Ponad 700km elektrykiem jednego dnia? Co z tego wyszło?

21 Kwi 2023, 09:45

Na stronie AutoBlog pojawił się artykuł "Przejechałem 743 km elektrykiem jednego dnia. Dało się? Dało, ale za jaką cenę" i opisuje swoje przygody z jazdy elektrykiem na wspomnianym dystansie. Ja pytam się gdzie tu jest sens z użytkowania takiego auta w opisywanych warunkach?

W skrócie przejechał 743km i zużył 185kWh przy średniej prędkości 89 km/h. Czas stracony na ładowanie baterii około 3 godzin. Jak by ktoś chciał przeczytać całość to jest ona dostępna tu.

Uważam, że elektrykiem na autostradzie 110km/h najbezpieczniej wtedy mamy jeszcze szansę na przejechanie jako takiego dystansu szybciej przy mniejszej ilości straconego czasu na ładowanie baterii. Ogólnie wychodzi bardzo drogo 743km = 185kWh = 555zł (~3zł kWh szybkie ładowarki) i do tego średnia prędkość 89km/h dosyć niska licząc w większości jazdę autostradą.

Patrząc na ten dystans i nie schodząc poniżej tej średniej prędkości to myślę, że udało by się pokonać całą trasę na jednym baku w hybrydowym samochodzie chociażby takim jak Auris, Prius, Camry (tu spalanie 4,9l/100km przy średniej prędkości 105km/h)

Uważam, że elektryk jednak nadal nie nadaje się na trasy. Najlepiej wypada jak ma się własną fotowoltaikę i jeździmy po miejscu w granicach 150km od domu żeby nie trzeba było doładowywać poza nim.
Moskito
Początkujący

Zdjęcia: 17

21 Kwi 2023, 10:16

Dobre, cztery razy ładować auto na takim dystansie :shock:

Najlepsze stwierdzenie jest pod koniec artykułu: "Czy jazda samochodem elektrycznym na opisanym odcinku była kłopotliwa? Nie, zdecydowanie nie wydarzyło się nic (poza jednym łatwym do naprawienia incydentem na GreenWay), czego byśmy nie przewidzieli." to mnie rozbroiło :)
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Jak zbudować profesjonalny samochód driftingowy?
    Przedprodukcyjna Toyota GR Supra z silnikiem 2JZ, kompaktowa Corolla Hatchback czy bulwarowy roadster Opel GT - liberalne regulaminy techniczne w świecie driftu sprawiają, że inżynierowie mogą stworzyć naprawdę niesamowite ...