Pomoc z doborem opon wielosezonowych

07 Lis 2018, 15:35

Hejka,

muszę zmienić opony zimowe i letnie, jako, że są już dosyć stare. Auto chcę sprzedać za 4-5 lat więc nie widzę sensu kupowania 2 kompletów opon (za dużo inwestycji w stare auto).

Doradzilibyście jakieś opony i ewentualnie nowe felgi? Bo nie wiem czy te (zdjęcie poniżej) się jeszcze nadają do użytkowania?

Moje autko to Opel Astra G 1.6 rocznik 2000 hatchback. Teraz mam opony zimowe, ale chciałbym w okolicy marca - maja (w zależności od ceny) odłożyć i kupić sobie takie wielosezonowe.

Pomoc z doborem opon wielosezonowych
Frekz
Początkujący

Zdjęcia: 8
Auto: Opel Astra

07 Lis 2018, 17:24

Felgi to powinien ocenić ktoś w realu, a z opon wielosezonowych to myślę, że klasa średnia powinna Ci wystarczyć. Albo Fulda- bardziej na śnieg, lub Uniroyale- bardziej na deszcz.
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna

08 Lis 2018, 07:52

Powiem tak, jeden wulkanizator powiedział by je wymienić bo są do kitu. Mam też letnie, ale chyba w takim razie wliczę sobie felgi też do tego zestawu by mieć już pewność, że będzie git i mieć z głowy.

A poleciłbyś jakąś kombinację felg i opon? W sensie nie wiem jaki rozmiar, letnie mam chyba r15 a tutaj r14 (zimowe), a te nowe jakie? Oraz jaki rozmiar oponki do tego :).

Istotne, by były w miarę przyczepne, jeżdżę dłuższe trasy tak średnio 40 razy w roku, a przez zimę (załóżmy około 20 razy) muszę jechać przez wsie, gdzie może być czasem między polami bardziej oblodzone.

Twoim zdaniem jest sens kupić wielosezonowe?
Frekz
Początkujący

Zdjęcia: 8
Auto: Opel Astra

08 Lis 2018, 18:33

Frekz napisał(a):A poleciłbyś jakąś kombinację felg i opon? W sensie nie wiem jaki rozmiar, letnie mam chyba r15 a tutaj r14 (zimowe), a te nowe jakie? Oraz jaki rozmiar oponki do tego

Ja chyba pozostałbym przy 14"-sporo tańsze opony i lepszy komfort jazdy.
[link do Oponeo wygasł]
[link do Oponeo wygasł]
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi przetestuje koncepcję centrum szybkiego ładowania
    Audi kontynuuje swoją transformację w kierunku dostawcy zrównoważonej mobilności segmentu premium. Do roku 2025 marka planuje zintensyfikować swoje działania, oferując szeroką gamę ponad 20 modeli z napędem w pełni ...