Pontiac trans sport prosze o pomoc z silnikiem

14 Mar 2011, 22:18

mam problem. mam problem z pontiac trans sport. obroty silnika nagle spadaja. auto traci obroty i ciezko przyspiesza bylem u mechanika ale rozklada rece panowie bede wdzieczny za kazda podpowiedz
lucyfer
Nowicjusz

Miejscowość: lodz

15 Mar 2011, 00:02

który silnik??
jak z odpalaniem na ciepłym silniku?? zaczął bym poszukiwania od zaworu EGR, może być zabrudzony albo już nie pracuje.
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

15 Mar 2011, 18:58

silnik 2.3 v16 95r. na cieplym silniku bez problemu na zimnym gorzej po dluzszej jezdzie miedzy tlumnikami rura czerwona i strzela z wydechu

[ Dodano: 15 Marzec 2011, 17:59 ]
wczesniej byly szarpniecia na silniku
lucyfer
Nowicjusz

16 Mar 2011, 00:05

lucyfer napisał(a):silnik 2.3 v16 95r. na cieplym silniku bez problemu na zimnym gorzej po dluzszej jezdzie miedzy tlumnikami rura czerwona i strzela z wydechu

[ Dodano: 15 Marzec 2011, 17:59 ]
wczesniej byly szarpniecia na silniku

Wygląda jakby nie spala paliwa na cylindrach tylko dopala w wydechu. Brak iskry na którymś z cylindrów?
arciasty
Stały forumowicz

Miejscowość: koluszki

16 Mar 2011, 10:08

elektryka całkiem możliwa, jeśli na ciepłuym nie ma problemu a na zimnym jest szukał bym od cewki w stronę kabli ;)
ale jak był u mechanika to w zasadzie powinni to sprawdzić w 1 kolejności :shock: :roll:
pocieszny
Forumowicz VIP

21 Mar 2011, 20:06

druga swieca od lewej nie mozna odkrecic.Na zimnym silniku przy zapalaniu motor ma zatrzymane i kreci dalej. Mechanik podejrzewa ze urwal sie tlok. Czy jest to prawdopodobne???? Moim zdaniem gdyby urwal tlok drugi od lewej to bylo by go slychac. odpisac szybko
lucyfer
Nowicjusz

21 Mar 2011, 22:52

Bez przesady jakby urwał się tłok byłoby już po robocie :mrgreen: Świecę musisz wykręcić /lepiej na ciepłym silniku/.Sprawdź ciśnienie sprężania i iskrę na wszystkich świecach.
kant95
Zaawansowany

Miejscowość: lublin
Prawo jazdy: 01 01 1981
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Chrysler Voyager
Silnik: 2.5
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Van
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1995

21 Mar 2011, 23:30

w teorii istnieje taka możliwość w praktyce urwany tłok wychodzi przez blok lub przez głowice :mrgreen:
możliwe że nie tłok jest urwany ale na przykłąd posypały się pierścienie lub kawałek zaworu lub coś innego i "sklepeło" od spodu głowice i przy okazji świece (temu nie można jej odkręcić) ale to by było słychać... mocno słychać
pocieszny
Forumowicz VIP

22 Mar 2011, 12:16

Zakładacie czarne scenariusze? :cry: a może po prostu jakiś mongoł tak dokręcił świecę, że bez rurki nie podchodź , ew. trochę krzywo mu się złapało i wkręcił na chama, a teraz ni jak nie można wykręcić, Co do teorii urwanego tłoka to przecież tłukłoby niesamowicie po odpaleniu, lub przy kręceniu w końcu powinien zablokować wał. :neutral:
arciasty
Stały forumowicz

Miejscowość: koluszki

22 Mar 2011, 16:58

swieca wykrecona. Nierowne cisnienie na cilindrach. Ile kosztuje regeneracja glowicy???
lucyfer
Nowicjusz

22 Mar 2011, 20:41

Nierówne to znaczy jakie? Cena remontu głowicy zależna jest od tego co będzie robione a możliwości jest sporo.Przy zdjętej głowicy warto zajrzeć do pierścieni.
kant95
Zaawansowany

Miejscowość: lublin
Prawo jazdy: 01 01 1981
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Chrysler Voyager
Silnik: 2.5
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Van
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1995