Poszukuję auta do 8000zł tanie w utrzymaniu (przykłady)

Które auto polecicie najbardziej?

Corolla
4
57%
Golf 4
0
Brak głosów
Astra G
2
29%
Mazda 626
0
Brak głosów
Mazda 323F
0
Brak głosów
Seat Leon
1
14%
Seat Ibiza
0
Brak głosów
Skoda Fabia
0
Brak głosów
Nissan Almera
0
Brak głosów
Razem głosów : 7

17 Wrz 2014, 11:45

Witam

Znalazłem kilka modeli samochodów proszę o opinię. Auto do 8000zł, dość młode, bez koła dwumasowego mile widziane, ekonomiczne choć też czasem jak trzeba na trasie wyprzedzić, więcej jazdy po mieście. Hatchback to właśnie to czego mi trzeba. Miałem już doświadczenie z Golf 1.8 B oraz 1.9D Vento. Jestem z województwa Lubelskiego, ale za dobrym i pewnym autem mogę pojechać pół polski / nie wykluczam zakupu spoza województwa bo w moim to raczej złe opinie chodzą o sprzedawcach. O to moje typy samochodu i komenatrze (oczywiście znajdą się osoby potwierdzający moje opinie jak i przeciwnicy - dlatego uprzejmie informuję są to moje opinie i macie prawo się z nimi nie zgadzać:)

Sam trochę analizując rynek znalazłem kilku producentów i modeli:
- Opel Astra G (B) II generacji Silnik to już kwestia umowna najlepiej nie brać silników v16 bo się psują ale za to nadrabiają prędkością :D diesla szukać z silnikami ISUZU

- VW Golf 4 silnik? jeżeli diesel mało palący i nie psujący się SDI , jeżeli nie to już reszta z turbinami. Benzyna tutaj zakładam że mniej niż 1.8 brać nie warto przy tak ciężkiej budzie.

- Toyota Corolla E11 silnik spokojnie można brać 1.6 benzyna, w przypadku dieslowego silnika nie znalazłem opinii, polecam poszukać na forach corolli

- Mazda 323F i 626 - lecz o nich nie powiem wam niewiele wiem tylko że 626 w 1.8 B spala w mieście 10 litrów

- Nissan Almera ale dopiero będę czytał

- Seat Leon i Ibiza Silniki tak samo jak VW , ekonomia to SDI mam wrażenie że benzyniaki w VAG to jednak smoki są i jak brać to 1.8 , bo 1.6 weźmie tyle co 1.8 i się zasapie a 1.8 weźmie ale nie zmęczy się :)

- Skoda Fabia to samo VAG

- Audi A3 - ale A3 musi zapie***jechać więc tu nie szukajmy ekonomicznych silników tylko do jazdy :) a jak nie ma turbiny to diesel z przekładki.

Fiat Punto Stilo- niestety pomimo że stilo ładnie wygląda , powiedzieli by szukać jakiegoś niemca/japończyka (Mazda/Honda/Nissan/VW/Skoda/Seat).
poohateq
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 03 1987
Przebieg/rok: 9tys. km
Auto: Poszukuję
Silnik: Ekonomiczny Pazur
Paliwo: Inne
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2000

17 Wrz 2014, 13:04

na wiekszosc z aut ktore wymieniles masz budzet na styk, albo cie nie stac..
dominik89
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 4
Miejscowość: Liverpool
Auto: bmw
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
Rok produkcji: 2009

17 Wrz 2014, 13:10

Hmm to na jakie auto będzie mnie stać z budżetem do 8000 - 8500 aktualnie jestem młodym małżonkiem auto będzie kierowane przez 2 osoby a budżet założyłem tak jak na każdym forum dołóż xxx zł i masz dobre autko.

Czyli co mi polecasz? Na co mam kierować swoje ruchy? Citroen/ Peugeot odpada renault do przemyślenia. No i zależy mi na hatchback, kombi w ostateczności.
poohateq
Nowicjusz

17 Wrz 2014, 13:15

Wciąż jest aktualne, nie wymaga filozofii, planowania a za 5k raczej nie potrzeba komentarza... :D
http://www.toyota.pewneauto.pl/oferta/s ... 643#szczeg
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota

17 Wrz 2014, 13:25

Kurcze nie napisałem wszystkiego... 4/5 drzwi to ważny element
http://www.toyota.pewneauto.pl/ - mam szukać na tej stronie auta? będzie pewniejsze niz od zwykłego zjadacza chleba ??
poohateq
Nowicjusz

17 Wrz 2014, 14:02

Corolle e11 trafisz ladna, tylko ten wyglad 5d.. za to masz niezawodne auto. Moze bmw e36 z jakims r6 +lpg... vagi i astry bym sobie darowal bo sie cenia, a nic soba nie reprezentuja.
dominik89
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Liverpool
Auto: bmw
Rok produkcji: 2009

17 Wrz 2014, 14:11

bmw e36 z jakims r6 +lpg...

BMW mnie zraża spalaniem i spotkałem wielu wielu bmw właścicieli i fanatycy tw że nie pali duzo.. a spotakłem zwykłych zjadaczy chleba i wcale nie jest tak kolorowo...
mam mieszane uczucia do bmw, może też zrażony dużą ilością opinii a może po prostu to auto ma dużo palić.
poohateq
Nowicjusz

17 Wrz 2014, 15:47

Może civic VI generacji? tylko może trochę korodować ale za to mechanicznie bardzo bardzo wytrzymałe auto.
MatHl
Początkujący

Prawo jazdy: 02 01 2012
Auto: Felka
Silnik: 1.3
Rok produkcji: 1997

17 Wrz 2014, 16:19

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] - Jeżeli tak jest jak sprzedawca opisuje. Wszystko się zgodza, stan samochodu - b.dobry "+"to myślę ,że za tą cenę WARTO.
Kieł
Stały forumowicz

Auto: Nie mam

17 Wrz 2014, 16:56

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

ogłoszenie wszystko spoko ale:
1. sedan - jeździłem vento i przez 2 lata nie potrafiłem wyczuć auta parkowałem na lusterka a i tak czasem było ciężko, a pewnie niejeden cadilac by się tam zmieścił.
2. napisał że kupił auto w Maju 2014 czyli przejeździł 5 mcy? <szok> czyli że bardzo dobre zadbane i dofinasowane auto sprzedaje za małe pieniądze.
3. wrzucając 880-837-931 site:www.forum.subaru.pl w google lub sam kom 880-837-931 wyskoczy nam kilka aut które sprzedawał...

koleś kupił b.dobre auto zainwestował w nie i teraz za nieduże pieniądze sprzedaje albo to jest faktycznie igiełka albo "igiełka" handlarza.

Auto do przemyślenia:)
poohateq
Nowicjusz

17 Wrz 2014, 18:41

Astra- silnikie 16v się nie psują prócz 1.6 16v. Ja bym brał 1.8 16v jak czasem trasy będą. Z gazem okej.
Golf- SDI jest śmieszne już w Polo a w Golfie to nie skomentuję nawet. Jak benzyna to 1.8/2.0.
Na Fabie szkoda kasy
A3 to to samo co Golf więc nie wiem z jakiej racji ma zapie..?
Ibiza to tylko do miasta, nie na trasy. Punto tak samo.
Stilo awaryjne.
Leon to też Golf
Pozostałe które nie skomentowałem są okej. Ja bym brał dobrą Corollke e11 albo.. Mazde :ok:
Będą zadbane za ta kasę.
Koniu
Forumowicz VIP

Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

17 Wrz 2014, 19:27

i mój wybór padł na toyotę i mazdę aktualnie tylko jeżeli brać pod uwagę mazdę to którą?

Co do silników:
Corolla 1.4 i 1.6 w benzynie bez gazu spalanie jest ok 8 litrów w mieście czy zawsze muszę liczyć na 10 w mieście niezależnie od auta?
Mazda coś możecie powiedzieć którą wersję mazdy? i jakie silniki?
poohateq
Nowicjusz

17 Wrz 2014, 21:11

Mazda 323F BJ i 626 tylko uwaga na rdze bo lubią rdzewieć.
linki przykładowe.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

17 Wrz 2014, 21:17

To mi teraz wbiliście ćwieka... Już wiem czego szukać:
Toyota Corolla 1.4 i 1.6
Mazda 323F
Mazda 626
Honda Civic

tylko w jakich silnikach te 3 pozostałe? Bo wiem że Corolla w dieslu nie będzie zbyt dobrym pomysłem bo psuje się i jest bardzo delikatny.
Jakoś do gazu nie jestem przekonany ale czy szukać zagazowanych czy pojeździć i ocenić czy warto gaz. Nauczony jazdą dieslem miałem małe spalanie w mieście i na trasie.
poohateq
Nowicjusz

17 Wrz 2014, 21:19

To jeszcze Ci namieszam :mrgreen: