Pomoc w wyborze między czterema autami

02 Sty 2009, 14:24

Witam, przymierzam się do drobnego zakupu i mam dylemat bo nie chce mi się kupować samochodu, który będzie kolejną skarbonką...
Do dyspozycji około 6000 PLN, (wliczając ewentualne opłaty w przypadku samochodu z importu)

W grę wchodzę cztery modele:

Opel Astra (hatchback, lub sedan),
Peugeot 306 (hatchback),
Renault Megane (Hatchback),
Fiat Bravo,

Wszystkie modele w roczniku w okolicach 95r.-97r.
Preferowałbym Diesla.

Jakie są Wasze oceny na temat tych czterech modeli? jakie byłyby Wasze preferencje? Wolałbym konkretne odpowiedzi, zamiast porad w stylu "renówka FE bo to francuz".

Pozdrawiam!
balos
Nowicjusz

03 Sty 2009, 09:39

Co do niemca to wiadomo że to niemiec
co do francków nie mam zdania.Ja już bym włocha nie kupił kiedyś miałem brawe zawieszenie co roku do wymiany ( troszkę to kosztowało) strasznie słaba tapicerka po 50 tysiącach nadawała się do wymiany a fotel się złamał co do silnika to bez zarzutów 1,6 103 koników prawie bez awaryjny.
zgibi
Nowicjusz
Awatar użytkownika

03 Sty 2009, 12:12

Moim zdaniem nie ma większej różnicy między tymi autami z tych roczników. Dlaczego? Bo auta mają swoje lata, a nigdy nie były jakimiś super bezawaryjnymi modelami.

Opel może rdzewieć, w Fiacie będą gnębić Cię drobne usterki, a to guma gdzieś pęknie, a to uszczelka puści, zawieszenie może być do roboty, Peugeota również będzie męczyć zawieszenie.

Jak się kupuje auto za 6 tys. zł to albo lekceważy się dudnienia i niedogodności, albo pompuje kasę.

Chyba najlepszy byłby Fiacik, bo części dostaniesz za śmieszne pieniądze. Tylko, że w tym roczniku to dostaniesz mulastego diesla, co ma tam ok. 60 KM, albo benzynka 1.6 - 103 KM.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

03 Sty 2009, 12:15

Mhhh...zdecydowanie Fiat
BRIAN842
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kraków

04 Sty 2009, 01:22

balos napisał(a):Witam, przymierzam się do drobnego zakupu i mam dylemat bo nie chce mi się kupować samochodu, który będzie kolejną skarbonką...
Do dyspozycji około 6000 PLN, (wliczając ewentualne opłaty w przypadku samochodu z importu)

W grę wchodzę cztery modele:

Opel Astra (hatchback, lub sedan),
Peugeot 306 (hatchback),
Renault Megane (Hatchback),
Fiat Bravo,

Wszystkie modele w roczniku w okolicach 95r.-97r.
Preferowałbym Diesla.

Jakie są Wasze oceny na temat tych czterech modeli? jakie byłyby Wasze preferencje? Wolałbym konkretne odpowiedzi, zamiast porad w stylu "renówka FE bo to francuz".

Pozdrawiam!

Na pierwszym miejscu stawiam na dobre sprawdzone:

Renault Megane (Hatchback), a później na;

Peugeot 306 (hatchback). Te ostatnie trochę awaryjne.
AutoMapa Prowadzi
Subskrypcje
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Bydgoszcz

04 Sty 2009, 15:25

Miałem Fiata. Drobne usterki się zdarzały, ale naprawy nie były duże i kosztowne. Silnik moim zdaniem, nie jest zły. Największa ustarka, ktoś o tym już wspomniał, złamany fotel kierowcy :lol: Problem w tym, że musiałem tak jechać 400 km. Co do francuskich aut. Są piękne i wygodne. Jednak znajomi, którzy jeżdżą megankami lub 307-mi narzekają na awaryjną elektrykę. Co do Astry. Nie znam i nie wypowiadam się.
robertw7
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Parkowanie równoległe w pięciu krokach
    Wielu kierowców jak ognia unika jednak parkowania równoległego, nawet jeśli w najbliższej okolicy właśnie takie miejsca są dostępne. Jak pokonać swoje obawy i dobrze wykonać ten manewr? Wiele osób uważa ...
    Cyfrowa asystentka o imieniu Alexa dla Lexusa i Toyoty
    Samochody marek Toyota i Lexus zyskają możliwość sterowania głosem dzięki wykorzystaniu cyfrowej asystentki o imieniu Alexa, opracowanej przez Amazon – tak postanowił japoński koncern, do którego należą obie ...

04 Sty 2009, 16:31

Stawiam na Fiata. Potwierdzam słowa kolegi.
Te samochody często stoją u nas w warsztacie z elektryką , łożyskami i często w tych samochodach idą pompy paliwowe.
Natomiast Bravo rzadko widzę ;P w ogóle fiaty rzadko zaglądają do nas ;P
BRIAN842
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kraków