Poszukiwania auta do dojazdów weekendowo-wakacyjnych, ~6k

17 Paź 2017, 21:03

Czołem,
aktualnie szukam auta z nieco innego segmentu, zatem powróciłem na forum (ponownie).
Lanosa, którego kupiłem również z pomocą forum sprzedałem (i to i tak za ułamek ceny, jaką w to auto włożyłem).
Do rzeczy:
aktualnie jeżdzę Fiestą, 1.5 w dieslu, zatem auto ekonomiczne/na trasy/dalsze wyjazdy etc. mam.
Czego szukam? Czegoś, czym nie będzie problemu dojechać:
-na wieś po zabłoconej drodze
-na drugą wieś przez leśne dziury
-na jakąś fajną wycieczkę
-na weekendowe wypady
Czyli generalnie, czegoś o podniesionym zawieszeniu, mile widziany napęd na 4 koła (może być dołączany), dodatkowo coś co nie zabije serwisem (LR odpada, przerabiałem temat u osoby z rodziny ;)
Budżet: ok. 6k na auto, startówka osobno, serwis sam ogarnę w 90%, raczej wszystko poza silnikiem jestem w stanie sam zrobić.

Nad czym myślałem?

-Kia Sportage I gen - fajny SUV, 4x4, wysoki zawias, generalnie sporo tego jest na rynku, jest na ramie (w sumie aż takiego terenu nie przewiduję, ale zawsze). Dość sporo ofert z bogatą wersja wyposazenia, klima itd. pierdoły; duży wybór na rynku i w miare sensowne roczniki ok. '00
- Daewoo Musso - znam to auto poniekąd, fajne, duże, wygodne, silniki i skrzynie z mercedesa, napędy pancerne właściwie. Problem to mały wybór i duże pojemności silnika (2.9 / 3.2), co przekłada się na koszty oc.
- Opel Frontera - również znana, prosta konstrukcja, serwis to nie problem, silniki również znam. Problem jest w tym, że ponoć rdzewieje i trudno o fajny egzemplarz - fakt to, czy jednak mit i da się znaleźć coś, co nie było topione?
- Hardkorowa opcja: Lada Niva. Wyposażenia brak, ale wybór nawet sensowny, młody rocznik, stałe 4x4, generalnie prosta i tania w serwisie konstrukcja. Wady - awaryjność (potencjalna) no i brak wyposażenia, dalsza trasa może być upierdliwa.

A może jakaś inna, niewspomniana opcja? Nie zależy mi stricte na hardkorowej terenówie (vitara/ samuraj i heja gdybym szukał), bo jeszcze nie spróbowałem bakcyla jazdy w terenie. Szukam auta, którym da się zrobić te 400-500 km w ciągu jednego dnia, dojechać na miejsce i nie martwić się, że drogę sąsiad rozjeździł traktorem albo zalało dojazd na głębokość 20 cm i fiestą nie przejadę. Do tego okazjonalne ewentualne wypady gdzieś poza utwardzone drogi w sezonie, tak już czysto dla rozrywki.
Autem z tematu zrobię może z 3-5k km rocznie (chyba, że mi coś odwali), tłukę ponad 50k drugim autem, także to ma być typowo na weekendy, urlop itd.

Czekam na porady, informacje, ewentualne wskazówki czego szukać i nad czym się skupić.
Aha - dla wrażliwych - wiem, że 6k na 'pseudoterenówkę' to niedużo, ale szkoda mi wydawać 3x tyle na auto, którym się przejadę 2x w miesiącu zapewne i 2x w roku na urlop gdzieś dalej jak będę jechał w dziwny teren. Jak się pojawi zajawka na jazdę terenową wtedy coś poważniejszego to nie problem.
Pozdrowieńka.
Poszukujący
Nowicjusz

Prawo jazdy: 14 04 2010
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Lanos
Silnik: 1.6 16v
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1998

17 Paź 2017, 22:13

Budżet masz dość niski i to nie ma w czym przebierać. Najlepiej to chyba grzebać w vitarach i musso. Może i musso ma spory silnik ale za to cała konstrukcja jest niezniszczalna więc zaoszczędzisz na naprawach poza tym dodatkowo jest duże i pojemne i przyzwoicie wygląda. No ale w każdym trzeba uważać na rdzę bo tutaj nie było lepszych i gorszych :naughty: . Mówisz o ładzie? Dla mnie to tylko auto do zabawy albo na ryby czy grzyby ale tak wstyd jeździć i nie praktyczne.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

18 Paź 2017, 08:13

Odnośnie budżetu - tak, wiem. Myślałem, czy nie przeznaczyć 20 tysi na auto, ale wiecie jak jest - dojdzie serwis, przeglądy, oc i inne pierdoły i się zrobi nagle 30. A autem będę jechał gdzieś zapewne co drugi weekend i raz w roku w góry / nad morze + na wieś ;)
Musso jest fajne, od długiego czasu się nad nim zastanawiam, ale... mały wybór. Na olx chyba z 7 sztuk, z czego 4 na samych fotach wyglądają na słabe. Ewentualnie spore przebiegi - ja wiem, że mercowy silnik, ale prawie 400 koła to już jest kwestia powolnego przyglądania się tematom podzespołów eksploatacyjnych, nic nie jest niezniszczalne. Silnik przeżyje, ale zawias, wały itd mogą już kuleć przy tym przelocie.
Na plus podzespoły merca, więc to auto faktycznie będzie dużo wytrzymywać o ile nie było topione po dach.
No i faktycznie duże - mozna spokojnie w trasę w kilka osób lecieć.

Vitara? 90% ma brezentowy dach, fajne autko - mój ojciec tym jeździ po lesie, ale jednak czasem ta trasa się trafi i może być podobny hardkor co w nivce.
Niva to opcja 'mocny hardkor' więc raczej z góry skreślona - jakbym jezdził tylko wokół komina to ok na offroad, ale na trasę 400 km sobie tego nie wyobrażam.
Poszukujący
Nowicjusz

18 Paź 2017, 08:49

No to jak mało bedziesz jezdził to tym bardziej nie pownieneś się obawiać się wysokich kosztów eksploatacji. Musso masz silnik i skrzynie z mercedesa a mosty z jeepa. Możesz też pomyśleć o
Renault Kangoo 4x4
Audi A6 c4 quattro
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

18 Paź 2017, 10:23

A może mały wariat jakim jest Subaru Justy?
[link do oferty na Olx wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do oferty na Olx wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

18 Paź 2017, 12:56

Justy jako weekendowy i wycieczkowy? W Vitarze jest mało miejsca a co dopiero w tym ogryzku.
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

19 Paź 2017, 07:26

justy w sumie fajna opcja, ale wybór też nieszczególny dość mocno. Na plus w sumie cena - dosyć atrakcyjnie to wygląda, najdroższe w okolicy 5k.
Tylko ciekawe jak ze stanem, bo wiekszosc sprowadzana z niemiec, więc ciekawe jak takie auto będzie wyglądać mechanicznie z tym przebiegiem ~100k
Poszukujący
Nowicjusz