Porada na temat Mercedesa Klasy C W203

18 Sty 2021, 16:42

Witam
Słowem wstępu…
Od zawsze miałem słabość na punkcie C klasy W203 w Sedanie lub Coupe, w szczególności z czarnym lakierem. Niesamowicie przemawia do mnie linia nadwozia w obu ww. wersjach, napęd na tylne koła (nie, nie jestem fanem upalania kapcia pod Lidlem) oraz po prostu wygląd wnętrza (również w czerni).
W żadnym wypadku nie jestem znawcą Mercedesów z tego okresu. Słyszałem natomiast, że W203 ma straszne problemy z blachą oraz elektryką. O ile z tymi dwoma poradzę sobie, to interesują mnie również inne problematyczne aspekty tego modelu jak i również czy rzeczywiście ta C klasa jest droga w utrzymaniu, naprawie i w kupnie części zamiennych.
Stoję zatem przed wyborem, posiadając budżet od 8 do 10 tysięcy złotych, szukam i zastanawiam się - nad odwiecznym pytaniem – Czy warto?

Z góry dziękuje wszystkim za odpowiedź
Pozdrawiam
LordPawek
Nowicjusz

Miejscowość: Łódź
Prawo jazdy: 11 10 2018
Auto: VW Polo 6n oraz Opel Astra J
Silnik: 1.4 Pb / 1.4T Pb LPG
Skrzynia biegów: Manualna

18 Sty 2021, 18:50

Spokojnie bez obaw.Strach ma zawsze wielkie oczy. W203 była w moim posiadaniu przez kilka dobrych lat.Poprzednik o nią dbał,więc ja nie miałem najmniejszych problemów.Słabością tych aut jest faktycznie blacharka i drobna elektryka która w sumie nie rzutuje aż tak bardzo na eksploatację jak obecne modele.Mam w tej chwili W164 i tu dopiero jest "jazda" z elektryką i systemami. W203 jeżeli kupisz od pasjonata ( szukaj na forach Mercedesa ) zapewne posłuży ci jeszcze lata.Ja miałem w manualu 1.8. i przez 5 lat nie zaliczyłem żadnej poważnej mechanicznej usterki w tym aucie.
fiatcoupepolska. pl
fiatcoupe
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Brydzia
Auto: Fiat Coupe 2.0 20VT
Silnik: 2.0.20VT-220 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
Rok produkcji: 1997

19 Sty 2021, 23:43

A czy mógłbyś podać mi namiary na fora mercedesa? Ponadto jak wygląda cena za elementy eksploatacyjne - czy jest drogo w porównaniu do vag'a?
LordPawek
Nowicjusz

19 Sty 2021, 23:49

LordPawek napisał(a):Ponadto jak wygląda cena za elementy eksploatacyjne - czy jest drogo w porównaniu do vag'a?
trochę za bardzo ogólne pytanie, można coś kupić tanio i badziewnie budzetowo i drogo. Co do vaga to też jak porównasz z golfem 3 będzie drogo jak z audi a6 wyjdzie taniej
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

20 Sty 2021, 10:54

Faktycznie, bardzo nieprecyzyjnie. Generalnie mówiąc, to mam do wyboru W203 lub Audi a3 8P - teoretycznie obydwa mieszczą się w budżecie. Ciągle zastanawiam się pomiędzy tymi dwoma. W obu przypadkach są to niestety auta marek premium i szczerze mówiąc, to obawiam się po prostu cen części zamiennych i ogólnej eksploatacji. Do Audi teoretycznie można dopasować zamienniki z całego Vag'a, a mercedes to mercedes haha
LordPawek
Nowicjusz

20 Sty 2021, 11:39

Premium ale niższej klasy więc ceny zbliżone do aut podobnej klasy. Ja wziąłbym Mercedesa
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...

21 Sty 2021, 21:32

fiatcoupepolska. pl
fiatcoupe
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Brydzia
Auto: Fiat Coupe 2.0 20VT
Silnik: 2.0.20VT-220 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
Rok produkcji: 1997

17 Wrz 2021, 08:13

Kolego,jeśli kupisz autko w takim stanie w jakim ja kupiłem W210 2.9 TD,to można brać bez obaw,podobno W210 gniją wszystkie,nie konserwowane tak,ale zadbany ma spód jak z fabryki(98r),przebieg jak na ten silnik znikomy,auto w doskonałej kondycji mechanicznej i blacharskiej,polowałem niestety 3 lata,no i? jeszcze cena,powinien był pójść od razu po wystawieniu,gość bujał się z nim od dłuższego czasu,dlaczego?:) Jeśli trafisz w naprawdę zadbany egzemplarz,to nie ma się czego obawiać.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)