Pomoc w wyborze auta do 45 000zł/ kilka typów

30 Lip 2024, 10:01

Dzień dobry,

stoję przed wyborem i zakupem auta, mam spory dylemat i nie bardzo wiem co wybrać. Szukam czegoś do 45 000zł, benzyna( hybryda), w sedanie lub sedanohatchbacku ;) czyli dłuższy tył i bagażnik otwierany z szybą.
Obejrzałem kilka aut i mam dylemat między

1. Ford Fusion 2016r. benzyna silnik 2.0 Hybrid 187KM 138kW
Ten samochód przekonuje mnie najbardziej, ze względu na w miarę świeży rocznik i niskie spalanie (4-6L). Obawiam się drogich napraw i trudno dostępnych części.

2. Mazda 6 III Sedan 2.5 SKYACTIV-G I-ELOOP 192KM 141kW 2013r.
Ma dobre opinie i ponoć ekonomiczny silnik, spalanie na poziomie 7-8L
Niestety 2013 rocznik, czyli początek tego modelu.

3. Ford Focus III 2.0 Ti-VCT 160 KM 118 kW 2018r.
Przekonuje mnie tylko rocznik auta, więc liczę na rzadsze wizyty u mechanika.
Spalanie ponoć na poziomie 7-9L.

Wszystkie powyższe mają przebieg w przedziale 180 000 - 200 000 km.

Oglądałem jeszcze Hyundai Elantra, Peugeot 508, DS 5, ale nie znalazłem nic sensownego w takim budżecie. Chętnie przemyśle również inne propozycję.
Serdecznie dziękuje za każdą podpowiedź i pomoc w wyborze.
uraharu
Nowicjusz

30 Lip 2024, 10:16

Fusion będzie rozbitkiem ze stanów
Mazda będzie rozbitkiem ze stanów
Focus ten silnik miał tylko przed liftem więc bodaj do 2014 a poza tym praktycznie ich nie ma

Chcesz mieć dobre auto to przestań filtrować ogłoszenia od najtańszych. Kup avensisa
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

30 Lip 2024, 10:24

franccc napisał(a):Fusion będzie rozbitkiem ze stanów

Tak, mam nawet zdjęcia uszkodzeń.
Właściciel mówi, że głównie blacharka.

Mazda będzie rozbitkiem ze stanów

Również właściciel mnie o tym poinformował. Z tego co napisał, jedynie błotnik był uszkodzony, ma podesłać zdjęcia.
Póki co znalazłem to

Focus ten silnik miał tylko przed liftem więc bodaj do 2014 a poza tym praktycznie ich nie ma

To jest to ogłoszenie, wydaje mi się podejrzanie tanio
[link do oferty na Olx wygasł]

Chcesz mieć dobre auto to przestań filtrować ogłoszenia od najtańszych. Kup avensisa

Za chwilę przejrzę te Toyoty, może faktycznie coś dobrego znajdę.
Auta sprowadzane z USA w tej cenie odpuścić?
uraharu
Nowicjusz

30 Lip 2024, 13:15

franccc napisał(a):Focus ten silnik miał tylko przed liftem więc bodaj do 2014 a poza tym praktycznie ich nie ma

uraharu napisał(a):To jest to ogłoszenie, wydaje mi się podejrzanie tanio
[link do oferty na Olx wygasł] ... ZBbp2.html
bo jest ze Stanów :ok: w EU chyba nie było w ogóle tego silnika
uraharu napisał(a):Auta sprowadzane z USA w tej cenie odpuścić?

Tutaj nikt Ci nie powie jednoznacznie tak albo nie, ponieważ:
- auta te są zazwyczaj po jakiejś szkodzie (do tego jeszcze wrócę), ale za to mają słabsze wyposażenie niż ich eurpejskie odpowiedniki;
- auta z USA mogą różnić się detalami technicznymi, przez co niektóre części trzeba będzie zamawiać lub poświęcić więcej czasu na ich poszukiwania, mogą się zdarzyć różnice w wykonaniu egzemplarzy EU vs USA;
- to, że auto było robione po wypadku to jeszcze nie tragedia (sam takowe posiadam), pod warunkiem, że jest dobrze zrobione. Warto też zwrócić uwagę, czy ktoś tym jeździł dłużej, czy tylko na handel. Zwracać uwagę, czy były wywalone poduszki, bo tutaj odbywa się największe druciarstwo;
- na podejściu "kupię auto z USA, bo tańsze" możesz się przejechać, bo co z tego, że kupisz teraz interesujący Cię model w niższej cenie, skoro będziesz się później bujać ze sprzedażą, oczywiście Twój egzemplarz też będzie odpowiednio tańszy w porównaniu do średniej rynkowej
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

30 Lip 2024, 15:30

Wychodzi na to, że wszystkie 3 wymienione przeze mnie auta są ze Stanów.
Poziom uszkodzeń wydaje mi się akceptowalny.
Gdyby wybór był pomiędzy tymi 3 autami, to które z nich byłoby najlepsze?

Głównie dojazdy do pracy 20km w jedną stronę + w soboty/niedziele 100/200km po okolicy

Przejrzałem Toyoty Avensis i nawet trafił się jeden fajny model, tylko przebieg ponad 237 000 km
https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/t ... GzGOF.html

Wizualnie średnio mi się podoba, ale dobry rocznik, ładny kolor i polski salon.

Z europejskich wersji myślałem jeszcze nad Mondeo MK5 2014-2015 z silnikiem 1.5/1.6, ale ma sporo kiepskich opinii.
uraharu
Nowicjusz

30 Lip 2024, 16:27

uraharu napisał(a):Poziom uszkodzeń wydaje mi się akceptowalny.
kolejna sprawa, o której nie napisałem wyżej - zdjęcia z aukcji są często robione tak, żeby auto w miarę trzymało się kupy, czyli np przykładany jest zderzak itp. Co było pod spodem - tego nie wiadomo

uraharu napisał(a):Gdyby wybór był pomiędzy tymi 3 autami, to które z nich byłoby najlepsze?
wstrzymam się od głosu, bo wg mnie żadne, może z delikatnym wskazaniem na Mazdę
uraharu napisał(a):Przejrzałem Toyoty Avensis i nawet trafił się jeden fajny model, tylko przebieg ponad 237 000 km
w porówaniu do reszty typów, zwłaszcza Fiusion i Modeo mk5 to jest techniczny oldschool, więc ten przebieg to jest nic. Jeśli tak kurczowo trzymasz się rocznika i wrzucasz jakieś dziwnostki z USA, to jedź i obejrzyj, bo jak na razie jest to najlepsza propozaycja

uraharu napisał(a):Z europejskich wersji myślałem jeszcze nad Mondeo MK5 2014-2015 z silnikiem 1.5/1.6, ale ma sporo kiepskich opinii.
uraharu
CVT w Fusionie też nie jest bezproblemowa, za to nie ma do nich części w Polsce :ok:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Pierwszy egzemplarz Toyoty Supry trafi na aukcję
    Nowa Toyota Supra 2020 w wersji produkcyjnej zostanie pokazana światu po raz pierwszy 14 stycznia 2019 roku na targach motoryzacyjnych w Detroit. Pięć dni później zakończy się aukcja pierwszego na amerykańskim rynku ...