Porada na temat kupna Volvo V70 II, kombi za ok 20 tyś, alternatywa

27 Wrz 2019, 14:19

Cześć wszystkim,

Rozglądam się za pierwszym samochodem, celuje w kombi w benzynie.
Póki co najbardziej skłaniam się w stronę Volvo V70, zainteresował mnie konkretnie model poniżej, nie miałem jeszcze możliwości siedzieć ani przejechać się V70.

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

I tu moje pytania:
1.Czy to jest dobra cena za zadbane V70 II ? (przynajmniej wygląda na zadbane) Zależy mi żeby nie wpakować kilku tysięcy w naprawę zaraz po zakupie.
2.Na co szczególnie zwracać uwagę przy zakupie tego modelu?
3.Wyczytałem, że silnik 2.4 140KM jest najbardziej ekonomiczny jeśli chodzi o benzynę, czy to prawda? Jeśli nie, to jaka jest dobra alternatywa tego silnika?
4.Czy auto jest odpowiednie dla osób wysokich i czy faktycznie przy maksymalnym odsunięciu przednich foteli z tyłu robi się ciasnota? (mam 195cm) Wiem, że najlepiej ocenić samemu, ale w okolicy jeszcze nie znalazłem żadnego żeby przetestować.

5. Czy możecie polecić jakieś inne fajne kombi w tej kwocie?

Dzięki z góry ;)
Poolpit
Obserwowany

27 Wrz 2019, 15:50

Volvo V70 to dobry wybór ale ten z ogłoszenia lepiej odpuść. Opis przekoloryzowany i nie podoba mi się ten zapis na samym dole.
kraskeusz
Początkujący

Zdjęcia: 316

27 Wrz 2019, 19:03

Dlaczego ma odpuszczać? Po opisie?
Auto wygląda ok, trochę kanapa daje do myślenia czy nie był zalany. Skoro sprzedający jest tak bardzo pewny tego auta poproś o konkretny opis samochodu, historię napraw itp., jedź do dobrego serwisu Volvo (ASO lub niezależny specjalizujący się w marce) i jeśli sprzedawca Cię oszukuje niech zwraca koszty sprawdzenia auta. Inną sprawa to ta że auto ma już 12 lat, cudów nie oczekuj, wszystko może się sypać.
To dobry silnik, bez problemu można zrobić mapę na fabryczne 170KM.
Miejsca jest sporo i myślę że spokojnie ci wystarczy.
Dobrze sprawdź całą elektryke/sterowania, klime reszta powinna być ok.
Szukasz nowego Volvo, pomogę w wyborze modelu, konfiguracji, przy negocjacjach z dealerami. Znajdę dobrą ofertę na auto i finansowanie, bez zobowiązań. Auta do zamówienia i od ręki, demo dealera, używane z sieci dealerskiej Volvo.
Zapraszam na priv.
Rom33
Stały forumowicz

Zdjęcia: 227
Miejscowość: Wisła
Prawo jazdy: 15 07 1997
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo V50
Silnik: 2.0 D 136KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2008

27 Wrz 2019, 21:29

Tak po opisie twierdzę że lepiej odpuścić bo nic konkretnego nie napisał a zamiast tego gadka jak każdy typowy handlarz który gada "Będzie pan zadowolony". To tak jakby napisał: nie mam nic do powiedzenia o tym samochodzie ale kupować bo okazja i drugiego takiego nie znajdziesz.
kraskeusz
Początkujący

28 Wrz 2019, 07:52

Tu masz test 2metrowca w V70:

[Aby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

28 Wrz 2019, 09:47

kraskeusz napisał(a):Tak po opisie twierdzę że lepiej odpuścić bo nic konkretnego nie napisał a zamiast tego gadka jak każdy typowy handlarz który gada "Będzie pan zadowolony". To tak jakby napisał: nie mam nic do powiedzenia o tym samochodzie ale kupować bo okazja i drugiego takiego nie znajdziesz.

Nie jestem handlarz ale znam ten rynek bardzo dobrze. Po pierwsze większość handlarzy nie zna faktycznego stanu auta, szczególnie tych importowanych. Po drugie mało kto ma czas na dokładne opisy, zresztą nie wszyscy znają wszystkie modele aut. Handlarz który ma 30 samochodów na parkingu nie miałby czasu na handel tylko siedziały przy komputerze. Większość dobrych handlarzy nie ma części swojej oferty wystawionej w necie bo szybko auta znalazły nowych właścicieli. Tak samo jest z nowymi autami, np. Nowe S60 pomagałem kupić jeszcze przed oficjalną premierą, auta były odbierane zaraz po niej.
Wracając do tematu, ogłoszenia i ostatniego zdania, zwróć uwagę że takie zdanie zamieszcza praktycznie każdy handlarz, komis, dealer to standard.
Szukasz nowego Volvo, pomogę w wyborze modelu, konfiguracji, przy negocjacjach z dealerami. Znajdę dobrą ofertę na auto i finansowanie, bez zobowiązań. Auta do zamówienia i od ręki, demo dealera, używane z sieci dealerskiej Volvo.
Zapraszam na priv.
Rom33
Stały forumowicz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Bulli Summer Festival w Wolfsburgu - polscy fani
    Z okazji 70 lat modelu T w Wolfsburgu, w parku Allerpark, oddalonym niecałe półtora kilometra od samego Autostadt, w dniach od 3 do 6 sierpnia odbył się Bulli Summer Festival. Tereny parku przeistoczone zostały w ogromną ...

28 Wrz 2019, 10:16

Dokładnie z tymi opisami to też jakaś bzdura jest..kupować auto lub nie kupować ze względu na opis
Na mobile.de nie ma żadnych opisów i jakoś ten co chce kupić to kupuje
andrewb25
Stały forumowicz

Miejscowość: małopolskie

28 Wrz 2019, 13:31

Rom33 napisał(a): Po pierwsze większość handlarzy nie zna faktycznego stanu auta, szczególnie tych importowanych. Po drugie mało kto ma czas na dokładne opisy, zresztą nie wszyscy znają wszystkie modele aut. Handlarz który ma 30 samochodów na parkingu nie miałby czasu na handel tylko siedziały przy komputerze. Większość dobrych handlarzy nie ma części swojej oferty wystawionej w necie bo szybko auta znalazły nowych właścicieli

Dodam tylko że dobry handlarz to ten co dostosowuje cenę do faktycznego stanu auta a nie na odwrót.

andrewb25 napisał(a):Dokładnie z tymi opisami to też jakaś bzdura jest..kupować auto lub nie kupować ze względu na opis

Ale Polacy to uwielbiają do tego dołożymy fora i głaskanie Januszy od śledztw, dopisek, mierników i wychodzi totalna nasza polska wiocha... która wręcz nakazuje opisy i tak naprawdę i więcej farmazonów tym lepiej. Już nie wspomnę o hasłach pod tytułem "clasic auto" gdzie cena rośnie często 50% a opowieści sprzedażowych sam Juliusz Verne by się nie powstydził.
Efekt ... przyjeżdża do Ciebie Janusz i zamiast się skupić na stanie auta to jest zainteresowany wszystkim tylko nie tym co potrzeba...
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

28 Wrz 2019, 17:35

Chcecie dac sie naciagac na ladnie wygladajace samichody specjalnie odpicowane do sprzedazy ok. Tyle co sie wysilil zeby na sile przekonac ze perelka samochod to juz by napisal sporo konkretow. Nigdy nie rozmawialiscie z handlarzem i nie widzicie podobienstwa?
kraskeusz
Początkujący

28 Wrz 2019, 18:05

Koledzy przesadzają z tym przekoloryzowanym opisem, może trochę wali handlarzem, ale to nie powód żeby skreślać samochód, 2.4 pancerny silnik, ze zdjęć wygląda ok, dzwoń, umów się i oglądaj, nie ma co gdybać na odległość.
Alternatywa to Saab 9-5 2.0t lub 2.3t lub Peugeot 407 2.0?
Vogue
Początkujący
Awatar użytkownika

Prawo jazdy: 14 04 2012
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Lexus GS 300
Silnik: 3.0 V6 249KM
Typ: Sedan/Limuzyna

28 Wrz 2019, 19:45

Vogue napisał(a): Saab 9-5 2.0t lub 2.3t
tutaj z tą pancernością już nie jest tak dobrze
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2004

28 Wrz 2019, 20:15

mike napisał(a):tutaj z tą pancernością już nie jest tak dobrze

Tia pancerność tego saabka będzie zacna :ok:
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

28 Wrz 2019, 20:32

kraskeusz napisał(a):Chcecie dac sie naciagac na ladnie wygladajace samichody specjalnie odpicowane do sprzedazy ok. Tyle co sie wysilil zeby na sile przekonac ze perelka samochod to juz by napisal sporo konkretow. Nigdy nie rozmawialiscie z handlarzem i nie widzicie podobienstwa?

A kupujesz auto czy treść ogłoszenia?
Zapraszam na priv.
Rom33
Stały forumowicz

28 Wrz 2019, 21:02

Kolego nie do mnie z taką gadką bo pewnie jesteś z tej grupy ludzi która kupuje przebieg. Nie rozumiem po co brać samochód o którym nawet nic konkretnego nie wiadomo i od razu widać że sprzedawca będzie kręcił i koloryzował. Nie rozumiem tylko jaki sens jest w kupowaniu samochodu w którym nawet szczerze nie napisał co jest do zrobienia.
kraskeusz
Początkujący

28 Wrz 2019, 23:03

kraskeusz napisał(a):Kolego nie do mnie z taką gadką bo pewnie jesteś z tej grupy ludzi która kupuje przebieg. Nie rozumiem po co brać samochód o którym nawet nic konkretnego nie wiadomo i od razu widać że sprzedawca będzie kręcił i koloryzował. Nie rozumiem tylko jaki sens jest w kupowaniu samochodu w którym nawet szczerze nie napisał co jest do zrobienia.

Mylisz się kompletnie Ci do mnie ale nie zamierzam tego prostować, żyj w swojej rzeczywistości.
Powiedz nam proszę w takim razie ilu zawodowych sprzedawców uczciwie powie co jest w aucie do zrobienia, co w jakiej jest kondycji oraz zna pełną specyfikację auta???
Rozumiem sprzewadca-osoba prywatna, wieloletni właściciel auta powie nam to wszystko ale zwykły handlarz Mirek bardzo w to wątpię. W przypadku każdego handlarza trzeba samemu oglądać, stukac, pukać, sprawdzać i choć odrobinę wiedzieć o modelu auta bo co nam po pięknym opisie skoro auto trup?
Wiele igielek już oglądałem i nie ufam żadnemu z handlarzy na krajowym rynku.
Zapraszam na priv.
Rom33
Stały forumowicz