Poradnik o przedłużeniu życia akumulatora bezobsługowego

26 Sty 2013, 14:40

Witam. Zrobiłem poradnik w formie filmiku na temat przedłużeniu żywotności akumulatora bezobsługowego ponieważ właśnie takich akumulatorów jest coraz więcej a ich żywot jest bardzo krótki.
Zapraszam do obejrzenia i wypróbowania mojego prostego sposobu.

[Aby zobaczyć film musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

yanosik76
Nowicjusz

Prawo jazdy: 31 12 1976
Przebieg/rok: 1tys. km
Auto: ford mondeo
Silnik: 1,8 td
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1998

27 Sty 2013, 17:01

Jak tak zrobiłem kilka lat temu z akum.BOSCH SILVER,dziurki zatkałem Distalem,nie miałem nic do stracenia,naturalnie akumulator odżył,chciaż prawdę mówiac, aż tak dużo z niego wody nie ubyło,cel jeszcze na wierzchu nie było widać.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

05 Kwi 2014, 12:21

kazdy bezobslugowy ma korki wlewowe tylko ukryte są
tadzio22
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 02 2003
Przebieg/rok: 9tys. km
Auto: vw
Silnik: touran
Rok produkcji: 1915

05 Kwi 2014, 14:49

Ja takowych nie znalazłem,jednak mogę dojść do wniosku,że prawidłowo eksploatowany aku bezobsługowy nie potrzebuje dolewki wody destylowanej od chwili narodzin,aż do naturalnego zgonu,teraz dopiero obejrzę sobie filmik,być może się mylę,jestem bardzo ciekaw :wink:
PhantomASA1
Forumowicz VIP

05 Kwi 2014, 17:23

zawsze są pod naklejkami albo wieczkiem plastikowym
tadzio22
Nowicjusz

05 Kwi 2014, 17:32

Niekoniecznie,są aku bezobsługowe, oraz absolutnie bezobsługowe(absolut wartungsfrei),ja miałem ten drugi,one korków nie mają,inaczej kolega nie pisałby o wierceniu.Taki sposób regeneracji przez dolanie wody dest.ma sens, ale tylko przy silnikach benzynowych,mnie wytrzymał 7 lat w świetnej kondycji,ale po 4 latach zaczął słabnąć,po dolaniu wody odżył,przy Dieslu wymieniam co 3 lata.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

05 Kwi 2014, 17:35

Okazuje się,że ten temat znam,myślałem,że jest jakiś inny sposób,to stary temat,już się w nim wypowiedziałem kiedyś,filmik też obejrzałem już dawno,dopiero teraz zobaczyłem mój stary wpis :D
PhantomASA1
Forumowicz VIP

06 Kwi 2014, 15:03

Wszystko fajnie, może ma sens, ale taki zabieg na aku, który ma jeszcze gwarancję, jest równy z utratą tej gwarancji. W coś takiego jak się bawić, to tylko po upływie gwarancji.
Robiąc coś takiego, trzeba mieć wiedzę, jak szerokie są cele na elektrolit, żeby wiedzieć w którym miejscu wywiercić dziurkę.
Nie zgadzam się z opinią autora, że takie aku wystarczają na dwa, trzy lata. Sam, osobiście mam aku bezosbsługowy już 5 rok i nadal jest sprawny. A auto nie jest garażowane i w mroźne zimowe noce stoi na dworze. Znam też innych, którzy mają bezobsługowe dość długo.
Ale filmik jest ciekawy i dla zdesperowanych właścicieli samochodów, kórzy boją się, że aku padnie, może być pomocny.
Dlatego umieszcam go w odpowiednim dziale.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

09 Kwi 2014, 11:13

a jak korki są pod naklejką to tez jest bezobslugowy? to ja taki aku mam od 8 lat juz i dziala
tadzio22
Nowicjusz

28 Wrz 2020, 13:11

Miałem akumulator bezobsługowy 7 lat wytrzymała Centra. Nic nie dotykałem. Miał mieć krótki żywot a tyle wytrzymał
DamianRR
Nowicjusz