Poszukuję do 5000zł 4x4

19 Sty 2012, 08:26

najlepsza terenowa osobowke jaka znam to peugeot 406 ma bardzo dobrze rozlozona mase z przodu dosc ciezki bo silnik tak usytuowany, tez mieszkam w krakowie i jezdze na wies w rodzinne strony tam sasiad ma wlasnie taka 406 i radzi sobie nia lepiej niz nie jeden 4x4 , tylko ze budzet strasznie maly

Przy śliskim podjeździe to 20 letnie Justy zostawia 406 (która żadną terenówką nie jest i nie radzi sobie lepiej niż którekolwiek auto z napędem 4x4) daleko w tyle. To jest ZWYKŁA OSOBÓWKA która w 30 cm nawianego śniegu stoi i kwiczy. Terenówka to np. Patrol czy Trooper - wejdź na allegro i zobacz czy choć odrobinę są do siebie podobne :lol:
Takie bajki to możesz pisać komuś kto z zimą nie miał wiele do czynienia. Zapraszam na przejażdżkę Golfem III z silnikiem 1.6 ułożonym również przed przednimi przednimi kołami i dla porównania Audi 80 Quattro. Różnicę zauważysz już przy ruszaniu więc jak nie masz porównania to nie wprowadzaj ludzi w błąd.
Na moim przykładzie - jeździłem kilka zimowych sezonów T4 z silnikiem 2.5 TDI ułożonym również przed przednimi kołami więc bardzo dobrze dociążonymi bo silnik jest dość ciężki, ale po przesiadce na 80 B4 quattro NIE MA PORÓWNANIA. Całkiem inna trakcja, inne trzymanie drogi w ogóle inna jazda. Więc jeśli autor rozważa zakup czegoś 4x4 polecam 80 quattro.
"... wypadki drogowe powstają dlatego, że dzisiejsi ludzie jeżdżą po wczorajszych drogach jutrzejszymi samochodami z pojutrzejszą prędkością..."
stasiowski121
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Podkarpacie
Auto: VW T4/Audi 80 B4/Passat B3
Silnik: 2.5 TDI AXG
Paliwo: Diesel
Typ: Van
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997

19 Sty 2012, 12:12

t4 to tak sie nadaje ze nie wiem skoro tyl lekki, nie jezdziles nigdy 406 to sie nie wypowiadam , dom rodzinny mam na sporej gorce i teraz np jak w weekend bylem wszystkie auta stoja na dole w tym caddy mojego ojca a sasiad 406 bez problemu jezdzi sobie w gore i w dol wiec wiem co mowie bo widzialem i glupot bym nie pisal
bioly21
Zaawansowany

Miejscowość: malopolska
Prawo jazdy: 17 08 2002
Auto: Alfa159 , Civic VII

19 Sty 2012, 13:11

Na płytkim śniegu zgoda, dużo od opon zależy.
Ale w głębszym śniegu nie ma szans z autem 4x4 a o prawdziwej terenówce nie wspominając.

P.S Jeździłem 406 z 99r 2.0 HDI więc wiem co mówię. A T4 ma lekki tył,tyle, że to w niczym nie przeszkadza bo napęd ma na przód a silnik jest nad kołami właśnie przednimi. Więc też głupot nie pisz. Zapewne w zimie nim nie jeździłeś.
Nie mniej jednak w takiej zwykłej osobówce jak 406 największą rolę odgrywają umiejętności kierowcy i opony, a na głęboki śnieg z terenówką czy autem posiadającym 4x4 nie ma szans. Fizyka się kłania. Naprawdę przejedź się czymś pokroju chociażby A4 quattro czy czymś z podobnych lat.
Dalsza dyskusja ta ten temat nie ma sensu bo wg. mnie porównywanie 406 - zwykłego samochodu osobowego jest co najmniej śmieszne i nie na miejscu. Jak wspominałem wyżej - polecam przejażdżkę czymś z 4x4 albo najlepiej patrolem aby poczuć różnicę. Tyle w temacie.
"... wypadki drogowe powstają dlatego, że dzisiejsi ludzie jeżdżą po wczorajszych drogach jutrzejszymi samochodami z pojutrzejszą prędkością..."
stasiowski121
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Podkarpacie
Auto: VW T4/Audi 80 B4/Passat B3
Silnik: 2.5 TDI AXG
Paliwo: Diesel
Typ: Van
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997

19 Sty 2012, 15:56

widze ze sie nie zrozumielismy a nie chce mi sie produkowac i wyjasniac o co mi chodzi
bioly21
Zaawansowany

Miejscowość: malopolska
Prawo jazdy: 17 08 2002
Auto: Alfa159 , Civic VII

19 Sty 2012, 18:49

Tak btw,

[Aby zobaczyć film musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Justy FTW. :D
Czimi
Stały forumowicz

Prawo jazdy: 01 01 2001