Pomocy! Tuning silnika w Hondzie Civic 1.4 2001r

11 Sie 2011, 10:45

Witam, otoz kupilem od taty bardzo zadbana Honde Civic w Hatchbacku z 2001r z silnikem 1.4 90KM. Silnik jest w rewelacyjnym stanie, tak jak caly samochod. Jedyne co bylo wymieniane to skrzynia biegow, poniewaz sie rozwalila, ale to podobno bardzo popularna wada w tych samochodach.

Chcialbym sie dowiedziec co moge zmienic w silniku zeby zwiekszyc mu moc, nie narazajac silnika na wczesniejsze zniszczenie. Czytalem juz ogolem co sie zmienia, ale chcialbym sie dowiedziec co konkretnie warto zmienic w tym samochodzie oraz czy warto inwestowac w chiptuning? Slyszalem ze w silnikach wolnossacych jest to bez sensu.

Prosze o rady i z gory dziekuje.

P.S Prosze nie pisac zebym zmienil samochod poniewaz, jestem fanem tego modelu a na model z wiekszym silnikiem mnie nie stac:)
Neves
Obserwowany

11 Sie 2011, 20:37

Neves napisał(a):czy warto inwestowac w chiptuning? Slyszalem ze w silnikach wolnossacych jest to bez sensu.

Dobrze słyszałeś. Jak nie masz kilku tyś. zł to szkoda twojego czasu tutaj rozwinął się troszkę podobny temat - czy-mozna-zwiekszyc-moc-w-wolnossacej-benzynie-vt48303.htm
Lepiej było by przełożyć silnik na większy.
PrezesArtek
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Sosnowiec
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Audi S8 i Wp11-144
Silnik: AVP, QG18DE
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2001

25 Wrz 2011, 14:48

chipy w wolnossacych benzynach daja... nic. :) co mozesz zrobic? mozesz zrobic tzw minime, obadaj temat ;) stozek z power rura + wydech kompletny przelotowy 2 cale powinien dac rade :) stozek + wydech latwa i tania sprawa minime to juz wariactwo :D ale w tym swoim 1.4 moglbys miec po opracjach paru vtec'a :) no i skrzynia biegow mozna wymienic na ta od 1.3, chociaz to cudow nie powinno dac. odelzyc kolo zamachowe. a skrzynie najlepiej byloby zlozyc (wg mnie) z skrzyni od concerto crx'a i obecnej 1.4 lub 1.5 civica. mianowicie glowne przelozenie od concerto (jest bardzo wysokie) dalej 1,2,3,4 bieg zapozyczyc od crxa co da niesamowitego kopa na 4 biegach a 5 wziac od civica co da ekonomiczny 5 bieg :) honda do modow jest idealna. mozna robic wszystko. najwieksza frajde za mala kase raczej da przemodyfikowana skrzynia :)
objechani na 1/4 by ja+felka
Scorpio2.9i24V 207KM
A3 1.8 125KM
Vectra a/b1.8 90/125KM
Felka1.3+90KM
diabl0001
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: mrozy i okolice
Auto: Celica VI 1.8
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Kalkulator jednostek prędkości
    Najdzęściej używaną jednostką w samochodach do określenia prędkości jest kilometr na godzinę "km/h" lub mila na godzinę "mph". Obiekt poruszający się z prędkością 1 km/h w ciągu 1 godziny przebędzie drogę 1 kilometra - tak ...