Porada na temat kupna Volvo V70 II, kombi za ok 20 tyś, alternatywa

28 Wrz 2019, 23:14

Ja mam zawsze gdzieś co jest napisane i co mówi sprzedawca bo zazwyczaj są to brednie, jedziesz sprawdzasz ew kupujesz tyle w temacie.

ps. kraskeusz a Ty kim jesteś nie że uraziły Cię tak słowa Rom33
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

29 Wrz 2019, 00:43

No więc właśnie jeśli kupujemy samochód od osoby prywatnej przynajmniej coś nam powie o tym samochodzie. Drążymy temat i staramy się wyciągnąć jak najwięcej. No nie ma opcji że nie skminimy przynajmniej czy mówi prawdę czy kłamie jak leci. W rozmowie z handlarzem zazwyczaj pytamy o coś konkretnego a odpowiedź brzmi: Wszystko idealnie nic nie trzeba robić, będziesz pan zadowolony. Już nie wspomnę o stanie samochodów od handlarzy. Więc jaki w tym sens?

A kim mam być? Normalny użytkownik tego forum który ma prawo wyrazić własne zdanie. A że wyskoczył jak filip z konopii z takim tekstem to mu odpowiedziałem.
kraskeusz
Początkujący

Zdjęcia: 316

29 Wrz 2019, 06:48

Czyli dobre auta są od właścicieli a handlarze, dealerzy, importerzy, komisy mają tylko szrot?
A co z uzywanymi autami importowanymi z zagranicznych sieci dealerskich lub od właścicieli z zagranicy?
Zwróciłem uwagę by nie patrzeć na ogłoszenia pod kątem jego treści lecz na jego przedmiot. Spójrz na bogate oferty z Płocka, Płońska, Radomia, katalogowe zdjęcia zrobione przed domem prywatnym, szczegółowe opisy, wszystko cukierkowe a rzeczywistość??? Wiele razy pomagałem w oględzinach, byłem na miejscu, widziałem i w efekcie wracaliśmy z niczym.
Możesz się ze mną zgadać lub nie, dzielę się doświadczeniem, że nie kupuje się auta patrząc tylko na opis.
Wróćmy może do autora tematu i jego poszukiwań.
Szukasz nowego Volvo, pomogę w wyborze modelu, konfiguracji, przy negocjacjach z dealerami. Znajdę dobrą ofertę na auto i finansowanie, bez zobowiązań. Auta do zamówienia i od ręki, demo dealera, używane z sieci dealerskiej Volvo.
Zapraszam na priv.
Rom33
Stały forumowicz

Zdjęcia: 227
Miejscowość: Wisła
Prawo jazdy: 15 07 1997
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo V50
Silnik: 2.0 D 136KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2008

29 Wrz 2019, 08:40

kraskeusz napisał(a):Nie rozumiem tylko jaki sens jest w kupowaniu samochodu w którym nawet szczerze nie napisał co jest do zrobienia.

A ja nie rozumiem ludzi którzy nie potrafią zadzwonić i zapytać czy jest coś do zrobienia czy nie. Auto ma 12 lat więc na pewno ma parę rzeczy do zrobienia/wymiany ,
Jak ktoś jest poważnie zainteresowany to po prostu dzwoni i pyta, a nie pisze
andrewb25
Stały forumowicz

Miejscowość: małopolskie

29 Wrz 2019, 08:46

Rom33 napisał(a):Powiedz nam proszę w takim razie ilu zawodowych sprzedawców uczciwie powie co jest w aucie do zrobienia, co w jakiej jest kondycji oraz zna pełną specyfikację auta???

W Niemczech czy Danii gdy kupuję auto używane i zadaję takie pytania
To odpowiem ci tak jak oni:
Auto możemy dać na pełną ścieżkę diagnostyczną do ASO na twój koszt i Ci sprawdzą wszystko ..koszt ok. 1000koron/roboczogodzinę lub 100 Euro :lol: oczywiście płacisz ty.

Więc u mnie podobnie...nie ma z tym problemu ... daję 12 letnie auto do ASO i tam mogą nawet cały silnik rozkręcić i skręcić i posprawdzać stan wszystkiego..panewek, pierścieni, pomierzą , dadzą nawet na ekspertyzę do producenta, za robociznę i zużyte części płaci kupujący. :lol:

skąd to się bierze w PL? a no z biedy.... Niemiec kupuje nowe bo go stać, Polak chce kupić 10 letnie i JAK NOWE. i nie chce dokładać nic też przez kolejne 10 lat bo takie ma myślenie ..Niestety bardzo mylne.
Niemiec uzbiera na takie auto za 20 tys w 2-3 miesiace....albo w miesiąc...Polak pół życia czasami. :lol:
andrewb25
Stały forumowicz

29 Wrz 2019, 09:12

kraskeusz napisał(a):No więc właśnie jeśli kupujemy samochód od osoby prywatnej przynajmniej coś nam powie o tym samochodzie. Drążymy temat i staramy się wyciągnąć jak najwięcej. No nie ma opcji że nie skminimy przynajmniej czy mówi prawdę czy kłamie jak leci. W rozmowie z handlarzem zazwyczaj pytamy o coś konkretnego a odpowiedź brzmi: Wszystko idealnie nic nie trzeba robić, będziesz pan zadowolony. Już nie wspomnę o stanie samochodów od handlarzy. Więc jaki w tym sens?

