Pomocy!

30 Sie 2008, 22:56

Witam,

Znajomy pozyczyl mi dzisiaj swoja zafire. Zrobiłem rundke pomiescie, ale jakos z jedynki strasznie wolno mi ruszala. Wyjezdzajac z parkingu cos pierdzielnelo;/;/ Kazdy bieg wchodzi, sprzegło normalnie pracuje (moge wcisnac) zas gdy wrzucam bieg nie idzie ruszyc, puszcam sprzeglo a tu nic....

czyzby tarcza sprzegla? Dodam, ze smierdzi spalenizna;/

Pomozcie, i blagam nie jedzcie po mnie;/ i tak mam max dołka;/
resetnick
Nowicjusz

• 31 Sie 2008, 09:22

Gdyby poszło sprzęgło,to nie wrzuciłbyś wogóle biegu.Chyba,że sprzęgło się jakoś "zawiesiło" i jest cały czas włączone.Jest też możliwość,że to coś ze skrzynią biegów,np. któryś z wałków.
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000

31 Sie 2008, 11:11

Jeżeli smierdzi spalenizna to poszła tarcza sprzęgłowa.Ostatnio zmienialiśmy tarczę w Skodzie Fabi po 15 000 km powodem spalenia tarczy było hydrauliczne sterowanie sprzęgła.Zobacz tu:
    http://www.motonews.pl/sh_forum.php?op= ... 0&c=0&f=17
    andrzej_124
    Stały forumowicz

31 Sie 2008, 12:03

spalenizna smierdzi, sprzeglo odbija , biegi wchodza leciutko, wszystko okej tylko, ze z zadnego biegu nie idzie ruszyc;/ Czytalem tez, ze moze to byc jakis pierscien zabezpieczajacy od polosi?
    resetnick
    Nowicjusz

31 Sie 2008, 12:27

Jeżeli uszkodziła by się połoś to nie było by zapachu spalenizny a jak byś na biegu puścił sprzęgło to by było słychąc jakiś hałas.
    andrzej_124
    Stały forumowicz

31 Sie 2008, 16:55

spalona tarcza, nic specjalnego
    Serce bije w tempie obrotów maszyny
    bodziokardasz
    Zaawansowany

Miejscowość: Czarna Ziemia
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Raport: Fakty i Mity rynku samochodów używanych
      Rynek samochodów używanych w Polsce od lat cieszy się ogromnym zainteresowaniem. W 2024 roku zanotował znaczące ożywienie, osiągając najwyższy poziom aktywności od 2021 i wzrost o 31% w porównaniu do 2023. Wybór ...
      Wymiana opon na zimowe. To trzeba wiedzieć.
      Kiedy wielkimi krokami nadchodzi zima, każdy kierowca powinien wdrożyć odpowiednie czynności przygotowujące do tej szczególnej i dosyć wymagającej pory roku. Jednym z elementów, które zobowiązany jest ...

01 Wrz 2008, 10:03

Tarcza ok, zabezpiecznie półosi poszło dzieki Bogu:)
    resetnick
    Nowicjusz