Pomoc w zakupie pierwszego samochodu, bmw vs. honda

28 Lut 2009, 14:49

witam.zbieram sie do zakupu pierwszego autka.bardzo napaliłem sie na civica 5g, z poczatku hb puzniej zdecydowalem jedank na coupe.problem jest taki ze bardzo ciezko znalesc ładny ,zadbany egzemlarz z rocznika 94-96 z silnikiem 1,5, a tym bardziej ze w gre wchodzi tylko czarny :) .ostatnio zaczałem sie zastanawiac nad bmw z podbnego rocznika czyli e36, z silnikiem 1,8 najlepiej is.za ta sama cene czyli jakies 9-11 tyś kupi sie bmw w pewnie lepszym stanie i znacznie lepszym wyposazeniu.co wy mi radzicie??moze ktos ma doświadczenie z jednym jak i drugim modelem??wiadomo ze honda jest mało awaryjna i za duzo nie spali, a co z beta??czy to prawda ze sa drogie w eksploatacji i czesto coś sie psuje??
gamer66
Nowicjusz

28 Lut 2009, 15:25

Cy się psują to nie wiem ale spalanie mają większe.A ceny części są podobne.A tutaj masz czarną COUPE godną tych pieniędzy.
[link do oferty na Allegro wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Z otomoto jest fajniejsza.
sebacrx3

28 Lut 2009, 15:37

Psuć może nie tak bardzo, na pewno częściej niż Honda bo japońcy to jednak samochody trwałe robią. Co do spalania to bankowo beta spali Ci więcej. BMW z reguły nie kupują ludzie zwracający uwagę na cenę beny ;D wg mnie w tym porównaniu wygrywa Civ. I żywotność dłuższa i spalanie mniejsze. Honda koło 8-9 BMW na bank ponad 10.
warzywo
Aktywny

Miejscowość: PZN

28 Lut 2009, 16:12

Warzywo kolego masz racje tylko on chce COUPE więc tą dyche też musi mieć.
sebacrx3

28 Lut 2009, 17:24

zapomniałem dodac ze plusem w moim przypadku dla bmw jest to ze spora wiekszosc tych modeli jest z gazem.wiec w sumie wyjdzie spalanie jeszcze pewnie taniej niz w hondzie, bo taka z gazem to bedzie baaardzo ciezko znalesc
gamer66
Nowicjusz

28 Lut 2009, 18:16

jak na pierwsze auto to nie polecam bmw to jest auto dla doswiadczonych kierowcow niewiem oczywiscie jak jezdzisz ale ja pomyslalbym o czyms mniejszym i z mniejszym silnikiem
artek1993
Początkujący

28 Lut 2009, 19:13

No i nie zapominajmy że napęd na tylną oś również w pewnym stopniu wymaga większego doświadczenia i rozsądku
matttias1234
Zaawansowany

Miejscowość: Dolnyśląsk

28 Lut 2009, 19:13

artek1993 napisał(a):jak na pierwsze auto to nie polecam bmw to jest auto dla doswiadczonych kierowcow niewiem oczywiscie jak jezdzisz ale ja pomyslalbym o czyms mniejszym i z mniejszym silnikiem

...i przednim napędem :idea:
adelon
Początkujący

28 Lut 2009, 19:28

No i nie zapominajmy że napęd na tylną oś również w pewnym stopniu wymaga większego doświadczenia i rozsądku

Czy ja wiem. Laski ojciec ma poldona i jakoś sobie tam radzę jak pożyczam czasem :P Oczywiście to tylko 103 konie, a nie 150 :P
warzywo
Aktywny

28 Lut 2009, 19:34

a te 47 kucy może narobić czasem bałaganu.i nie ma co sie oszukiwać ale BMW a polonez to raczej nie ta sama technologia.wieć i przełożenie tej mocy jest inne.

a pozatym majonez to majonez xD the best na zimowe zabawy
matttias1234
Zaawansowany

28 Lut 2009, 20:03

Haha fakt. Niemiecka myśl techniczna nie ma szans przy polskiej :DD A na poważnie to fakt nie pomyślałem o tym ;P ale do driftów the best ;d
warzywo
Aktywny

28 Lut 2009, 20:22

i najlepiej po śniegu bo dla majoneza asfalt to katorga xD
matttias1234
Zaawansowany