Pomoc w wyborze samochodu (10k)

25 Sty 2016, 18:37

Witam, szukam dla siebie pierwszego samochodu. Będzie on używany jak ośrodek lokomocji do przemieszczania się po mieście, dojazdów do pracy, oraz 6 razy w miesiącu na trasę 50km w jedną stronę. Kwota, za jaką poszukuję autka, to około 10 tys. na sam samochód (w jakiś skrajnych okazjach może być max. te 12k).
Szukam na pewno 4/5 drzwiowego autka, sedan/hatchbag.
Odpadają merce/vw/bmw.
Najlepiej benzyna + lpg.
I tu pytanie.
Macie jakieś propozycje odnośnie wyboru ?
Najlepiej by mi pasowała mazda 6/3 ale wiadomo, trochę trzeba by było dołożyć :) Oprócz madzi, wizualnie podobają mi się: ford mondeo, opel vectra b/c, tak więc samochody które nie są kanciaste (oczywiście w drugą stronę też nie można przegiąć, jak chociażby rover 75 które jest zbyt "owalny" ;p).

Co sądzicie o tej lagunie ? Nadaje się pod gaz ? Jak z awaryjnością ?
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
bartek11322
Nowicjusz

Auto: b

25 Sty 2016, 19:28

Laguna II to królowa lawet, a za taką małą kasę to już na pewno. Wersje po lifcie są znacznie lepsze i poprawione ale droższe.
Może Peugeot 406?
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

25 Sty 2016, 19:42

No właśnie Peugeot 406 to taki kwadraciak jak honda accord :P (chociaż accorda jeszcze przełknę :) )

Bardziej skłaniałbym się ku samochodowi, który wyglądem jest bardziej zbliżony do tych wymienionych.
Może Galant, toyotke avensis.
Inne jakoś niezbyt mi się rzucają w oczy.

ps. co sądzicie o tej vectrze ?
[link do oferty na Olx wygasł]
bartek11322
Nowicjusz

Auto: b
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czym się różnią alufelgi od felg stalowych?
    Felgi stanowią jeden z istotnych elementów wizualnych i technicznych każdego pojazdu. Wybór między alufelgami, a modelami stalowymi nie sprowadza się tylko do estetyki – różnice między nimi obejmują ...