Poprawki lakiernicze LR Discovery I (malowanie aluminium)

27 Kwi 2009, 21:02

Witam!

Mam pytanko odnośnie malowania blach Disco I. Jak wiadomo jest to aluminium i się pięknie utlenia na biało. mam już tego sporo na swoim Disco i pomyślałem, że trzeba to zlikwidować. Najwięcej pęcherzy na dolnej krawędzi drzwi i tylne drzwi całe do malowania.
Byłem u lakiernika , a ten chce blachę poszpachlować i pomalować jakąś zwykłą farbą (koszt 1000zł).
Mam pytanie jak to powinno wyglądać po fachowemu?? Przecież są farby do aluminium i jakieś tam środki zabezpieczające przed utlenianiem. Czy ktoś już próbował malować swoje Disco??

pozdro
Bartłomiej
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Polanów/Smardzewice

29 Kwi 2009, 09:27

Witaj
Zależy jak chcesz aby to było zrobione, profesjonalnie - to oddaj do lakiernii, lub samemu, jeśli masz troszkę pojęcia o malowaniu :mrgreen:
Ja robiłem swoje sam, co prawda nie jest najlepiej pomalowane (źle mi koolr dobrali :evil: ), tam gdzie sie blacha utleniła to wyskrobałem ile sie dało, poszpachlowałem szpachlówką z pyłem alu, a potem pomalowałem, proponował bym prysnać jeszcze na szpachlówkę szpachel natryskowy wtedy był by większy git, co ja nie zrobiłem, ale nie szkodzi bo to nie jest samochd na niedzielę tylko w teren :mrgreen:
Dołów drzwi nie szpachlowałem, pewnie masz to samo że sie utleniają, kupiłem taki specjalny środek (lakier do malowania pędzlem) na metale kolorowe i to zabezpieczyłem i prysnołem na koniec farbą wykończeniową ale coś sie trochę to pogryzło ze soba, być moze za szybko to zrobiłem, ale ważn że jest zabezpieczone i sie nie sypie :mrgreen:
EdEk
Początkujący

Miejscowość: Wałcz
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Opel Calibra GTC Concept
    Silnik 2.8, 325 KM. Bardzo podobna jest do Isignii, a ta jak wiadomo była i jest świetna. A wy co myślicie na temat nowej calibry? Jeszcze dodam, że ma kosztować około 200 tysięcy gdzieś to na angielskiej stronie przeczytałem. ...