Pomoc w zakupie auta [6 tyś]

05 Sty 2020, 12:51

Cześć,

z racji tego, iż czeka mnie zakup auta w tym roku potrzebuję Waszej pomocy i porady. Aktualnie jeżdżę Golfem IV (1.4 benzyna :? ) - lepiej nie komentować, powiedzmy, że dostałem w spadku. Auto niedługo wyzionie ducha i nie chcę już w niego więcej inwestować.

Stąd moje poszukiwania, bo to taka tykająca bomba. Budżet jaki chcę przeznaczyć to 6000 zł, który można lekko naciągnąć. Samochodem głównie przemieszczam się po mieście oraz przynajmniej 8 razy w miesiącu robię trasy po ponad 100km. Szczerze mówiąc rozważałem opcję w gazie. Głównie celuję w grupę VAG'a z racji kosztów - jestem studentem i na razie wolę mieć ekonomiczne auto. Nie ukrywam, że chociaż raz w roku chciałbym się wybrać autem np. nad morze.

Przeszukiwałem forum, naprawdę wiele się naczytałem na temat silników, jakichś napraw itp. jednak nie do końca jestem pewien w co tutaj celować. Jedyny typ auta jakiego bym nie chciał to kombi i silnik typu 1.4 z jakim walczę obecnie. Z reguły przemieszczam się sam i nie jest potrzebne mi tak duże auto - sedan jak najbardziej wchodzi w grę. No i chociaż, aby była klima - nie wymagam cudów na kiju. Auto nie musi być idealne z wyglądu, mogą być rysy, obtarcia itp.

Region jaki mnie interesuje to całe woj. kujawsko-pomorskie, jeżeli udałoby się znaleźć coś konkretnego w województwach obok to jak najbardziej jestem za.
frzadju
Nowicjusz

05 Sty 2020, 14:49

frzadju napisał(a):Głównie celuję w grupę VAG'a z racji kosztów - jestem studentem i na razie wolę mieć ekonomiczne auto
Myślisz że celowanie w grupę VAG przy takim budżecie to będzie ekonomiczne rozwiązanie? Grubo bym się nad tym na twoim miejscu zastanowił :D Jest tyle innych marek które w tym budżecie będą tańsze w utrzymaniu i nawet lepiej mogą się sprawować, kwestia odpowiedniego wyboru.

Jak chcesz auto z LPG to musisz dobrze sprawdzić instalację i to jak ktoś dbał o nią (wymiany filtrów na czas) oraz z jakich komponentów ona się składa będzie wtedy można cos więcej wywnioskować.

Patrząc na samochody w określonej granicy to możesz zwrócić uwagę na Fabię, Astrę, Punto, Pandę... Szukałbym tu raczej samochodu w możliwie najlepszym stanie niż konkretnej marki czy modelu.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

27 Lut 2020, 09:21

Zerknij:
[link do oferty na Olx wygasł] - wrzucam jako pierwsze,ponieważ poważnie nad tym bym się zastanowił bo oferta przyzwoicie wygląda.
[link do oferty na Olx wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

27 Lut 2020, 09:28

Cześć, auta dalej poszukuję - jednak zmieniły się trochę „wymagania”, może być kombi, byle miało klime i chociaż elektryczne szyby. Myślałem nad jakimś Oplem, podsyłam co udało mi się znaleźć, poszukuje w okolicach Bydgoszczy 50-70km max:

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] - gość posiada 2 auta

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] - praktycznie to samo co Golf

Pomożecie? :) Ostatnio miałem mniej czasu, teraz mogę jeździć i oglądać auta.
frzadju
Nowicjusz

27 Lut 2020, 12:15

1.Ładny,możesz obejrzeć.
2.Śmierdzi to ogłoszenie na kilometr,nie dość że ładnie podpicowane na sprzedaż (nawet silniki mają umyte) to jeszcze te teksty "Idealne pod każdym względem" i "Auto to wygląda i jezdzi jak by wczoraj wyjechało z salonu"..
3.Dużo sobie woła a widać standardową bolączkę Focusa czyli rudą..
4.Ok tylko silnik lubi chlapnąć olej.
5.Rdza standardowo na przednich błotnikach,handlarz i niska cena..
6.Od tego samego sprzedawcy co Bora i jakby była ok to dawno ktoś by już kupił..

Zerknij na te:
[link do oferty na Olx wygasł] - 8lat w jednych rękach.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

27 Lut 2020, 13:55

Odezwałem się do gosci od Opli i do gościa od Golfa. Renault, które zaproponowałeś dla mnie za duże - dzieci całe szczęście jeszcze nie mam :D Ogarnę jeszcze tego Nissana tak myślę. Zobaczymy kiedy uda mi się podjechać i je obejrzeć :)
frzadju
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Pięciostopniowa skala autonomicznej jazdy
    Coraz śmielej do seryjnych modeli samochodów przedostają się rozwiązania, zwalniające kierowców z części ich dotychczasowych obowiązków. Klasyfikacje stopni jazdy autonomicznej umożliwia pięciostopniowa ...

27 Lut 2020, 14:05

Jeśli będziesz oglądał primiere to koniecznie wjedź na kanal/podnośnik. Bardzo często rdzewieją podłużnice, szczególnie pod bagażnikiem
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

27 Lut 2020, 14:11

Tego Opla co podesłał Barol będę oglądać w piątek, albo sobotę. Czekam na informacje od pozostałych gości. Chociaż ten Opel na razie wygląda najlepiej pośród reszty.

Dzięki Invi za poradę :)
frzadju
Nowicjusz

27 Lut 2020, 21:59

W międzyczasie co powiecie o tym Audi?

frzadju
Nowicjusz

28 Lut 2020, 00:16

Noo bardzo ładna ale pamiętaj że ten model nie należy do zbytnio tanich w utrzymaniu głównie przez wielowahaczowe zawieszenie.
Barol
Awatar użytkownika

28 Lut 2020, 07:48

Bardzo zadbana jak na ten wiek i przebieg, z tym zawieszeniem to wiem właśnie - dużo czytałem forum zanim zabrałem się do szukania jakiegokolwiek auta :D W ogłoszeniu niby jest napisane, że zawieszenie było ogarnięte
frzadju
Nowicjusz

28 Lut 2020, 08:09

Doszły nowe ogłoszenia:

[link do oferty na Olx wygasł] - wydaje się spoko

frzadju
Nowicjusz

28 Lut 2020, 11:42

Octavia ok ale coś tanio chcę..
Bora i Golf ok.
Barol
Awatar użytkownika

29 Lut 2020, 13:03

[link do oferty na Olx wygasł] - Golf IV, w sumie mam bardzo blisko, aby podjechać i go obejrzeć, co myślicie?

W sumie ma dużo wyświetleń więc pewnie jest coś na rzeczy
frzadju
Nowicjusz

29 Lut 2020, 15:09

Jakby był ok to by już się sprzedał no chyba że większość polaczków boi się przebiegu..
Mnie zastanawia wpis "Cały środek został wymieniony" nie wiem co przez to rozumieć..
Barol
Awatar użytkownika