Poszukiwania pierwszego samochodu - sedan/hatchback - 10-15k

04 Sty 2016, 16:07

Cześć! Nadszedł czas na zakup pierwszego własnego samochodu. Od pewnego czasu zacząłem przeglądać tematy na forum, ale nie znalazłem jeszcze niczego dla siebie. Nie szukam niczego "na już", dopiero zacząłem poszukiwania. Chcę znaleźć coś na najbliższe 3-4 lata.

Szukam:
- sedana/hatchbacka w benzynie lub gazie (preferowane 4/5 drzwiowe, klasa C/D)
- budżet nie jest w 100% określony. Szukam czegoś w okolicach 10-15k, jeśli jednak znajdzie się jakiś samochód, który mógłbym użytkować dłuższy czas, budżet może się zwiększyć.
- z samego wyposażenia auta to elektryczne szyby przednie, klimatyzacja, przestronne wnętrze z przodu (mam 1,9m wysokości)

Dotychczas jeździłem samochodami rodziców: Lanos 1.6 106 KM w hatchbacku, LPG, Megane I 1.4 95 KM w kombi, benzyna.

Przewidywany przebieg to max 10k km (30-40% Warszawa i okolice, 60-70% trasa). Jazda głównie w 1-2 osoby, stąd ilość przestrzeni z tyłu nie ma większego znaczenia. Auto będzie stało pod chmurką, więc mile widziane coś nierdzewiejącego.

Mile widziany silnik chociaż 100 KM, ale z drugiej strony raczej nie większy niż 2.0 (ze względu na OC). Raczej manual, nie mam doświadczenia z automatem.

Z samochodów, które rozważałem, przeglądając otomoto:
- Saab 9-3 - sedan, bardzo mi się podoba
- Mazda 3 - hatchback/sedan (tak, wiem - samochód niespełniający kryterium nierdzewienia. na ile da się go zabezpieczać przed rdzą? nie ukrywam, że mi się podoba)
- Citroen C4
- Opel Astra H / Vectra C /Signum - bez szału wewnątrz, ale to chyba dość rozsądna opcja?
- Ford Focus I/II - ale tu chyba ciężko z gazem
- Ford Mondeo III - chyba j.w.
- Volvo S40 II (chyba za mały budżet, ale ładny jest)
- Volvo S60 I

Coś z nieco droższej półki, to Fiat Bravo, Hyundai i30, Honda Civic. Na ile warto według Was przekroczyć budżet i dopłacić np. do Fiata Bravo (~18-20k)?

- Mam jeszcze pytanie odnośnie aut z LPG sprowadzanych z zagranicy. Różnią się znacząco od aut z założonym LPG w kraju?
- Na ile należy wystrzegać się komisów w stolicy?
- Gdzie w Warszawie można w sprawdzonym miejscu zweryfikować stan auta przed zakupem? Niestety jest to mój pierwszy zakup i jedynie w Zamościu mam zaprzyjaźnioną stację kontroli pojazdów.

Pozdrawiam!
JohnnyEleven
JohnnyEleven
Nowicjusz

Prawo jazdy: 29 10 2010
Auto: Nie mam
0

04 Sty 2016, 16:42

JohnnyEleven napisał(a):Coś z nieco droższej półki, to Fiat Bravo, Hyundai i30, Honda Civic. Na ile warto według Was przekroczyć budżet i dopłacić np. do Fiata Bravo (~18-20k)?

wg mnie nie warto dobijać do 20tys na te modele, bo ciężko znaleźć ładnego w tej cenie

Z Twoich typów jak sam zauważyłeś Astra to będzie najrozsądniejsza opcja jak planujesz LPG
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010
0
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
    Legendarna SKODA 966 Supersport
    Jedyny zachowany egzemplarz wyścigowej ŠKODY 966 Supersport odzyskał swój blask dzięki pieczołowitej pracy specjalistów marki. Jeden z najefektowniejszych okazów czechosłowackiej sceny wyścigowej ...