Popękane 3 sezonowe opony Nokian Line

13 Kwi 2019, 23:15

Proszę o poradę odnośnie opon: NOKIAN LINE 4x 205/55R16 91H

Opony zakupiłem w sierpniu roku 2016 (rok produkcji 2015). Opony po 3 sezonach wyglądają jak by miały co najmniej 7 lat, na bieżniku na każdej z opon pojawiły się pęknięcia starzeniowe w poprzek jak i wzdłuż bieżnika. Wszystkie opony były przechowywane na stojaku do opon w suchej piwnicy. Przebiegi roczne w granicach 15 tyś km na rok.

Załączam zdjęcia dwóch opon. Jestem zawiedziony gdyż myślałem że opony będą mi służyły przed znaczenie dłuży czas.

Czy jazda na takich oponach jest bezpieczna? czy pęknięcie są poważne, czy też nie mają one wpływu na dalsze użytkowanie.

Czy według was opony zostaną uznane na gwarancji (5 letnia)?

[Aby pobrać załącznik musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

marcin216
Obserwowany

14 Kwi 2019, 00:23

Miałem nokiany i też miały pełno drobnych pęknięć. Nie pamiętam, po jakim czasie pojawiły się pęknięcia. Z oponami nic się złego nie działo. Używałem je 9 lat, bo bieżnik zużywał się wybitnie wolno. Po około 6-7 latach straciły dużo na właściwościach jezdnych - miały słabszą i stale pogarszającą się przyczepność. Czy u Ciebie też to się dzieje? Wymieniłem je, jak bieżnik był jeszcze powyżej minimum. Nie lubiłem tych opon, bo były za twarde i zbyt emeryckie. Nie wiem, czy Ci uznają reklamację. Mogą powiedzieć, że to normalne zużycie.
aGradory

14 Kwi 2019, 13:33

marcin216 napisał(a):Czy według was opony zostaną uznane na gwarancji (5 letnia)?
jedna wielka ściema z tymi gwarancjami już przy 3 markach dostałem odmowę gwarancji.
Pierwszy był Continental gdy po pół roku opony sama z siebie wystrzeliła na autostradzie, oczywiście według nich wina użytkownika

Drugi raz były to jakieś tańsze opony gdy na ciepłej nawierzchni były tak elastyczne że wrażenie jazdy było jakby powietrza nie było, trzeba było na przód przełożyć bo się jeździć nie dało.

A 3 raz był z miesiąc temu i to już lekka przesada auto Multivan, opony kupione w tamtym roku na wiosnę Bridgstone, na jesień zmieniam koła na zimowe i co widzę? na 3 oponach jest balon po boku więc opony wysłane na reklamacje, pierwsza odpowiedz że opony mają niewłaściwe parametry do mojego auta ( chodziło o parametr V-max) co było zresztą nie prawdą, drugi krok, przysłali mi opony do domu i informacją że to nie wpływa na bezpieczeństwo i widoczne zniekształcenie mieści się w normach Brigdestona :o . Tak to właśnie jest z tymi gwanacjami.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

14 Kwi 2019, 21:18

Też mi się wydaje, że te drobne pęknięcia niczemu nie szkodzą i nie uznają reklamacji.
aGradory

02 Kwi 2020, 10:56

Bardzo ładne opony jak na 3 lata, zapraszam do mojego tematu opony te same też 3 letnie a wyglądają o wiele gorzej... problem-z-oponami-nokian-line-vt120156.htm
koral1989
Nowicjusz

Zdjęcia: 4
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego trzeba posiadać ubezpieczenie motocykla?
    Ubezpieczenie motocykla jest obowiązkowe podobnie jak w przypadku samochodu. Warto sprawdzić, ile kosztuje ubezpieczenie motocykla na rynku, bo oferty TU różnią się od siebie. W wyborze najkorzystniejszej polisy pomaga ...
    Pagani Huayra - centralnie umieszczony wydech
    Samochody ze stajni Pagani zawsze słynęły z ekstrawaganckiego wyglądu i nie inaczej jest w przypadku następcy modelu Zonda, czyli Huayry. Tak samo jak w Lexusie LFA, wszystkie końcówki wydechu włoskiego auta skupiono ...