Nawalasz w handlarzy dokadnie tak ja to robiłem do momentu jak wymyśliłem sobie że znając się na konkretnej marce mogę sam coś sprowadzić pijeździć i bez straty sprzedać...niestety na przeszkodzie co stanęło...? ??? Nie transport 2k.km.w jedną stronę, nie samochód którego wyprodukowano np.w ilości 80szt., nie stan auta bo mam możliwość szybkich napraw nie itd... tylko na przeszkodzie syanęły nasze Janusze... polskie Janusze które wręcz proszą się o oszukanie.

Jedną z zasad Janusza jest podniecanie się właścicielem auta ... gdzie tak naprawdę jest to temat złożony z wielu czynników i jak sobie je przeanalizujemy to może się okazać że procentowo jest taki sam odsetek szrotów w rękach handlarzy i kilkuletnich właścicieli.
Tym bardziej że Janusz i tak musi mieć zdjęcia i story.

andrewb25 napisał(a):skąd to się bierze w PL? a no z biedy.... Niemiec kupuje nowe bo go stać, Polak chce kupić 10 letnie i JAK NOWE. i nie chce dokładać nic też przez kolejne 10 lat bo takie ma myślenie ..Niestety bardzo mylne.

Niestety nie zgodzę się z Tobą bo to tak jak byś napisał że człowiek biedny będzie brudasem a tak nie jest bo brudasem będzie tak samo boedny jak i bogaty jest to kwestia kultury osobistej a bieda nie ma nic do tego.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Łańcuchowe rozrządy nie są bezobsługowe
    Jeśli nie chcesz mieć problemu z łańcuchowym napędem rozrządu, powinieneś nauczyć się dbać o nowoczesny silnik. Myślisz, że skoro kupiłeś nowy lub kilkuletni samochód, to nie musisz nawet zaglądać pod maskę pomiędzy ...

29 Wrz 2019, 09:24

skoro nie z biedy to niech leci prosto do salonu Volvo i niech bierze nowe za 150 tys.
Mi w gruncie rzeczy chodziło o coś innego ...że kupując używkę 10-12 letnią trzeba miećtą świadomość tego że zaraz coś może być do wymiany/naprawy z racji normatywnego co do wieku i przebiegu zużycia.
Niestety kupujący u nas którzy zbierali pół życia na taki samochód i przyjdzie im wymienić np. sprzęgło czy opony czy zrobić klimę miesiąc po zakupie to nagle lament, że ich handlarz oszukał itp , to niech sobie jedzie 2000 km na zachód w dwie strony i kupi takie samo i do nikogo pretensji mieć nie będzie.
andrewb25
Stały forumowicz

29 Wrz 2019, 10:30

2 strony tematu, może skupmy się na pytaniach autora tematu.

Poolpit napisał(a):I tu moje pytania:
1.Czy to jest dobra cena za zadbane V70 II ? (przynajmniej wygląda na zadbane) Zależy mi żeby nie wpakować kilku tysięcy w naprawę zaraz po zakupie.
2.Na co szczególnie zwracać uwagę przy zakupie tego modelu?
3.Wyczytałem, że silnik 2.4 140KM jest najbardziej ekonomiczny jeśli chodzi o benzynę, czy to prawda? Jeśli nie, to jaka jest dobra alternatywa tego silnika?
4.Czy auto jest odpowiednie dla osób wysokich i czy faktycznie przy maksymalnym odsunięciu przednich foteli z tyłu robi się ciasnota? (mam 195cm) Wiem, że najlepiej ocenić samemu, ale w okolicy jeszcze nie znalazłem żadnego żeby przetestować.
5. Czy możecie polecić jakieś inne fajne kombi w tej kwocie?

1. Tak, 20 tys. w zupełności wystarczy na V70 II.
2. Bezwypadkowość (w sensie solidnych dzwonów), rdza (nie powinno być jej w ogóle, a jeśli jest to może świadczyć o kiepskich naprawach blacharskich), a tak to standardowo: wycieki, sprzęgło etc.
3. Wszystkie benzyny w V70 II mają 5 cylindrów (od 2.0T po 2.5T w eRce) i wszystkie palą podobne ilości paliwa. Najmniej problematyczne silniki to właśnie wolnossące 2.4 (140/170KM) oraz 2.0T (180KM). Wszystkie benzynki bardzo dobrze współpracują z LPG.
4. Wkleiłem wcześniej filmik z testem Zachara (2m). Jeżeli odsuwasz mocno fotel o tyłu (co przy 195cm jest raczej oczywiste) to za Tobą będzie miejsce tylko dla niskiej osoby lub dziecka.
5. Jakie inne auta poleciłbym w tym budżecie? Linki przykładowe:
Mondeo Mk4 2.0
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Avensis II 1.8:
Accord VII 2.0:
Opel Vectra C 2.0T:
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

29 Wrz 2019, 14:48

Tak, na pewno ma coś do zrobienia i to pewnie sporo ale sprzedający twierdzi że perełka. Na ścieżkę diagnostyczną? Nie spotkałeś się nigdy z handlarzem który ma podstawionych "klientów" i niby nie ma czasu? Wszystko pięknie na ogłoszeniu i przez telefon a na miejscu wielce zalatany człowiek który próbuje pospieszac nas przy oględzinach.
kraskeusz
Początkujący

Zdjęcia: 316