Poproszę o pomoc przy wyborze auta ☺️

10 Sty 2021, 18:19

Witam serdecznie wszystkich forumowiczów ☺️ z uwagi na to iż jestem tutaj nowy z góry przepraszam za być może zakładanie nowego tematu jeśli takowy już istnieje ☺️
Potrzebuję pomocy przy sensownym wyborze auta ☺️ więc zacznę tak☺️
Mój budżet to plus minus 16 tysięcy a auta szukam po pierwsze w miarę możliwości taniego w eksploatacji druga rzecz to koniecznie benzyna no i silnik przynajmniej taki żeby swobodnie podjechać pod górkę☺️ no i dodam że wyposażenie też na znaczenie tzn jakieś grzane fotele, climatronic czy tempomat ☺️ teraz to co biorę pod uwagę:
- opel astra H z silnikiem 1.6 115 KM
- opel astra H z silnikiem 1.8 140 KM
- opel signum z silnikiem 1.8 140 KM
- SAAB 9-3 1.8t z silnikiem 150 KM
Dodam jeszcze że każde z aut branych pod uwagę mają być w wersji kombi ☺️
Co drodzy koledzy sądzicie? Może jakieś inne propozycje? Będę bardzo wdzięczny za pomoc ☺️ może wypowiedzą się koledzy którzy użytkują na codzien przedstawione auta ? ☺️
Zyga88
Nowicjusz

11 Sty 2021, 12:43

Signum nie ma w kombi :)

Zyga88 napisał(a):auta szukam po pierwsze w miarę możliwości taniego w eksploatacji druga rzecz to koniecznie benzyna no i silnik przynajmniej taki żeby swobodnie podjechać pod górkę
Jak szukasz taniego w eksploatacji odpuść sobie silniki uturbione. Poszukaj takiego pod LPG tak jak te pozostałe które wymieniłeś. Wszystkie dadzą radę podjechać pod "górkę".

Z tych które podałeś chyba Astra 1.8 będzie najlepszym wyborem.

Przy takim budżecie i samochodzie który ma być w nadwoziu kombi możesz zwrócić uwagę jeszcze na:
- Ford Focus MK2 silnik 1.6 lub 1.8 który prowadzi się bardzo dobrze.
- Volvo V50 z silnikiem 2.4 jak dobrze poszukasz to jest szansa na to że trafisz i to chyba by był jeden z najlepszych wyborów jak byś dostał auto w całkiem niezłym stanie. Udany i trwały silnik z którym nie powinno być większych problemów do tego sporo mocy jak na takie auto.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

11 Sty 2021, 13:25

No signum to takie prawie kombi ☺️
Zyga88
Nowicjusz

11 Sty 2021, 13:28

Dziękuję kolego za wyczerpującą odpowiedź ☺️ wiem co masz na myśli że nie pakować się w turbo ☺️ dwumasy, sama turbina, no i w tej astrze turbo awaryjna skrzynia m32.
Mówisz że Volvo? Nawet nie brałem pod uwagę ale 2.4 w benzynie całkiem fajnie musi się zbierać☺️ jak z częściami do tego silnika 2.4? Ma to dwumas? Mam rozumieć że raczej tak i turbinę również? Bo chyba raczej nie wolnossący
Zyga88
Nowicjusz

11 Sty 2021, 13:33

2,4 R5 to wolnossący silnik, tam turbo nie ma.
Wersja 140 koni szału nie robi ale rzekomo można prosto przeprogramować na 170 konną, z tym że wg danych producenta moment obrotowy to różnica 10 Nm, czyli tylko moc się zmienia.
Turbo to 2,5T ale chyba ciężko w tej kasie coś znaleźć.
demirbiras
Zaawansowany

Prawo jazdy: 14 08 2009
Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: Astra H
Silnik: 1,8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

11 Sty 2021, 13:35

No więc popatrzę coś może się znajdzie ☺️☺️ a jak z częściami? Np rozrząd ☺️ czy ma dwumasowe koło? Spalanie tragedia?
Zyga88
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
    AutoSalon - Bass i Tuning Show, Lublin 2012 / relacja
    W dniach od 21 do 22 kwietnia 2012 roku w Centrum Targowm Międzynarodowych Targów Lubelskich odbyła się kolejna edycja Targów Motoryzacyjnych AUTOSALON i Targi Tuningowe - Car Audio BASS&TUNING SHOW. Wiosenne ...

