Poszukuję auta i proszę o pomoc w wyborze. Do 5000zł

29 Cze 2015, 01:40

Witam, jak w temacie poszukuję auto do 5000zł. Nie znam się tak na autach wiec zawitałem tutaj by ktoś mi coś doradził. Dojeżdzam do pracy 30km w jedną stronę więc dziennie robię 60km + czasami jakis wypad. Więc w grę wchodzą małe pojemności. Obecnie mam fiata cc z 98' i myślę o zmianie auta . Nie mogę narzekać na tego fiata cc , nigdy mnie nie zawiódł , mało pali ale po paru miesiącach poruszania się tym autem chce się czegoś więcej. Połowe tej trasy do pracy robię w mieście a druga połowa na drogach pozamiastowych więc nie wiem co będzie dobrym wyborem dla mnie. Kiedyś miałem fiata punto ale nie jest to dobre wspomnienie dla mnie. Czasami w nocy stanął mi w środku lasu można powiedzieć i siedziałem w środku do 6 rano aż jakieś pks zaczeły jeździć i nigdy więcej nie chce mieć takich nerwów więc szukam auta bezawaryjnego! Dodam jeszcze że myślałem o VW LUPO Pozdrawiam!
Krisseek
Nowicjusz

Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Fiat Cinquecento 98
Silnik: 700
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 1998

29 Cze 2015, 07:13

Lupo odpada na takie trasy. Za 4-5k znajdziesz Daewoo Lanos/Nubira,Opel Astra F/Vectra B,Peugeot 306,VW Polo III/Golf III.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

29 Cze 2015, 09:35

Jak na trasy to min. segment C.
Może jakaś Megane I FL?
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

29 Cze 2015, 12:57

A dlaczego VW LUPO nie nadaje się na takie trasy?
Krisseek
Nowicjusz

29 Cze 2015, 13:19

Krisseek napisał(a):A dlaczego VW LUPO nie nadaje się na takie trasy?

Koledzy sugerują, że wygodniej (i bezpieczniej) będzie Ci w kompaktach. Z drugiej strony takie trasy (60 km, z czego połowa w mieście) to nie trasy. Jeśli musi być to Lupo rozważ 1.7 SDI - przeraźliwie wolny i głośny, ale za to bardzo trwały (dostępny też w bliźniaczym Seacie Arosa).
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Prawo jazdy: 12 09 2001
Auto: VW Golf VII
Silnik: 1.4 TSI 150KM

29 Cze 2015, 13:24

Krisseek napisał(a):A dlaczego VW LUPO nie nadaje się na takie trasy?
Mały, ciasny, niebezpieczny. To nawet nie jest samochód miejski z nazwy a Ty chcesz w trase tym wyjeżdżać. Taki kompakt 1.6/1.8 z LPG wyjdzie najekonomiczniej
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

30 Cze 2015, 19:22

Czyli jak zakupię coś w 1,6 + lpg wyjdzie mi ekonomiczniej i przy okazji nie zje mi portfela? :mrgreen: . Ogólnie nie jestem za LPG miałem kiedyś auto w LPG to same problemy nie chciał jeździc na gazie tzn raz jechał raz nie. Podczas jazdy nagle pedał gazu nie reagował i gasło mi auto. No ale może trafiłem źle.. To może jeszcze ktoś mi poleci jeszcze jakieś auto z lpg? do 5tyś . Jestem z Kujawsko Pomorskiego
Krisseek
Nowicjusz

30 Cze 2015, 20:47

Może coś japońskiego bez lpg? Bo silniki na ogół są ekonomiczne.
[link do oferty na Olx wygasł] - przebieg raczej autentyczny.
[link do oferty na Olx wygasł] - tutaj z lpg.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

01 Lip 2015, 14:11

Zamiast Lupo to do 5 tyś zł szukałbym Fiata Punto,który jest większy i równie ekonomiczny,możesz znaleźć benzyne 1.2 80km ale to bezie trudno bo jest ich mało na rynku.
Eperfekt
Początkujący

Przebieg/rok: 13tys. km
Auto: Seat
Silnik: Ibiza 1.9
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003

01 Lip 2015, 14:21

Lupo to jest rejestrowane na 4 osoby. Odsprzedaj je później... Dla mnie bezsens,bo za taka samą kasę masz Polo 5 osobowe.
Moim zdaniem przy twojej specyfice jazdy ,to jesteś skazany na lpg. Diesla mógłbyś też mieć ale w tym budżecie,to będzie trup.
Od takiego śmiesznego Lupo gnijącego czy Polo, z małych pewnych dosyć aut ,wolałbym Citroena Saxo 1,1 i 1,4, Punto II z 1,2-60KM (o ile progi będą bez korozji) czy opisywanego wcześniej Lanosa.
Te auta są tanie w utrzymaniu bo popularne. Ty przesiadając się z CC na pewno zauważysz większy komfort jazdy. Poza tym jak jeździsz sobie teraz CC, to jesteś osadzony w realiach i kosztach serwisowania dla CC. Jak kupisz jakiś "wynalazek" to czeka cię niemiła niespodzianka przy kasie w hurtowni albo zaczniesz jeździć po szrotach za używkami częściami...
Chyba nie o to Tobie chodzi..?
Kupić musisz auto popularne,zwykłe i tanie w utrzymaniu, które naprawi każdy mechanik koło domu a nie serwis. Im popularniejsze auto, tym tańsze części.
:)
Punto z 1,2-60KM -mało pali. Na pewno porównywalnie lub mniej niż CC...

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do oferty na Allegro wygasł]
artur73
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km