Poszukuję auta i proszę o pomoc w wyborze. Do 5000zł

29 Cze 2015, 00:40

Witam, jak w temacie poszukuję auto do 5000zł. Nie znam się tak na autach wiec zawitałem tutaj by ktoś mi coś doradził. Dojeżdzam do pracy 30km w jedną stronę więc dziennie robię 60km + czasami jakis wypad. Więc w grę wchodzą małe pojemności. Obecnie mam fiata cc z 98' i myślę o zmianie auta . Nie mogę narzekać na tego fiata cc , nigdy mnie nie zawiódł , mało pali ale po paru miesiącach poruszania się tym autem chce się czegoś więcej. Połowe tej trasy do pracy robię w mieście a druga połowa na drogach pozamiastowych więc nie wiem co będzie dobrym wyborem dla mnie. Kiedyś miałem fiata punto ale nie jest to dobre wspomnienie dla mnie. Czasami w nocy stanął mi w środku lasu można powiedzieć i siedziałem w środku do 6 rano aż jakieś pks zaczeły jeździć i nigdy więcej nie chce mieć takich nerwów więc szukam auta bezawaryjnego! Dodam jeszcze że myślałem o VW LUPO Pozdrawiam!
Krisseek
Nowicjusz

Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Fiat Cinquecento 98
Silnik: 700
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 1998

29 Cze 2015, 06:13

Lupo odpada na takie trasy. Za 4-5k znajdziesz Daewoo Lanos/Nubira,Opel Astra F/Vectra B,Peugeot 306,VW Polo III/Golf III.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

29 Cze 2015, 08:35

Jak na trasy to min. segment C.
Może jakaś Megane I FL?
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

29 Cze 2015, 11:57

A dlaczego VW LUPO nie nadaje się na takie trasy?
Krisseek
Nowicjusz

29 Cze 2015, 12:19

Krisseek napisał(a):A dlaczego VW LUPO nie nadaje się na takie trasy?

Koledzy sugerują, że wygodniej (i bezpieczniej) będzie Ci w kompaktach. Z drugiej strony takie trasy (60 km, z czego połowa w mieście) to nie trasy. Jeśli musi być to Lupo rozważ 1.7 SDI - przeraźliwie wolny i głośny, ale za to bardzo trwały (dostępny też w bliźniaczym Seacie Arosa).
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Prawo jazdy: 12 09 2001
Auto: VW Golf VII
Silnik: 1.4 TSI 150KM

29 Cze 2015, 12:24

Krisseek napisał(a):A dlaczego VW LUPO nie nadaje się na takie trasy?
Mały, ciasny, niebezpieczny. To nawet nie jest samochód miejski z nazwy a Ty chcesz w trase tym wyjeżdżać. Taki kompakt 1.6/1.8 z LPG wyjdzie najekonomiczniej
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Bezpieczne hamowanie w warunkach zimowych
    Podczas zimowej pory roku, wielu kierowców doświadcza wydłużonej drogi hamowania na nawierzchniach pokrytych śniegiem lub oblodzonych. Czy jednak wszyscy zastanawiają się, co dokładnie wpływa na odległość, jaką pokonuje ...
    Ostre zakręty, zakosy i serpentyny pod kontrolą
    Sezon wycieczek na wędrówki górskie trwa. Wielu turystów pokonuje autem setki kilometrów, aby dojechać do celu. Droga często jest bardzo wymagająca, głównie ze względu na liczne ostre zakręty, ...

30 Cze 2015, 18:22

Czyli jak zakupię coś w 1,6 + lpg wyjdzie mi ekonomiczniej i przy okazji nie zje mi portfela? :mrgreen: . Ogólnie nie jestem za LPG miałem kiedyś auto w LPG to same problemy nie chciał jeździc na gazie tzn raz jechał raz nie. Podczas jazdy nagle pedał gazu nie reagował i gasło mi auto. No ale może trafiłem źle.. To może jeszcze ktoś mi poleci jeszcze jakieś auto z lpg? do 5tyś . Jestem z Kujawsko Pomorskiego
Krisseek
Nowicjusz

30 Cze 2015, 19:47

Może coś japońskiego bez lpg? Bo silniki na ogół są ekonomiczne.
[link do oferty na Olx wygasł] - przebieg raczej autentyczny.
[link do oferty na Olx wygasł] - tutaj z lpg.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

01 Lip 2015, 13:11

Zamiast Lupo to do 5 tyś zł szukałbym Fiata Punto,który jest większy i równie ekonomiczny,możesz znaleźć benzyne 1.2 80km ale to bezie trudno bo jest ich mało na rynku.
Eperfekt
Początkujący

Przebieg/rok: 13tys. km
Auto: Seat
Silnik: Ibiza 1.9
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003

01 Lip 2015, 13:21

Lupo to jest rejestrowane na 4 osoby. Odsprzedaj je później... Dla mnie bezsens,bo za taka samą kasę masz Polo 5 osobowe.
Moim zdaniem przy twojej specyfice jazdy ,to jesteś skazany na lpg. Diesla mógłbyś też mieć ale w tym budżecie,to będzie trup.
Od takiego śmiesznego Lupo gnijącego czy Polo, z małych pewnych dosyć aut ,wolałbym Citroena Saxo 1,1 i 1,4, Punto II z 1,2-60KM (o ile progi będą bez korozji) czy opisywanego wcześniej Lanosa.
Te auta są tanie w utrzymaniu bo popularne. Ty przesiadając się z CC na pewno zauważysz większy komfort jazdy. Poza tym jak jeździsz sobie teraz CC, to jesteś osadzony w realiach i kosztach serwisowania dla CC. Jak kupisz jakiś "wynalazek" to czeka cię niemiła niespodzianka przy kasie w hurtowni albo zaczniesz jeździć po szrotach za używkami częściami...
Chyba nie o to Tobie chodzi..?
Kupić musisz auto popularne,zwykłe i tanie w utrzymaniu, które naprawi każdy mechanik koło domu a nie serwis. Im popularniejsze auto, tym tańsze części.
:)
Punto z 1,2-60KM -mało pali. Na pewno porównywalnie lub mniej niż CC...

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do oferty na Allegro wygasł]
artur73
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km