Pomóżcie wybrać: Ford Mondeo mkIII vs Mazda 6 ? Do 15 tyś zł.

Ford Mondeo mkIII vs Mazda 6

Ford Mondeo MKIII
0
Brak głosów
Mazda 6
0
Brak głosów
Inny samochód
0
Brak głosów
Razem głosów : 0

16 Lis 2016, 12:51

Witam, od razu na wstępie informuje, że przejrzałem tematy na forum i niestety nadal nie wiem co wybrać. :(

Interesują mnie dwa samochody
Ford Mondeo mkIII i Mazda 6

Zacznę może na początku od Forda: ( Rocznik 2005-2006 )
- Myślę tylko nad silnikami benzynowymi 1.8 ( Diesel odpada z powodu dwumasy ) - Może ktoś jednak ma inne zdanie chętnie posłucham.
- Ma bogate wyposażenie a interesuje mnie najbardziej: Klima, ESP, podgrzewane fotele, podgrzewana przednia szyba no i elektryka... szyby, lusterka itp.

Mazda 6
(Rocznik 2004-2005) : ( Co do roczników to ciężko znaleźć z takim wyposażeniem jak niżej napisałem, już bardziej 2003-2004 )

- Silniki Diesel odpadają "podobno awaryjne", a ja myślę nad benzyna 2.0
- Podobno szybko bierze ją "ruda"
- Bogate wyposażenie jak : czujnik deszczu, zmierzchu i podobnie jak ford.

Proszę was o opinie co według was by było lepsze pod względem, bezawaryjności i utrzymania.

Jeżeli chodzi o Ford mondeo to kombi odpada, ale mazda w kombi jest okey.

Z góry dziękuje za odpowiedzi.

P.S Jeśli ktoś ma inny pomysł odnośnie innego samochodu ( 5 drzwi, sedan, kombi) to proszę o propozycję.
Groszek1417
Obserwowany

Prawo jazdy: 10 04 2010
Przebieg/rok: 37tys. km
Auto: Hyundai Getz GLS
Silnik: 1.5 CRDi 85km
Paliwo: Diesel
Typ: Inny
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2005

16 Lis 2016, 13:11

A nie myślałeś jeszcze nad Accordem VI?? Bo na VII parę tysi za mało
martinn22
Początkujący
Awatar użytkownika

Prawo jazdy: 20 06 2016
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Honda Civic EP2,Mazda3 III
Silnik: 1,6 110km, 2,0 120km
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2002

16 Lis 2016, 14:41

Z tych dwóch wybrałbym Mazde na Twoim miejscu. Posiadam 6-stke 2.0 w liftbacku od ponad roku i jestem bardzo zadowolony. Założyłem do niej gaz, zrobiłem już 28 tyś km i nie było żadnych problemów. Jedyna rzecz jaką wymieniłem to alternator. Mondeo też są ok, ale tam gorzej z gazem. No i mi wizualnie podoba się bardziej mazda ale to rzecz gustu :) Natomiast to fakt, że znaleźć niezardzewiałą sztukę to spory problem... Ja obejrzałem chyba z 12 mazd z roczników 2002-2006 i tylko 2 nie miały rdzy na nadkolach
Faber
Aktywny

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 18 03 2010
Auto: Mazda 6 / Laguna II
Silnik: 2.0 / 2.0T
Paliwo: Benzyna + LPG

16 Lis 2016, 15:30

Nie myślałem. Wszedłem na ogłoszenia ale znalazłem tylko dwie od 2000r. Jedną w kombi ( i tutaj mnie zaintrygowałeś ), a drugą jakąś rozbitą.

@

Właśnie tak mi się wydaje, że bliżej mazdy jestem, ale jak mówisz będę szukał, żeby znaleźć odpowiednią.

Poczekam jeszcze na inne opinie.
Groszek1417
Obserwowany

Prawo jazdy: 10 04 2010
Przebieg/rok: 37tys. km
Auto: Hyundai Getz GLS
Silnik: 1.5 CRDi 85km
Paliwo: Diesel
Typ: Inny
Rok produkcji: 2005

16 Lis 2016, 16:03

Mondeo w 1.8 PB z tego co mi wiadomo również posiada koło dwumasowe. Mazdę sam użytkuję i na plus na pewno silnik 2.0 PB który jest bezawaryjny, tutaj brak dwumasy, na łańcuchu, przy przebiegu 160 tys nie bierze oleju. Niestety słaba strona to jak kolega wcześniej wspomniał blacha. Moja miała wymieniane już przez poprzedniego właściciela nadkola z tyłu, ja po poprzedniej zimie poprawiałem nadkola przód i tył.
Mondeo pewnie będzie minimalnie tańsze od Mazdy ale za to Mazda ma więcej polotu bynajmniej moim zdanie. Zawieszenie wielowahaczowe w jednym i drugim w Maździe tych wahaczy jest chyba więcej.
mateusz9986
Zaawansowany

Miejscowość: Wałycz
Prawo jazdy: 0- 3-2010
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Renault Megane II ph II
Silnik: 1.6
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2007

16 Lis 2016, 16:04

Podobieństwa:
- równie słaba blacha
- kiepskie diesle
- przestronność
Różnice:
Ford lepiej się prowadzi, większa dostępność na rynku, sporo z salonu PL, benzyniaki do gazu takie se, ale jeśli założysz instalację u dobrego gazownika na dobrych częściach to nie będzie problemu (polecam 2.0; w 2.5 v6 zupełnie bezproblemowo). Mazda jest najczęściej świeżo sprowadzona na handel (nic dziwnego; oficjalnie w PL marka jest od 2009r), benzyniaki nadają się do gazu, jest IMO bardziej komfortowa i przestronna.

Zazwyczaj benzyniaki 120KM+ mają dwumasę, ale nie ma się co jej aż tak obawiać - jest bardziej wytrzymała niż w dieslach
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Seat Ibiza 1,0 TSI o mocy 115 KM
    Seat Ibiza w wersji wyposażonej w silnik benzynowy o pojemności 1 litra ma moc 115 KM. Jego średnie spalanie w tym przypadku to około 4,7 l/100 km, a przyspieszenie 0-100 km/h zajmuje 9,3 sekundy. Na liście wyposażenia niewymagającego ...