Porada na temat Mercedesa Klasy C W203

18 Sty 2021, 15:42

Witam
Słowem wstępu…
Od zawsze miałem słabość na punkcie C klasy W203 w Sedanie lub Coupe, w szczególności z czarnym lakierem. Niesamowicie przemawia do mnie linia nadwozia w obu ww. wersjach, napęd na tylne koła (nie, nie jestem fanem upalania kapcia pod Lidlem) oraz po prostu wygląd wnętrza (również w czerni).
W żadnym wypadku nie jestem znawcą Mercedesów z tego okresu. Słyszałem natomiast, że W203 ma straszne problemy z blachą oraz elektryką. O ile z tymi dwoma poradzę sobie, to interesują mnie również inne problematyczne aspekty tego modelu jak i również czy rzeczywiście ta C klasa jest droga w utrzymaniu, naprawie i w kupnie części zamiennych.
Stoję zatem przed wyborem, posiadając budżet od 8 do 10 tysięcy złotych, szukam i zastanawiam się - nad odwiecznym pytaniem – Czy warto?

Z góry dziękuje wszystkim za odpowiedź
Pozdrawiam
LordPawek
Nowicjusz

Miejscowość: Łódź
Prawo jazdy: 11 10 2018
Auto: VW Polo 6n oraz Opel Astra J
Silnik: 1.4 Pb / 1.4T Pb LPG
Skrzynia biegów: Manualna

18 Sty 2021, 17:50

Spokojnie bez obaw.Strach ma zawsze wielkie oczy. W203 była w moim posiadaniu przez kilka dobrych lat.Poprzednik o nią dbał,więc ja nie miałem najmniejszych problemów.Słabością tych aut jest faktycznie blacharka i drobna elektryka która w sumie nie rzutuje aż tak bardzo na eksploatację jak obecne modele.Mam w tej chwili W164 i tu dopiero jest "jazda" z elektryką i systemami. W203 jeżeli kupisz od pasjonata ( szukaj na forach Mercedesa ) zapewne posłuży ci jeszcze lata.Ja miałem w manualu 1.8. i przez 5 lat nie zaliczyłem żadnej poważnej mechanicznej usterki w tym aucie.
fiatcoupepolska. pl
fiatcoupe
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Brydzia
Auto: Fiat Coupe 2.0 20VT
Silnik: 2.0.20VT-220 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
Rok produkcji: 1997

19 Sty 2021, 22:43

A czy mógłbyś podać mi namiary na fora mercedesa? Ponadto jak wygląda cena za elementy eksploatacyjne - czy jest drogo w porównaniu do vag'a?
LordPawek
Nowicjusz

19 Sty 2021, 22:49

LordPawek napisał(a):Ponadto jak wygląda cena za elementy eksploatacyjne - czy jest drogo w porównaniu do vag'a?
trochę za bardzo ogólne pytanie, można coś kupić tanio i badziewnie budzetowo i drogo. Co do vaga to też jak porównasz z golfem 3 będzie drogo jak z audi a6 wyjdzie taniej
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

20 Sty 2021, 09:54

Faktycznie, bardzo nieprecyzyjnie. Generalnie mówiąc, to mam do wyboru W203 lub Audi a3 8P - teoretycznie obydwa mieszczą się w budżecie. Ciągle zastanawiam się pomiędzy tymi dwoma. W obu przypadkach są to niestety auta marek premium i szczerze mówiąc, to obawiam się po prostu cen części zamiennych i ogólnej eksploatacji. Do Audi teoretycznie można dopasować zamienniki z całego Vag'a, a mercedes to mercedes haha
LordPawek
Nowicjusz

20 Sty 2021, 10:39

Premium ale niższej klasy więc ceny zbliżone do aut podobnej klasy. Ja wziąłbym Mercedesa
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nie blokuj skrzyżowania i pasów
    Skrzyżowanie zablokowane przez samochód, który nie zdążył przez nie przejechać np. przed zmianą świateł, to częsty widok. Perspektywa mandatu nie zawsze wystarczy, by zapobiegać takim zachowaniom kierowców. ...

21 Sty 2021, 20:32

fiatcoupepolska. pl
fiatcoupe
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Brydzia
Auto: Fiat Coupe 2.0 20VT
Silnik: 2.0.20VT-220 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
Rok produkcji: 1997

17 Wrz 2021, 07:13

Kolego,jeśli kupisz autko w takim stanie w jakim ja kupiłem W210 2.9 TD,to można brać bez obaw,podobno W210 gniją wszystkie,nie konserwowane tak,ale zadbany ma spód jak z fabryki(98r),przebieg jak na ten silnik znikomy,auto w doskonałej kondycji mechanicznej i blacharskiej,polowałem niestety 3 lata,no i? jeszcze cena,powinien był pójść od razu po wystawieniu,gość bujał się z nim od dłuższego czasu,dlaczego?:) Jeśli trafisz w naprawdę zadbany egzemplarz,to nie ma się czego obawiać.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)