Poszukiwania silnika 1.0 B opel corsa C

14 Wrz 2015, 11:05

Witam wszystkich, na wstępie powiem że jestem młodym niedoświadczonym kierowcą i na dobry początek postanowiłem sobie kupić małe autko miejskie jakim jest opel corsa c z silnikiem o pojemności 1.0 benzyna. Niestety początek okazał się być niezbyt dobrym ponieważ gość wcisnął mi auto które pluje olejem z wydechu przy dużych obrotach a ja niestety tego nie zauważyłem. W warsztacie powiedzieli mi że remont tego silnika będzie kosztował około 3500 czyli +/- tyle co zapłaciłem za auto :shock: . Pomyślałem więc że logiczniej będzie znaleźć używany silnik i najzwyczajniej w świecie go zamienić, zapytałem się o to gościa z warsztatu twierdzi że taka operacja wyniesie coś koło tysiąca złotych (robocizna) plus silnik. Wydaje mi się że gość drogo się ceni dlatego raczej znajdę sobie jakiś alternatywny warsztat, no ale ja nie o tym.

Proszę państwa jakimi kryteriami kierować się żeby kupić dobry, używany silnik? Kompletnie się na tym nie znam a nie chcę powtórzyć sytuacji i znowu kupić jakiegoś zjadacza oleju albo jeszcze co gorszego, z góry dziękuję i pozdrawiam.
Artimasee
Nowicjusz

Zdjęcia: 1
Auto: Opel Corsa
Silnik: 1.0
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003