szukam_porady napisał(a):Auto użytkowane będzie w róznych warunkach - zarówno trasy krajowe, jak i drogi mniej uczęszczane prowadzące do małych wiosek (ale mimo wszystko przejzde!).
Wydaje mi sie, że SUV zapewni większe bezpieczeństwo, a napęd 4X4 pomoże przetrwać zimę na polskich drogach...
Dłuższą trasę auto przebywać będzie 2-3 razy w tygodniu 160km jako rutynę i element stały, trudno mi ocenić gdzie będzie się poruszać przez okres użytkowania
![Smile :)]()
Ważne jest też, aby sprawnie poruszać się nim (i parkować oczywiście również) w niemałym, często zakorkowanym mieście...
Moim zdaniem niepotrzebny jest Wam SUV. Oczywiście jest istotna kwestia bezpieczeństwa. W SUVie siedzi się wyżej niż w innych osobówkach, ma on też większą masę własną, a przy kolizjach jest tak, że rację ma większy i cięższy. Dlatego nie podważam bezpieczeństwa SUVów.
Również prawdą jest, że napęd stały, bądź dołączany na 4 koła to bardzo przydatna sprawa zimą. Jeszcze na drogach krajowych można sobie poradzić, ale jak się zacznie jeździć po "wioskach", które potrafią być kiepsko odśnieżane, to napęd na 4 koła przydaje się.
Komfort jazdy SUVem też jest w trasie wyższy, bo siedzi się wysoko i można lepiej obserwować co jest przed nami, ma to znaczenie przy wyprzedzaniu, jak i przy ruszaniu na światłach w korku.
Ale... SUV pociąga za sobą koszty. Mówiłem o serwisowaniu, kupowaniu części, przeglądach. Do tego dochodzi wyższe spalanie. SUV jest wyższy, ma zatem gorszy współczynnik aerodynamiczny, jest cięższy i potrzebuje tym samym większego, mocniejszego silnika, który spali więcej. Napęd na 4 koła też jest droższy, bo auto przez to więcej pali.
Czy poruszając się po drogach w Polsce trzeba jeździć SUVem, czy wystarczy auto segmentu D w kombi (jeżeli potrzebne jest duże ilości miejsca)? Moim zdaniem wystarczy segment D. Mozna dostać lepiej wyposażone, młodsze samochody. Jak np. Mazda 6 (po liftingu przepiękna), czy VW Passat. auta te w trasie zamiast 8 litrów spalą 5 litrów ON. Zapewniają komfort i bezpieczeństwo.
SUVa kupowałbym wtedy gdybym musiał dojechać do kogoś polną drogą, która latem jest bezproblemowa dla każdego samochodu, ale zimą ma na sobie zwały śniegu, a jesienią i wiosną robi się na niej błoto.
Poszukaj sobie też Mazdy CX6. Dla mnie obok Hondy CR-V najlepszy SUV.
PS. Aha, no i przy takich przebiegach tylko i wyłącznie silnik diesla.