11 Sty 2021, 14:42

A co do silnika R5 to mam aktualnie pięciocylindrówkę w fiacie bravo hgt 147 km ☺️ piękny silnik ☺️ ale pięknie też daje po kieszeni ☺️ wymiana rozrządu konieczne wywalenie silnika ☺️ mam nadzieję że V50 tak nie ma ☺️
Zyga88
Nowicjusz

11 Sty 2021, 15:23

W volvo rozrząd ina z pompą wody (takie szły na fabryczny montaż) nie kosztuje nawet 400zl. Wymiana również standardowa
Dwumasa jest ale to w sumie jak w każdym benzyniaku z podobnych lat, szczególnie takiej pojemności. W wolnossaku praktycznie wieczny element
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

11 Sty 2021, 16:54

Panowie przeglądam właśnie ogłoszenia i niby auta z tym silnikiem wychodziły w latach 2004- 2010 ale powyżej roku 2006 nie ma żadnych egzemplarzy i teraz jeszcze pytanie czy jeśli silniki 140 km i 170 km są tej samej konstrukcji to już chyba lepiej szukać wersji 170??? Będzie bardzo ciężko znaleźć dobry egzemplarz
Zyga88
Nowicjusz

11 Sty 2021, 17:37

To jest ten sam silnik, różnica wyłącznie programowa więc za parę stówek robisz 170 że 140. Inna sprawa, że te dodatkowe 30ps jest dostępne wyłącznie powyżej 5000rpm, do tego momentu wykresy się praktycznie pokrywają - silnik 140 ma te moc przy 4500 a 170 przy 6000. Tak naprawdę w codziennym użytkowaniu bez pałowania nie odczujesz różnicy
Invi
Forumowicz VIP

11 Sty 2021, 18:13

Ooo kolego fajna przydatna informacja ponieważ wersji 170 km praktycznie nie ma. Czyli 140 km a w jaki rocznik celować? Za tą kasę miałbym rocznik 2009 lub nawet 2010 astrę H ale wiadomo to nie ta półka. Nie bać się starszego rocznika tego modelu???
Zyga88
Nowicjusz

11 Sty 2021, 20:11

Jestem z Torunia i widzę w okolicy nawet spoko egzemplarz tylko te ceny mnie odstraszają.13 tysi to nie za mało jak na auto tej klasy?
Zyga88
Nowicjusz

11 Sty 2021, 21:20

Jakiej klasy? Przecież to technicznie to samo (oprócz tego silnika) co focus 2, który niby jeżdżący można za 4-5 kupić. Inna sprawa, że im większa kasa tym lepszy stan i nie ma się co łudzić, że najtańsze egzemplarze nie będą wymagały choćby małego wkładu.
Invi
Forumowicz VIP

11 Sty 2021, 21:24

No dobrze czyli jeśli auto kosztuje 13 tysięcy to jest cena która będzie odpowiednia? W sensie że nie trzeba w niego ładować kupę kasy? Pytam bo nie mam porównania ponieważ najdroższy egzemplarz kosztuje jakieś 18 tysięcy z polskiego salonu serwisowany w ASO itp
Zyga88
Nowicjusz

11 Sty 2021, 21:45

Jak nie obejrzysz to się nie dowiesz. Na tańsze niż te 13-14 nie ma co patrzeć a jeśli chcesz coś naprawdę zadbanego, z dobrym wyposażeniem i nie kosmicznym przebiegiem to właśnie takie 17-18 i w górę
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Invi
Forumowicz VIP