Poszukiwany samochód - budżet 7k - 8k PLN

02 Maj 2015, 23:07

Witajcie!

Na chwilę obecną jeżdżę Hondą Concerto w hatchback'u, silnik 1.6 z LPG ale szykuje się zmiana z kilku powodów:

Ruda zżera Hankę w opór, silnik żre olej no i następnego przeglądu raczej nie przejdzie bez w sumie gruntownego remontu. Choć mimo wszystko auto w ciągu 3 lat posiadania ani razu mnie nie zawiodło i działało idealnie mimo 22 lat i prawie 300 k km przebiegu.

W tym roku mam zamiar zmienić samochód na inny, budżet jak w temacie 7-8 tys zł.

Jeśli chodzi o markę najchętniej Honda ale w kombi z benzyna+LPG a tu nie dość że mało tych samochodów to jeszcze kurcze nie raz i nie dwa rdza no i niejednokrotnie zużyte, karoseria bez ocynku no i ten wiecznie dolewany olej do silnika niezbyt by mnie cieszyło..

Przebiegi obecnie ok 10 k na rok. Większość w mieście, tylko dlatego że boję się wyjeżdżać gdzieś dalej w obawie awarii a jednak chciałbym w weekend zapakować w auto dziewczynę, znajomych i wyjeżdżać...

Zastanawiam się bardzo intensywnie nad ponoć bardzo solidnym Peugeot'em 406 w kombi, mieści się w zakładanym budżecie, zwykle dobrze wyposażony (nie to co w Hondzie), silnik 2.0HDI

Trochę obawiam się tej elektroniki w Peugeocie (w Hondzie wszystko naprawiałem sam)

Dlaczego kombi? Prowadzę działalność gospodarczą, czasami trzeba coś przewieźć, dodatkowo sam udzielam się przy organizacji rajdów samochodowych i kilka innych rzeczy.

Nie interesują mnie samochody z grupy VAG oraz BMW

Pytanie czy taki Peugeot 406 to dobre rozwiązanie czy szukać może czegoś innego ?

Pozdrawiam wszystkich :)
kaspio
Obserwowany

Prawo jazdy: 12 05 2012
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Honda Concerto
Silnik: D16A8 122KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1993

03 Maj 2015, 00:05

Peugeocik dobry wózek i warto go poszukać 2,0 HDI jest trwały tak samo jak 1,9 VW.
Nowe Fotki Mojego Auta są w tym temacie
fiat-seicento-900-krzycha-vt94145.htm
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Auto: VW POLO 6R
Silnik: 1.2 TDI CR 75 KM
Paliwo: Diesel
Rok produkcji: 2010

03 Maj 2015, 10:18

Dlaczego odrzucasz VAGi? W tym budżecie świetnie sprawdziła by się Audi A6 C4.
Peugeot 406 to dobre samochody i nie mają problemów z elektryką.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

03 Maj 2015, 21:46

Znam kilka osób które posiadają takowe stąd poszukiwania takiego samochodu...

Kolega mówiący o braku problemów z elektryką... ponoć do momentu kiedy ' osprzęt ' jest produkcji firmy Sagem to mogą się dziać różne cuda ... dopiero po wymianie podzespoły innego producenta jest OK,

Dlaczego odrzucam VAG'i ... mówiąc wprost nie podobają mi się... kwestia gustu przekonań religijnych itd. Nie podoba mi się środek itd... po prostu nie i koniec.

Zastanawiałem się również nad Nissanem Primera w kombi ale tutaj przyznaję szczerze nie zgłębiałem tematu za bardzo.
kaspio
Obserwowany

Prawo jazdy: 12 05 2012
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Honda Concerto
Silnik: D16A8 122KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 1993

04 Maj 2015, 09:26

Primera rdzewieje. Czy 406 nie miało Sagemów przed liftingiem? Bo chyba tylko przedlifty miały swoje elektryczne bolączki.
Jest jeszcze kilka aut w tej cenie, ale gdybym miał spośród nich wybierać to i tak wybrałbym 406, koniecznie z 2.0 PB, w drugiej kolejności 2.0 HDI 110 KM.
Killaz
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 5
Prawo jazdy: 09 06 2013
Auto: VW Golf
Silnik: 1.6 MPI
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2009
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

VII Eliminacja Wojny Północ-Południe / relacja
    W ubiegłą sobotę odbyła się największa do tej pory eliminacja cyklu Wojna Północ-Południe. Areną zmagań zawodników było katowickie Summer Cars Party, które przez 6 lat swojego istnienia urosło do rangi ...