Poszukuje dobrego VANa z automatem

05 Lis 2013, 10:18

Zdarzają się też takie, ale sporadycznie wtedy cały napis TDI jest czerwony :)
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 21
Miejscowość: Tomaszow
Prawo jazdy: 27 02 2003
Auto: Superb
Silnik: 1.8T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

05 Lis 2013, 11:24

Ok. Jak coś to jeszcze jakieś uwagi, spostrzeżenia są mile widziane w temacie :)
djmarco83
Nowicjusz

Auto: citroen c5

06 Lis 2013, 15:45

Dzisiaj jeszcze doszła kolejna opcja. Renault Grand Espace bądź Espace z silnikiem 2.0 DCi :D
djmarco83
Nowicjusz

06 Lis 2013, 21:11

Wyciągnij wnioski z tego co pisałem wcześniej. Nowoczesny diesel jest naszpikowany wieloma elementami które kosztuje i które trzeba wymienić po pewnym czasie.
dCi tez do takich należy. Tez się interesowałem tym autem jak szukałem vana dla siebie, ale ilość elektroniki jaką napchano do tego auta mnie przeraziła. Jeździłem nim dokładnie 2.2 dCi bez żadnej rewelacji. Licznik jest wyświetlaczem (nie ma klasycznych zegarów) jadąc gdzie słońce świeci z tyłu lub boku kompletnie nie widzisz nic na liczniku, słońce zlewa całość.
Za to pięknie pokazuje się nie zliczona liczba potencjalnych kontrolek :)
Co do automatu to trzeba robić jego adaptacje po zmianie oleju. Automat też nie należy do wyjątkowo trwałych. Z klimą jest myk, ze wrazie uwalenia tylko z tym do aso.
Jeden człowiek mi napisał jak pytałem o to auto - najgorszemu wrogowi bym nie życzył tego samochodu... może wtopił na minę, ale moim zdaniem lepiej odpuścić.
Wcale nie jest duzy we wewnątrz jechałem grandem. Komfort lepszy niz w Sharanie, ale miejsca mniej.
Jeszcze jest jeden wynalazek - karty i odpalanie przyciskiem :)
Na upartego można brac wersje benzynową 2.0T lepiej jedzie i uchodzi za trwała.
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

06 Lis 2013, 21:18

Ten 2.0 dCi wziął mi się stąd, że dzisiaj widziałem gościa z tym autem. Rocznik 2008 i kupionym dwa lata temu i powiedział mi, że lepszego auta nigdy nie miał. Zadzwoniłem do swoich znajomych (lubią francuzy) i powiedzieli że te silniki 2.0 dCi są bardzo dobre i nigdy nie mieli żadnego na serwisie.

Wklejam jeszcze odpowiedz z innego forum odnośnie 1.9TDi

Kod: Zaznacz wszystko
[Aby wyświetlić zawartość tego pola musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]
djmarco83
Nowicjusz

06 Lis 2013, 21:45

Drzwi przesuwane to piękna sprawa mam z dwóch stron :D wiesz ile ludzi tyle opini każdy Ci powie co innego o samochodach można gadac i gadac przemyśl sprawe i wybierz co jest Twoim zdaniem najlepsze. Ja wybrałem odyssey bo nie widzę lepszego vana na rynku dla siebie.
Osobiście z tych dwóch wybrał bym Sharana mimo tego ze jest mniej wygodny od Espace, ale jest autem prostszym do ogarnięcia.
Osobiście też nie lubie diesli choc jeździłem klekotem przez ostatnie 5 lat 8)
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czym się różnią alufelgi od felg stalowych?
    Felgi stanowią jeden z istotnych elementów wizualnych i technicznych każdego pojazdu. Wybór między alufelgami, a modelami stalowymi nie sprowadza się tylko do estetyki – różnice między nimi obejmują ...
    Chevrolet Corvette C1
    Zupełnie inne oblicze ma natomiast Corvette C1. Pierwsza generacja legendarnego sportowego Chevroleta była dostępna wyłącznie ze zdejmowanym dachem. Miała być odpowiedzią na brytyjskie i włoskie kabriolety importowane po ...

15 Lis 2013, 11:41

Czytam o tym Renault Espace i najlepszą opcją był by dla mnie Grand Espace bo jest o 30cm dłuższy. Mam pytanie co do silnika. Widzę, że 2.0 dCi są w różnych konfiguracjach KM. Z tego co wyczytałem to najlepiej szukać wersji 150KM gdyż rozrządu nie trzeba tam wymieniać bo jest na łańcuchu. W sumie w wersjach 130KM i 140KM też jest łańcuch ale już normalnie jak każdy rozrząd trzeba go wymieniać ale dostęp do niego jest trudny i należy wyjmować silnik. Czy możecie to potwierdzić?
djmarco83
Nowicjusz

15 Lis 2013, 15:13

Nie wchodz w to auto. Tyle moge powiedziec. Co do konieczności wyjmowania silnika dowiedz sie na forum espace od ludzi którzy tym jeżdżą.
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

15 Lis 2013, 15:33

Właśnie to wiem od ludzi którzy jeżdżą tymi autami. No i właśnie są zachwalane ale tylko z silnikiem 2.0 dCi
djmarco83
Nowicjusz

07 Gru 2013, 07:42

Warto zainteresować sie Fordem S-max 2.0 diesel 140KM?
djmarco83
Nowicjusz

07 Gru 2013, 10:07

A nie Galaktyka? S-max jest znacznie mniejszy. SIlnik 2.0 to nic innego jak HDI. Automaty kiepskie.
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

07 Gru 2013, 13:33

Nie wiem czy już wspominałem ale z automatu zrezygnowałem. Ogólnie pytam o s-maxa bo znalazłem dobry egzemplarz. Ciężko cokolwiek dobrego znaleźć :(
djmarco83
Nowicjusz

07 Gru 2013, 14:49

Jak nie potrzebujesz automatu zerknij na Toyota Previa. Wygodnie i bez problemowo. Co z tego ze rocznikowo wyjdzie starsze od Forda, ale jakościowo lepsze nie wspominając o awaryjności.
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

11 Gru 2013, 15:02

No i mam problem. Szukam Grand Espace i nic w promieniu do 200km odemnie nie ma godnego uwagi :( jeśli GE z 2010 mają po 200k km przebiegu to ile w takim razie sharany nominalnie mają? 500k km ?
djmarco83
Nowicjusz

23 Gru 2013, 12:50

Mam pytanie. Znalazłem sharana. Realny przebieg 240k km, udokumentowany, 1.9tdi, 130km wszystko ok po za jedną sprawą. Za fotelem kierowcy pokazuje się od czasu do czasu jakiś dymek i jest to spowodowane uszkodzonym jakimś dodatkowym podgrzewaniem. Nie wiem o co chodzi więc pytam się was, czy jest to kosztowna i trudna usterka do usunięcie?
djmarco83
Nowicjusz