Ponowne ubezpieczenia samochodu.

03 Lip 2011, 10:30

Witam, jestem zainteresowany kupnem pewnego Cinquecenta. Jest w bardzo dobrym stanie za niewielką kwotę. Ale minusem jest to że skończyło mu się ubezpieczenie. Więc mam takie pytanie: czy ja po zakupie tego samochodu będę musiał przy ponownym ubezpieczeniu ponosić jakieś dodatkowe koszty ? Dodam że będzie to moje 1sze auto i nigdy nic na siebie nie ubezpieczałem. Pozdrawiam.
badboypro
Nowicjusz

Auto: Fiat Cinquecento

03 Lip 2011, 11:57

Co masz na myśli pisząc "dodatkowe koszty"?
Kupujesz auto, np. 4 lipca i tego samego dnia idziesz do ubezpieczyciela i go ubezpieczasz. Płacisz składkę OC i wszystko. Cena pewnie będzie podobna do ceny samochodu.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

03 Lip 2011, 12:08

Hmmm, 100% składki u zdziercy - http://ipolisa.pl/kalkulator/
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Olkusz
Prawo jazdy: 01 09 1983
Auto: TOYOT YARIS III
Silnik: 1,0
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2011

03 Lip 2011, 12:21

Ja bym w umowie dopisał, że wszelkie należności z tytułu ubezpieczenia przed zakupem ponosi sprzedający. A chodzi o tą śmieszną solidarność - żeby nie było tak, że należność za ten okres, kiedy autko było nieubezpieczone zapłacił sprzedający, czyli wówczas użytkownik tego samochodu, a nie nowy właściciel. Bo może być tak, że zaległość będą chceili ściągnąć od nowego właściciela.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

03 Lip 2011, 12:52

Dokładnie chodzi o to że auto straciło ubezpieczenie w czerwcu, ja kupuję go w lipcu i wtedy też ubezpieczam. Z tego co mówi mi tata jest jakaś kara za czas w którym auto było nieubezpieczone, i tą karę muszę pokryć ja, jako nowy nabywca. Miał ktoś kiedyś taką sytuację ? Ile trzeba zapłacić ?
badboypro
Nowicjusz

03 Lip 2011, 13:03

Tata ma rację - jest za to kara, która jest uzależniona od ilości dni, w których auto było nieubezpieczone - http://www.ufg.pl/web/guest/oplaty-karne. Oprócz kary trzeba zapłacić oczywiśc ie zaległe OC.
Niekoniecznie ty będziesz płacił karę za brak OC - powinien zapłacić ją właściciel pojazdu, czyli sprzedający. Twoim obowiązkiem jest ubezpieczyć samochód w dniu zakupu.
Ale jest zapis, że sprzedającego i kupującego wiąże solidarność w sprawie OC czy coś takiego ( musisz dokładnie przeczytać OWU OC ) i może się zdarzyć, że ZU do ciebie wystąpi o zapłatę.
O tej soligarności było już pisane w tym dziale więc musisz albo poszukać albo poczekać aż ktoś ci odpisze nt, bo ja już zapomniałem jak to dokładnie brzmiało.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

0.9 l/100 km hybrydową Toyotą Yaris
    0.9 l/100 km hybrydową Toyotą Yaris - rozstrzygnięcie konkursu Toyota Motor Poland W sobotę 6 października Toyota Motor Poland zorganizowała finał konkursu "Wygraj nową hybrydową Toyotę Yaris ". Po czterech miesiącach etapów ...
    Rambler Marlin
    Rambler Marlin - samochód osobowy klasy średniej produkowany pod marką AMC (American Motors Corporation) w latach 1965–1967. Jedyną dostępną opcją nadwoziowa był 2-drzwiowy fastback, napęd przenoszony był na ...

03 Lip 2011, 17:03

Odpowiadasz za samochód od momentu kupna do momentu sprzedaży. Brak OC przed zakupem pojazdu Ciebie nie interesuje, to jest problem sprzedającego.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

03 Lip 2011, 17:51

Ale dziwi mnie fakt że wszystkie samochody z ubezpieczeniem które się niedawno skończyło są tańsze od pozostałych.
badboypro
Nowicjusz

03 Lip 2011, 19:30

Dishman napisał(a):Odpowiadasz za samochód od momentu kupna do momentu sprzedaży. Brak OC przed zakupem pojazdu Ciebie nie interesuje, to jest problem sprzedającego.

A właśnie że nie - poczytajcie ten artykuł - http://www.prawosos.pl/pokaz/13433/Niez ... zedajacego

I własnie chodziło mi o ten zapis, że z chwilą zakupu pojazdu wszelkie prawa i obowiązki związane z ubezpieczeniem pojazdu spadają na kupującego. Jest to gdzieś zapisane, tylko nie pamietam gdzie - chyba w OWU OC, ale nie jestem pewny, a szukać nie mam za bardzo czasu.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika