Poszukuję auta do 8000zł tanie w utrzymaniu (przykłady)

Które auto polecicie najbardziej?

Corolla
4
57%
Golf 4
0
Brak głosów
Astra G
2
29%
Mazda 626
0
Brak głosów
Mazda 323F
0
Brak głosów
Seat Leon
1
14%
Seat Ibiza
0
Brak głosów
Skoda Fabia
0
Brak głosów
Nissan Almera
0
Brak głosów
Razem głosów : 7

17 Wrz 2014, 21:36

To jeszcze Ci namieszam :mrgreen:
Jak patrzysz na Civica to zobacz jeszcze na Rovera 25/45 1.4 lub 1.6 :mrgreen:

Gratuluje udało Ci się :( są bardzo przystępne cenowo i jakościowo także. Ale jak to będzie z naprawami, psuciem się... kurde trudny wybór samochodu z takim budżetem bo to już nie małe pieniądze są i wtopić łatwo. A dlaczego Rover? jak z częściami, serwisowaniem?
poohateq
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 03 1987
Przebieg/rok: 9tys. km
Auto: Poszukuję
Silnik: Ekonomiczny Pazur
Paliwo: Inne
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2000

17 Wrz 2014, 21:39

Części o dziwo są dostepne,nie ma z nimi problemu,niektóre tylko mogą być dostępne na zamówienie ale to kwestia paru dni czekania.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

17 Wrz 2014, 21:43

poohateq napisał(a):A dlaczego Rover
Bardziej luksusowy Civic i mniej gnijący choć nie jest to marka japońska.
poohateq napisał(a):jak z częściami, serwisowaniem?

Nie jest źle :yes:
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

18 Wrz 2014, 00:47

Kolego BMW pali najmniej w swojej klasie, ale nadal to auto nie dla biedy.
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

18 Wrz 2014, 11:19

jiGsaw napisał(a):Kolego BMW pali najmniej w swojej klasie, ale nadal to auto nie dla biedy.

Nie jestem mechanikiem, specjalistą od bmw ani także posiadaczem. Ale spotykałem każdego z tej grupy .tutaj się zgodzę auto nie dla biedaków. A to czy ma duże spalanie? W sumie jak dla kogo dla mnie 15 litrów gazu to dużo jak na samochód.
I zasadnicze pytanie zadane kiedyś przez kolegę mechanika: Po co kupujesz auto z dużym silnikiem skoro zamierzasz auto gazować bo nie stać się na takie spalanie??
poohateq
Nowicjusz

18 Wrz 2014, 11:31

poohateq napisał(a):To mi teraz wbiliście ćwieka... Już wiem czego szukać:Toyota Corolla 1.4 i 1.6

Kup e11 z silnikiem FE 16V czyli 1,4/1,6 spalanie pb okoł 6-7l i lpg około 9l.
Wartości podaje bez korków bez szaleństw miasto/trasa. LPG 1,4 pali tyle samo co 1,6 czyli do 9l.
Reszta o nic się nie martwisz...

poohateq napisał(a):Bo wiem że Corolla w dieslu nie będzie zbyt dobrym pomysłem bo psuje się i jest bardzo delikatny

Diesle tojki e11 to stare d i nowsze d4d. Ten pierwszy przejeżdzi 10 nowszych tdi. A ten nowszy z ma dołożone turbo ale też jest nie zniszczalny, dobrze jedzie i można jeździć na wynalazkach. Nie posiada dwumasy. Mój rekord przy 80km/h to 4,3l on.

P.S.

Silniki FE na lpg spokojnie przejadą 400tyś.km.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

18 Wrz 2014, 11:51

poohateq - tylko 15 litrow gazu to spali Ci silnik 3.0 jak bedziesz deptal jezdzac po miescie albo silnik m30 z lat 60' 3.0 - 3.5 z lat montowany w starych beemach z lat 70 i 80, wiec czego bys oczekiwal? Albo dziadowska jazda i tania albo jedziesz na pozomie i dokladasz pare zlotych.

Jak kupisz sobie 316i compacta to wiecej jak 11 lpg po miescie nie wciagnie.

LPG jest po to, zeby oszczedzac i jak komus sie to oplaca to czemu nie...? Lepiej miec 200 koni na lpg niz 100 na pb :)
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

18 Wrz 2014, 19:34

poohateq napisał(a):I zasadnicze pytanie zadane kiedyś przez kolegę mechanika: Po co kupujesz auto z dużym silnikiem skoro zamierzasz auto gazować bo nie stać się na takie spalanie??

Właśnie po to jest LPG żeby kupić sobie dużo większy silnik wydając na paliwo tyle samo :ok:. Kolega mechanik jak widać nie jest kolegą gazownikiem i ma o tym marne pojęcie :wink:.

Pozdrawiam :).
Vermin
Stały forumowicz

Prawo jazdy: 06 01 1992
Auto: Ściera
Silnik: 2.0 DOHC EFI
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1993

19 Wrz 2014, 14:45

szybki napisał(a):Diesle tojki e11 to stare d i nowsze d4d. Ten pierwszy przejeżdzi 10 nowszych tdi.

Jeżeli chodzi o diesle w toyocie czytałem że naprawa bardzo droga bo tam są porcelanowe elementy i wyjdzie trochę koło 8tyś naprawa (nie wiem czy to aktualne dane).

jiGsaw napisał(a):LPG jest po to, zeby oszczedzac i jak komus sie to oplaca to czemu nie...? Lepiej miec 200 koni na lpg niz 100 na pb

hmm ale zasadniczo nadal to mnie nie przekona. Stać mnie kupuje taki silnik nie stać jeżdżę innym ale to już poza wątkiem ;)

Co do samochodu marki Rover odpada po przemyśleniach i kilku przeczytanych stronach. Pozostaje Corolla, Mazda ew. Honda. Corolla wiem że przed liftingiem. Teraz kwestia czy kupić już zagazowany czy może gaz dołożyć później jak stwierdzę że to jednak duże spalanie... Ja trochę mam złe wspomnienia z gazem a i jak widuję znajomych co jeżdżą na gazie to niby każdy super tanio i mega.

Ale też kiedyś pojechał kupel do gaziarza zanim znaleźli co jest nie tak pół instalacji wymienił. O_o
poohateq
Nowicjusz

19 Wrz 2014, 14:48

Jeszcze padła propozycja Renault Megane lub Clio
poohateq
Nowicjusz

19 Wrz 2014, 15:04

poohateq napisał(a):Co do samochodu marki Rover odpada po przemyśleniach i kilku przeczytanych stronach.
Jak się czyta strony fanów VW to tak jest. Zapytaj kirina88 jak jest naprawdę. Ma już drugiego czy trzeciego :wink:
Koniu
Forumowicz VIP

Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

19 Wrz 2014, 15:13

Koniu napisał(a):Jak się czyta strony fanów VW to tak jest. Zapytaj kirina88 jak jest naprawdę. Ma już drugiego czy trzeciego

Koszt części do niego, naprawy oraz to że jest mało popularny może spowodować że taki ktoś jak ja laik (coś tam pogrzebię lubię wiedzieć co tam z moim samochodem, podstawowe sprawy ale żaden ze mnie mechanik) będzie miał za ciężko to ma być samochód którym będzie jeździła także kobieta ;)
poohateq
Nowicjusz

19 Wrz 2014, 15:59

poohateq napisał(a):Jeżeli chodzi o diesle w toyocie czytałem że naprawa bardzo droga bo tam są porcelanowe elementy i wyjdzie trochę koło 8tyś naprawa (nie wiem czy to aktualne dane).

Nie wiem o co chodzi, jedno jest pewne :lol:

poohateq napisał(a):Jeszcze padła propozycja Renault Megane lub Clio

Ta propozycja to pewnie od tych znajomych co porcelanki w starych dieslach tojki wymieniają za 8k :mrgreen:
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

19 Wrz 2014, 16:17

Nie meganka to już od szwagra... ale niezbyt przekonany jestem do meganki bo jego wypowiedź była taka iż meganka bez wypadkowa ok ale wypadkowa to będzie zżerana przez rdzę (ale to tak każdy samochód ma).
poohateq
Nowicjusz

19 Wrz 2014, 19:24

szybki napisał(a):Nie wiem o co chodzi, jedno jest pewne

powiedz mi jak to jest w dieslami w toyocie bez turbiny?
czy warto porywać się na diesla? na co zwracać uwagę przy zakupie?
poohateq
Nowicjusz