Poszukuje auta za ok. 15tys.

28 Kwi 2018, 16:43

Witam wszystkich

Zwracam się do użytkowników w celu uzyskania porad lub przydatnych informacji odnośnie poszukiwań/kupna samochodu.

Jeżdżę obecnie Nissanem Primera P11 liftback, 1.6 + LPG. Autko służy mi już niemalże 7 lat i nadszedł czas na jego zmianę. Nauczyłem się dobrze poruszać po polskich drogach, jest to mój pierwszy samochód. Odłożyłem trochę pieniędzy, lecz moja wiedza o motoryzacji po mimo, że jest ponad przeciętna, nie czuje pewności w wyborze kolejnego pojazdu.

Co mnie interesuje na obecną chwilę:

-Opel Vectra C liftback lub Signum 2.0T
-Audi A4 B6 Avant 1.8T 150/163KM lub 2.0
-Audi A6 C5 Avant 1.8T
-Skoda Superb I 1.8T
-Bmw e46 polift Touring 2.5 192KM
-Bmw e39 polift sedan 2.5 192KM

Interesuje mnie jedynie auto w benzynie + lpg (instalacje wolałbym założyć sam, za rezerwowe/dodatkowe 3 tysiące).
I nie chce napędu 4x4.

Co według Was byłoby najlepszym wyborem w rozsądnych pieniądzach jeśli chodzi o utrzymanie i eksploatację?
Naturalnie również ważny jest komfort i prowadzenie :)

Dziękuję z góry za wszelkie odpowiedzi
Marcin410
Obserwowany

Prawo jazdy: 0- 0-2011
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Primera P11
Silnik: 1.6 99KM
Paliwo: Benzyna + LPG

29 Kwi 2018, 10:38

Wszystkie które podałeś są na podobnym poziomie i typy masz ok. Co do Audi to wybrałbym 2.4 V6 zamiast 1,8T. BMW praktycznie każdy silnik się nadaje wiec nie musisz wybierać koniecznie 2,5. Audi BMW masz klasę premium reszta klasa średnia. Signum też fajna opcja lecz trzeba się liczyć z tym że 2,0T jest drogie w naprawach wiec jak znajdziesz coś z większymi przebiegami to możesz złapać duży niesmak do tego silnika.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy płukanki do silnika rzeczywiście pomagają?
    Temat płukanek do silnika to powód do niekończące się dyskusji. Niektórzy uważają, że użycie płukanki nie tylko nie pomaga, ale może nawet zaszkodzić silnikowi. Inni są fanami płukanek i stosują je jako środek ...