Porównanie 2.0d kontra 1.9TDI

07 Kwi 2008, 20:33

Witam! Mam mały dylemacik! Interesują mnie silniki BMW montowane w E46 o pojemności 2.0d i mocy 136 KM oraz 1.9 TDI 130KM na pompowtryskiwaczach montowany w Passacie. Czytałem kiedyś, że przyspieszenie auta zależy od momentu obrotowego. Silnik BMW E46 2.0d ma 280 Nm natomiast Passat 310 Nm. Według danych technicznych auta mają podobną wagę, ale przyspieszenie BMW wynosi ok 0,3 sekundy mniej do setki niż Passat. BMW ma więcej KM a mniejszy moment obrotowy a Passat mniej KM a wyższy moment obrotowy. Gdzie tu sens a gdzie logika??? Wytłumaczcie mi to proszę. Jeżeli ktoś ma wiedzę na temat tych aut z tymi silnikami to proszę o opinię i porównanie(dynamika, spalanie, komfort). Jednego z nich kupię.
mistrz27
Początkujący

08 Kwi 2008, 11:07

wszystko zalezy od konstrukcji silnika.
stasiowski121

08 Kwi 2008, 23:29

I co nie ma nikogo kto zna się na silnikach diesla??? :?
mistrz27
Początkujący

08 Kwi 2008, 23:41

Silnik BMW 2.0d to nowsza konstrukcja Common Rail ma większą kulturę pracy niż 1.9TDI i jest cichszy. Spalanie jest na podobnym poziomie. Jeżeli chodzi o przyspieszenie to tu trzeba jeszcze zwrócić uwagę na napęd w BMW mamy tylni a w Passacie przedni. Co do momentu obrotowego to ważne jest jeszcze w jakim przedziale obrotów mamy ten maksymalny moment.
Pozdrawiam,
Artek
ArteK
Forum Samochodowe

Zdjęcia: 11483
Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 12 12 1996
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Toyota Auris TS Hybrid, Yaris
Silnik: 1.8 Hybrid, 1.3 VVTi
Paliwo: Hybryda
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2016
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Kalkulator ET i szerokości felgi
    Porównywarka ET i szerokości felgi pozwoli wizualnie przedstawić różnice jakie wynikną po zmianie felg. Na tej podstawie jesteśmy w stanie sprawdzić jeszcze przed zakupem czy takie felgi nie będą nam wystawały ...