Pomoc w wyborze przyszłego auta

12 Wrz 2010, 12:28

Witam.

W niedalekiej przyszłości planuję kupić swój pierwszy samochód. Jestem zielony w temacie, więc postanowiłem zasięgnąć porady tutaj. Kwota jaką mogę przeznaczyć to ok. 8-9tys złotych. Oczywiście może być to samochód tańszy np. za 5-6 tysięcy. Czego chciałbym od autka? Mało awaryjne, ekonomiczne i przede wszystkim ze wspomaganiem (mile widziana jakaś elektryka tzn. el. szyby, klima) Gabarytowo nie chciałbym jakiegoś dużego auta. Będzie mi służyło głównie do celów jeżdżenia po mieście (uczelnia, zakupy itp). Powiedzmy 3 razy w miesiącu na dłuższa trasę ok 160km. W temacie siedzę już trochę czasu, mam parę wybranych modeli, które wydają się być interesujące, ale chciałbym się zapytać o waszą opinię.

- Fiat punto II (1999-2003) - słyszałem o ich dużej awaryjności
- WV Polo III - jak na razie schylam się właśnie ku temu autku
- Peugeot 206
- Rover 25
- Opel Corsa B (wersję C chyba za takie pieniądze nie dostanę)
- Honda Civic

Oczywiście jestem otwarty na inne wasze propozycje.
gemaro
Nowicjusz

Miejscowość: Wrocław

12 Wrz 2010, 12:45

seat ibiza 1.9 tdi np. diesel[link do oferty na Allegro wygasł]

b+gaz [link do oferty na Allegro wygasł].

Z tego co napisaleś to punto można by było znaleść najmłodsze i w najlepszym stanie.(jak nie jesteś antyfiat :mrgreen: ) Zobacz jeszcze na fiata bravo. Polo=ibiza tylko inne opakowanie :grin: A co do rovera to nie wiem wszyscy piszą, że drogie części i mało występujące auto ale czy ktokolwiek z nich je miał tego nie wiadomo.
Witek2010
Początkujący

Miejscowość: jokia

12 Wrz 2010, 12:51

Z Roverem bym sobie dał spokój bo może być problem z częściami i z serwisem a co do Polo to powiem tak dobrze myślisz,autko ma dość sporo miejsca w środku jak na takie autko no i unikaj silnika 1.0 to 3cylindrówka która ma mizerne osiągi.

Ja w obszar poszukiwań włączył bym jeszcze coś takiego:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] - tylko tutaj najlepsza opcja to będzie instalacja lpg bo bez gazu autko lubi swoje spalić (wiem z doświadczenia).
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
odrazu mówie że linki są przypadkowe żeby potem nie było pisania coś ty mu znalazł,że auto po dzwonie,malowanie itp.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

12 Wrz 2010, 12:59

Z tych, które podałeś, civic zdecydowanie.
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

12 Wrz 2010, 13:37

Dzięki za opinie panowie. Mam teraz parę pytań.

@witek2010
Ibiza - czy nie jest to zbyt awaryjne autko? A jeśli jak napisałeś jest to samo co WV to chyba warto postawić na niemiecką fabrykę?

@barol91
Jak sprawuje Ci się lanos? Czy warto brać coś daewoo? (mam aktualnie matiza i szczerze mówiąc za wiele problemów z nim nie mam)

Co do 323f to piękne samochodziki i bardzo poważnie zastanawiałbym się nad nimi tylko hamują mnie stare roczniki i ogromne przebiegi. I tu mam właśnie też takie ogólne pytanie:
W poszukiwaniach kieruję się tylko opiniami i powiedziano mi, że najlepiej kupić autko co najwyżej 10cio letnie z małym przebiegiem. Na chłopski rozum niby racja, ale czy do końca?

@jiGsaw
Co do civica mam to samo co napisałem wyżej czyli stare roczniki i wysokie przebiegi. Rozumiem, że mamy na myśli civic V. Czy te auta są mało awaryjne?
gemaro
Nowicjusz

