Porysowana szyba od skrobania w zimie

21 Sty 2021, 10:18

Witam,

Dzisiaj moja dziewczyna porysowała szyby w samochodzie podczas skrzybania co widać na załączonych zdjęciach. Czy jest jakiś tani i sensowny sposób na usunięcie tych rys? Proszę o poradę

[Aby pobrać załącznik musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Pozdrawiam
rakietax
Nowicjusz

Zdjęcia: 0

21 Sty 2021, 10:44

rakietax napisał(a):Czy jest jakiś tani i sensowny sposób na usunięcie tych rys?
Rysy nie wyglądają na głębokie i myślę że tu powinien sobie poradzić tlenek ceru dzięki któremu można polerować szyby. Zadanie nie jest proste bo trzeba to robić z wyczuciem żeby nie zrobić na szybie tzw. soczewki. Ja kiedyś polerowałem szybę boczną i przednią i mi się udało jednak proces jest trochę czasochłonny i najlepiej robić to w zamkniętym pomieszczeniu żeby wiatr nam nie przyniósł jakiś drobinek piasku które mogły by się dostać pod gąbkę polerską.

Ja szyb nigdy nie skrobię plastikową skrobaczką nawet jak są zamarznięte. Najlepsza do tego jest taka gumowa z twardą gumą. Nią raczej nie ma szans na porysowanie szyb. Problem jest też taki że jak szyby są brudne i zamarzną to wtedy najszybciej dochodzi do takiego porysowania powłoki.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

21 Sty 2021, 14:01

Dzięki wielkie za pomoc. Poradziłem sobie pastą do zębów. Wyczytałem w internecie, że może pomóc, więc spróbowałem. Jedna rysa tylko troszkę została
rakietax
Nowicjusz

Zdjęcia: 0
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Zbyt zmęczony, żeby wracać!
    Przed nami ostatnie dni wakacji i nieuniknione powroty do domów. To, jak będzie przebiegała podróż, zależy w dużej mierze od naszego przygotowania. Powroty z wakacyjnych wyjazdów mogą okazać się problematyczne, ...