Pomoc w wyborze używanego auta w leasingu(35k-45k zł)

26 Wrz 2016, 15:05

Witam,

Chciałbym nabyć używane auto w leasing. Sam nie jestem pewien co bym chciał ale mam kilka typów. Autem będę jeździł w większości sam, więc nie musi być duże. 50/50 to miasto/trasa. Auto będzie użytkowane w większości w Warszawie. Liczba kilometrów rocznie nie powinna przekraczać potrzeb typowego Kowalskiego - max 30tys(tutaj zawyżam celowo)

Moje typy na tą chwilę(nie chcę samochodu w kombi):
1. Ford focus
2. Skoda Rapid
3. Skoda Octavia
4. Kia Ceed

Podsumowując:
Używane auto w leasing w przedziale cenowym 35 - 45 tys
Silnik nie musi być demonem prędkości ale musi mieć odpowiednio dużo mocy na autostradę, koniecznie manualna skrzynia. Chciałbym tylko benzynę, bez gazu.

Dzięki wielkie za wszystkie rady!

P.S - Nadal sporo czytam o leasingu, ciężko jest mi odróżnić bełkot marketingowy od faktycznych, konkretnych informacji - wiem, że chcę leasing operacyjny. I tutaj pojawia się inne pytanie: Czy poradzicie mi jakiegoś doradzcę leasingowego, które byłby w stanie oddzielić ten bełkot, którego się naczytałem od tych informacji, które byłyby jakieś sensowne? Wujkowi google w tej kwestii nie ufam ze względu na brak znajomości w tej dziedzinie.
cpt
Nowicjusz

Prawo jazdy: 16 10 2009
Auto: Audi a4
Silnik: 1.8T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2000

26 Wrz 2016, 15:18

Ze sprzętów, które wrzuciłeś wyrzuciłbym rapida i ceed'a. To trochę niższa klasa niż focus i octavia a skoro (domyślam się) kupujesz samochód do pracy to nie ma sensu denerwować się jakimś badziewnym plastikiem czy trzeszczącym wnętrzem.
Zostaje więc octavia i focus. Octavia jest większym i trochę lepiej wykonanym i wyposażonym autem, jednak nie ma w niej silnika benzynowego, który możnaby polecić z czystym sumieniem. Zostaje więc focus. IMO najlepszym rozwiązaniem, z dobrym stosunkiem osiągi/spalanie/koszty będzie 1.6 dutratec

Co do leasingu to możesz śmiało pytać. Zajmuję się głównie kredytami, ale też coś tam ogarniam w tym zakresie
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

26 Wrz 2016, 15:22

Dzięki za szybką odpowiedź.

Nie jestem zablokowany ogolnie na konkretne modele, jeśli masz coś na myśli to chętnie zobaczę.

Polecisz jakieś kompedium wiedzy na temat leasingu? Co myślisz o stronie uzywanygwarantowany.pl ? Jak najlepiej zapytać o ofertę(online czy przejechać się do salonu aby porozmawiać?)
cpt
Nowicjusz

26 Wrz 2016, 15:30

Aby dostać leasing to auto musi być z fakturą vat 23% (żadna vat marża) chyba że leasing operacyjny na który kupisz wszystko ale jest nieopłacalny. Pytanie pojawia się natychmiast dlaczego leasing na używany samochód zamiast kredytu (najlepiej prywatnie) koszty będą podobne bo używane auto wchodzi w majątek trwały i ma amortyzacje na 2,5 roku więc odpisy będą podobne jak przy leasingu. Różnica polega na tym że nie będzie odpisu z Vatu chyba że kupisz auto z fakturą Vat 23% to wtedy odliczysz część vatu jednorazowo (ileś procent nie więcej niż chyba 2,5 tys.). Samochód firmowy - koszty eksploatacji wchodzą w koszty firmy. Niestety auta z Vatem to tylko po firmach (poleasigowe) i z pominięciem handlarzy (to akurat dobrze) bo ci ukrywają vat w fakturach Vat marża. Pamiętaj że leasing to bardzo drogie ubezpieczenie, problemy przy jakichkolwiek szkodach i prawdopodobne problemy przy naprawie. Jesteś tylko użytkownikiem a właścicielem decydującym o aucie jest firma leasingowa. Budżet wystarczy na pięcioletnie auto klasy średniej po pierwszym użytkowniku (z reguły właścicieli będzie dwóch - firma leasingowa i potem firma użytkownika). Chyba że mówimy o 40 netto bo tutaj można się pochylić nad nowym autem budżetowym a tutaj leasing może się opłacać
diddy79
Zaawansowany

Prawo jazdy: 14 04 1999
Auto: Renault Talisman
Silnik: 1,6 dCi 160 KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2018

26 Wrz 2016, 16:02

Nie chcę auta na własność, po 2 - 3 latach leasingu chciałbym je oddać. Dlatego kredyt odpada. Co polecasz mi w takim razie zrobić? Najlepszą opcją będzie w takim razie faktura vat 23%, jak postępować w takim przypadku? Czy na używane samochody też mogę dostać v23%?
cpt
Nowicjusz

26 Wrz 2016, 16:14

W takim razie sprawdź ofertę leasingową volvo
Invi
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Zabici bez pasów - zapinajcie pasy w samochodzie!
    Aż połowa ofiar śmiertelnych na autostradach w Austrii, a ponad 60% w Belgii nie miało zapiętych pasów w momencie wypadku(1). Pasy bezpieczeństwa są efektywnym elementem dającym kierowcy i pasażerom bezpieczeństwo ...
    Nowe obowiązki na przejściach dla pieszych
    W ubiegłym roku na przejściach dla pieszych straciło życie 197 osób. Bezpieczeństwo ma poprawić przepis, który wszedł w życie 1 czerwca br. Wprowadza on pierwszeństwo przed pojazdem dla pieszych wchodzących ...

26 Wrz 2016, 16:51

Nie mogę znaleźć żadnej oferty na używane samochody volvo. Nowe niestety ale są poza moim zasięgiem (od 130k się zaczynają ceny).
cpt
Nowicjusz

26 Wrz 2016, 17:37

V40 z podstawowym dieslem kosztuje od 99k.
BTW to skoro interesuje Cię wynajem długoterminowy (nie chcesz wykupywać auta) to po co Ci cena w detalu? Powinna Cie interesować wyłącznie wysokośc raty i wpłaty własnej. Napisz jaka rata Cię interesuje i wtedy można o czymś myśleć i doradzać
Na stronie volvo masz gdzieś "używane" i link do dekry, gdzie są oferty ze wszystkich salonów z pl.
Invi
Forumowicz VIP

26 Wrz 2016, 17:39

cpt napisał(a):2. Skoda Rapid

Jeździłem i dieslem 1,6TDI i benzyniakiem 1,2TSI i nasuwa się jedno - padaka. Nie rozumiem jak można kupić takie coś za tyle kasy mając w podobnej cenie choćby wspomnianą Kię Cee'd
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

26 Wrz 2016, 17:48

To byłaby chyba najlepsza opcja. Cenę jaką mógłbym przeznaczyć na wynajem to 500 - 800zł netto max. Wynajem długoterminowy to jednak dla mnie jeszcze większy kosmos i prosiłbym o rozświetlenie tematu. Dzięki!
cpt
Nowicjusz