12 Wrz 2010, 14:12

Daewoo to nie doceniana marka a szkoda bo te auta niczym nie odstają od innych,Lanos to jeden z lepszych aut wyprodukowanych własnie przez Daewoo,u mnie jest już ponad 7lat i ma sie dobrze cały czas.Dużo części pasuje od Opla Astry I więc z tą kwestią problemów nie będzie no i silniki są niemal stworzone pod lpg,każdy silnik dobrze znosi prawidłowo zamontowaną i wyregulowaną instalacje.Lanosa możesz też trafić z małym i często oryginalnym przebiegiem (u mnie jest 98rok i ma obecnie coś ponad 135tys.km).Za te pieniądze myśle że trafisz egzemplarz w bdb stanie,z bogatym wyposażeniem no i napewno od roku 2000 wzwyż a jak jeszcze lepiej poszukasz to znajdziesz go ze środkiem po liftingu który moim zdaniem wygląda dużo lepiej niż te z początku produkcji.Ja osobiście polecam Lanosa.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] - tutaj środek już po lifcie (nowe boczki drzwi),lepiej wyprofilowane fotele no i tylne lampy zapożyczone z wersji Sport.

Odnośnie Civica V to tak te auta są mało awaryjne tylko że większość egzemplarzy niestety jest już atakowana przez rudą no i wiejskich tuningach też wystepują ale jakbyś znalazł zadbany egzemplarz bez tych dwóch szczegółów to jak najbardziej możesz rozważyć jego zakup.

A co do 323F to za te pieniądze napewno znajdziesz jeszcze całkiem młode auto (rocznik 1997) więc takie stare nie będzie ale niestety przebiegi będą napewno kręcone :neutral:
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Rewolucyjne światła ksenonowe (1991)
    Chociaż do dziś produkowane są samochody z halogenowymi żarówkami, to rewolucji w jakości, zasięgu i jasności samochodowego oświetlenia dokonały tzw. palniki ksenonowe, zastosowane po raz pierwszy w 1991 roku w BMW ...

12 Wrz 2010, 15:58

Odnośnie Lanosa, zauważyłem jedną rzecz. Chodzi mi o wspomaganie. Dotychczas myślałem, że przede wszystkim widać to po kierownicy ( tak jak tutaj [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] ), ale np na tej aukcji [link do oferty na Allegro wygasł] jest inna kierownica i mimo to napisane, że wspomaganie posiada. Kłamstwo ze strony sprzedającego, czy po prostu tak jest?
gemaro
Nowicjusz

12 Wrz 2010, 16:17

Odnośnie Polo za tą kasę kupisz zadbane z gazem ewentualnie sam założysz z pełną elektryką itp i za 10l gazu 100km w mieście zrobisz.

Awaryjne jest słabo ewentualnie zwróć uwagę na 5ty bieg bo to trochę wada III
Ceny części nie są duże

Do jazdy po mieście nadaje się bez problemowo w trasie też nie ma zarzutów;)
Go Faster
Początkujący

Miejscowość: mazury

12 Wrz 2010, 16:39

Są dwie odmiany kierownicy w Lanosie,u tego 1 w linku kierownica ma poduszke powietrzną i wspomaganie jak jest napisane i w 2 też jest wspomaganie bo pisze ale za to nie ma poduszki pow.,u mnie w Lanosie jest ta druga kierownica czyli bez poduchy ale wspomaganie jest.
Barol
Awatar użytkownika

12 Wrz 2010, 18:44

barol91 Czy ty masz gdzieś zapisany ten tekst o Lanosie i dajesz kopiuj->wklej czy za każdym razem od nowa piszesz? Bo zawsze jak czytam twoją wypowiedz o lanosie, to zdaje mi się, że już widziałem identyczną. :wink:
dervu
Zaawansowany

Miejscowość: Lublin
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Peugeot 106 XSi 16v
Silnik: 1.6 16v TU5J4
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1992

12 Wrz 2010, 20:46

Jednak porównując Polo i Lanosa wybrałbym bez wahania polówkę. Przede wszystkim za wygląd i gabaryty. Zdaje mi się, że Lanos byłby trochę za duży dla mnie, aczkolwiek to też ciekawa pozycja. Dużo polówek ma również zamontowany gaz, przez co autko mimo dość dużego spalania nie będzie kosztowne.

A co myślicie na temat 206 i Ibizy?
gemaro
Nowicjusz

12 Wrz 2010, 21:44

dervu racja zazwyczaj pisze to samo ale nie mam skopiowanego żadnego tekstu,poprostu ja mam jedno zdanie na temat Lanosa i to w zupełności wystarczy.

gemaro no to bierz Polo,to też dobra alternatywa,szczególnie dla kogoś młodego.
Barol
Awatar użytkownika

13 Wrz 2010, 23:08

Fiat Bravo 1.6 16v w benzynie+LPG
lub 1.9 JTD.
Za tą kwotę możesz poszukać diesla z ok. 2000 roku.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika