Porzucona przyczepka jednoosiowa

16 Sie 2009, 14:52

Witam serdecznie. Szukałem odpowiedniego miejsca do tego tematu. Znalazłem te forum i myślę, że tu może mi ktoś udzielić pomocy.

Pewien czas temu ktoś (nie wiem kto) zostawił na terenie mojej posesji przyczepkę samochodową. Pytałem sąsiadów, o to kto może być jej właścicielem. Nitk jednak nie wiedział. Dlaczego ktoś porzucił sprawną przyczepkę?

Aby odnaleźć właściciela zadzwoniłem no policję. Panowie sprawdzili numery rejestracyjne w bazie danych, jednak nic nie znaleźli, ponieważ przyczepka ma jeszcze stare blachy, a tych numerów w bazie już nie ma (tak mówili panowie z policji).

Powstaje więc problem: Co zrobić z przyczepką?

Chciałbym się stać jej właścicielem, lecz nie mogę znaleźć obecnego właściciela. A wiadomo że nie mogę jej sobie tak zwyczajnie przywłaszczyć.

Jak wyglądają kwestie prawne oraz finansowe przy zarejestrowywaniu przyczepki? Czy potrzebna jest homologacja i rzeczoznawca?

Proszę o wyrozumiałość - to mój pierwszy post.
Serdecznie dziękuję za udzieloną mi pomoc.
donatelloo
Nowicjusz

Miejscowość: wielkopolska

17 Sie 2009, 09:36

spytaj się w urzędzie komunikacji czy rzeczywiście nie wiadomo, czyja jest ta przyczepka.

Z rejestracją takiego nie będzie lekko - musiałbyś dochodzić tego sądownie przez zasiedzenie chyba tak to się nazywa. Nie wiem czy warto mając na uwadze fakt, że taka przyczepka nowa może kosztować max kilka tysięcy złotych.

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

Masz problem z rejestracją samochodu?
Daj znać zajmiemy się tym za Ciebie.
DariuszSawicki
Stały forumowicz

Miejscowość: Wrocław
Auto: Nie mam