Poszukiwania szweda (Volvo/Saab do ok 15000 zł)

04 Sty 2018, 00:40

Cześć wszystkim!
Po użytkowaniu kilka lat swojej 850 postanowiłem, że trzeba go wymienić na coś bardziej zadbanego (nie trafiłem na dobry egzemplarz i teraz się to odbija). Auto bardzo mi podpasowało jak i cała marka, dlatego po długim czasie rozmyślań "jakie to auto kupić" i przeszukiwaniu Fordów, Vw, Subaru zdecydowałem się pozostać przy szwedzkiej marce. Dodatkowo po opowiadaniach od znajomego o jego historii motoryzacji przypodobała mi się druga marka z pod znaku łosia czyli Saab. Poszukuje pomocy na neutralnym gruncie (poza forami tych marek), ale teraz trochę o mnie:
- fundusz to ok 15000 zł (na wszystko);
- średnio robię ok 800-1200 km;
- mieszkam pod Warszawą i poruszam się głownie komunikacją do pracy, więc auto będzie mi służyć do nocnych wypadów, ewentualnie weekendowych wycieczek - krótko, ma mi dać frajdę, a nie rutynę;
- cieszyłbym się z dobrego audio (jak w Volvo ten wzmacniacz premium)
- w Saabie tylko benzyna (najlepiej ta 2.0/2.3 tylko nie wiem jakie moce najlepiej, bo na ogłoszeniach głownie są +200km), a w Volvo bez znaczenia,
- pewnie bym gazował autko (od razu albo później)
Z aut na które patrzę znajdują się:
- V70 XC (1 gen)
- S60
- XC70 (2 gen)
- Saab 9-3 (1 gen)
- Saab 9-5
- a może jakiś klasyk: 900 czy serie 700/800/900/s90
Wydaje mi się po moich dochodzeniach, że są to auta w podobnej kwocie eksploatacji (może droższe będzie nowsze Volvo) ale jak się mylę to mnie poprawcie. Przy wyborze bardziej kieruje się stanem danego auta, które znajdę. Auto to auto, każde będzie miało swoje plusy i minusy i na ich wypisaniu mi najbardziej zależy w waszych komentarzach. Pomocy! ;)
Majacar
Nowicjusz

Miejscowość: Konstancin-Jeziorna (pod Wwa)
Prawo jazdy: 27 07 2009
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Volvo 850
Silnik: 2.5
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1996

04 Sty 2018, 07:38

Ja bym się skłaniał ku Volvo 2.5T w Saabie wychodzą drogo naprawy. A w 2.3 to już całkiem, panewki i pompy olejowe hurtem trzeba kupować bo są dość słabe. Volvo lepiej wykończone i lepsza dostępność części.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

25 lat SKODY Favorit
    SKODA Favorit, jeden z najważniejszych samochodów w historii marki, w tym roku obchodzi swoje ćwierćwiecze. Model ten zadebiutował podczas 29. Międzynarodowych Targów Przemysłowych w Brnie w 1987 roku. Pierwszy ...