to się nie dziw, że się psuje. Znajomy ojca od kilku lat codziennie dojeżdża do pracy Mondeo mk3 1.8 i nie narzeka.
mophk napisał(a):mazda - rdzewieje i jest droga
a Audi jest perfekcyjne...
Może powiesz nam pare słów o zawieszeniu?
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

26 Wrz 2016, 20:41

a co z nim nie tak? raz na 100 tys km 1500 ci szkoda wydać? a to że znajomego ojciec nie narzeka to nic nie znaczy. szukałem drugiego samochodu dla znajomych i pytalem mojego gazownika ktory sie nadaje a który nie i było że forda nie bo ma ciastolinowe głowice.

audi nie jest idealne, daleko mu do tego ale ma swoje zalety. t
mophk
Nowicjusz

26 Wrz 2016, 20:43

mophk napisał(a):a co z nim nie tak? raz na 100 tys km 1500 ci szkoda wydać?

a na mazdę szkoda wydać już? :roll:

mophk napisał(a):i było że forda nie bo ma ciastolinowe głowice

+ plastikowe kolektory
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2010

27 Wrz 2016, 00:42

mophk napisał(a):a co z nim nie tak? raz na 100 tys km 1500 ci szkoda wydać?
nie bądź śmiszny, więcej jak 50k nie zrobisz nawet na najlepszym zestawie. Ten typ tak ma, tylko części są różnej jakości
mophk napisał(a): a to że znajomego ojciec nie narzeka to nic nie znaczy
sam zacząłeś :ok:
mophk napisał(a):pytalem mojego gazownika ktory sie nadaje a który nie i było że forda nie bo ma ciastolinowe głowice
to jest głupi stereotyp z czasów, gdy LPG montowano byle jakie, byle gdzie i byle jak
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

27 Wrz 2016, 11:41

A co powiecie o tych dwóch Lagunach z mojego poprzedniego posta?
Madmartigan
Nowicjusz

27 Wrz 2016, 13:05

Zdjęcia ze wzmocnionym kontrastem w pierwszej jeszcze pogorszyły sprawę. Benzadziejnie wygląda
Druga nie wygląda źle, ale to również handlarz, który chce na Tobie zarobić i trzeba zachować ogromną ostrożność. Ogólnie to szukałbym czegoś z prywatnych rąk.
A tak na marginesie to porównaj sobie stan siedzenia kierowcy w jednej i w drugiej, ta sama tapicerka (tak, wiem mogły być inaczej użytkowane). 15k różnicy w przebiegu?
Invi
Forumowicz VIP

27 Wrz 2016, 15:10

Nie zwróciłem uwagi na ten fotel. Rzeczywiście jest mocno zużyty, a więc pewnie ma ze 150k przebiegu więcej jak nie lepiej. Generalnie wyglądała dobrze z tym, że w przednim zderzaku 2 zatrzaski są na wierzchu. Handlarz zachwalał w jakim to świetnym stanie technicznym jest to auto do tego stopnia że sam chciał zapłacić za badanie na stacji. Obejrzę jeszcze dziś tą granatową.
Wiem, że z handlarzami trzeba zachować czujność , nie chce się wpakować na minę.
Znalazłem jeszcze takie Mondeo od os prywatnej tym razem:
[link do oferty na Olx wygasł]
Co u nim myślicie?
Madmartigan
Nowicjusz

27 Wrz 2016, 15:13

IMO bardzo ładne i warto się zainteresować.
Oczywiście jeśli taka moc jest wystarczająca
Invi
Forumowicz VIP

27 Wrz 2016, 15:23

Invi, zgodnie z Twoją sugestią szukałem Mondeo z 2.0, ale znalazłem tylko 2 w regionie. Oba w kombi (wolę sedan) i oba jakieś podejrzanie tanie (mniej niż 8 tys). Jak już pisałem wcześniej będę jeździł praktycznie tylko po mieście, więc mocy z 1.8 raczej wystarczy. A jak jest z tym gazem do Mondeo 1.8 bo widzę, że różne opinie są na ten temat?
Madmartigan
Nowicjusz