Poszukuje dobrego VANa z automatem

03 Lis 2013, 08:14

Witam. Chce kupić auto do 27000 minimum z 2006r. Ma być to VAN i najważniejszą opcja dla mnie jest to by w drugim rzędzie były trzy fotele bądź kanapa. Trzeciego rzędu może nie być bo potrzebuje dużo miejsca w bagażniku. Kolejnym warunkiem jest skrzynia biegów - automat. Rozglądam się za autem takim jak grand voyager ale on nie ma trzech foteli w drugim rzędzie. Kolejne auto jakie mi wpadło w oczy to mitsubishi grandis ale tam po złożeniu foteli z trzeciego rzędu bagażnik robi się bardzo płytki. Nie wiem też jak spisują się automaty w w/w autach. Tu liczę na waszą pomoc. Proszę o sugestie na jakie auta zwracać uwagę i co jest godnego polecenia w w/w konfiguracji?
djmarco83
Nowicjusz

Auto: citroen c5
Skrzynia biegów: Automatyczna

03 Lis 2013, 10:11

Masz do wyboru francje... :naughty:
pug 807 i cytryna C8.
[link do oferty na Allegro wygasł]
Sa to blizniaki poszukaj sobie rocznika.
Jak chcesz wieksze bydle to
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
silnik i automat mercedesa, stały naped 4x4, wygodne toczydło o rozmiarach autobusu :wink:
Voyager? Jak juz to Town&Country ale tu masz silniki takie sobie, słabo jadą duzo palą.
Duze pojemności...
Jak cos starszego to Sharan.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Dobry silnik, klasyczny automat poszukać zadbanego zluzować na roczniku i będzie kompromis.
Konfiguracja przestrzeni ok. Zagazować mozna i warto.
Aha jest jeszcze reno espace nie polecam. Trzeba robić adaptacje automatu ma też sporo bolączek i kłopotów z elektryką. Jak już to brać 2.0T benzynowy.
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 21
Miejscowość: Tomaszow
Prawo jazdy: 27 02 2003
Auto: Superb
Silnik: 1.8T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2004

03 Lis 2013, 11:59

Francuzów nie chce. Akurat w tych co wymieniłeś to najczęściej je widzę u mechaników. Jak już sharan czy galaxy to tylko nowsze bo te stare mają po ponad 500tys przejechane jak nie więcej a sprzedają je z cofniętymi licznikami. Już wolał bym kupić z przebiegiem 500tyś niż z cofnietym licznikiem bi nie wiadomo ile miał wcześniej. Qrde, mam ciężki wybór :(

Może ktoś jeszcze coś doradzi.

A może ktoś powiedzieć coś więcej o tym ssangyongu?

Jednak ten SsangYong odpada bo ma w drugim rzędzie tylko dwa miejsca a ja tak jak już pisałem potrzebuję trzech miejsc w drugim rzędzie.

Co możecie mi powiedzieć o KIA Carnival?
djmarco83
Nowicjusz

03 Lis 2013, 16:31

Masz za duze wymagania a za mało kasy... Carnival nie znam, ale widze ze ma dwa silniki do wyboru V6 i to nie zbyt mocne. Automat do rozpatrzenia. Poszukaj moze na forum Kia.

Ogólnie gdyby była kaska to Odyssey się kłania. Nie ma się do czego przyczepić w tym aucie wszystko się zgadza. Drugi rzad siedzen jest 3 osobowy jak kupisz z tym dodatkowym mini fotelikiem. Tylna kanapa dzielona na pół i chowana w bagaznik.
Bagaznik jest bardzo duzy i pojemny. Siedzenia skladam jak musze przewiezc cos duzego.
max przestrzen ladunkowa 245x123cm, automat bajka :D

Co do przebiegów to w odyssey jest bardzo trudno cofnąć licznik bo przebieg jest zapisywany w różnych miejscach. Niestety za to sporo jest tych aut powypadkowych.
Ja swoja ściągałem z usa z przebiegiem 87tys mil powypadkową, ale warto było.
Teraz zakładam LPG. Koszt instalacji 3700zł butle montuje się w schowek w podłodze za fotelem kiermana. Mozna tez ten schowek wyciąć (ja tak robie) zaspawać na równo i podwiesić większą butle. Instalacje trzeba założyć odpowiednio nie jest to robota dla zakładów co robią głównie R4 z VAGa...
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

03 Lis 2013, 17:47

Widziałem odysseya ale właśnie dlatego że nie ma pełnowymiarowego fotela środkowego to go opuściłem.

Wyjaśnię może po co mi te trzy fotele. Mam dwoje dzieci niepełnosprawnych i jak jedziemy np na turnus to żona siada między dwa foteliki żeby mieć wszystko na oku. Bagażnik potrzebny mi jest duży by zapakować wózek i resztę klamotów na taki wyjazd. Przede wszystkim chodzi mi o wózek który obecnie podczas takiej podróży zawsze jest na samym spodzie i jest przygnieciony wszystkimi innymi rzeczami (nie mam innej możliwości zapakowania go). Chce duży bagażnik by wózek był zawsze pod ręką jak chcemy gdzieś się zatrzymać to chce go swobodnie wyciągnąć a w chwili obecnej tego nie mogę zrobić. Ot to całe moje wymagania ale jak się okazuje ciężko znaleźć coś odpowiedniego.
djmarco83
Nowicjusz

03 Lis 2013, 18:56

Zgadza sie. Mysle, ze najlepszy byłby dla Was samochód gabarytami zbliżony do odyssey zeby wewnątrz była przestrzen. Jest jeszcze Opel Zafira w automacie, ale to małe auto bedzie... ciezko cos poradzic. Grandis tez pod ten desen.
Gdyby automat można było obejść masz jeszcze Toyote Previe i Mazde MPV te auta maja siedzenia 2+3+2. W automacie występują sporadycznie.
Co do Chryslera to on ma układ siedzen 2+2+3 więc tez nie pasuje do kryterium.
Masz takie opcje z siedzeniami 2+3+2
Sharan/Alhambra/Galaxy
Renault Grand Espace
Toyota Previa lub Avensis Verso
Mazda MPV

Co do przebiegów możesz załatwić to tak. Jedziesz po auto do Holandii tam masz certyfikaty na przebieg. Wynajmujesz osobe/firme płacisz 100 euro za usługe. Szukają Ci auta. Najlepiej jedz i osobiscie przypilnuj sprawy. Opłaca się tylko do pojemności 2.0.
Generalnie warto. Ja pojechałem do Holandii po auto dla żony. Kupiłem jej Mazde 6 z przebiegiem 57tys z 02r. Nie zadbaną z wyglądu do poprawek, ale pełen oryginał i świetny stan techniczny.
Najlepiej szukać tam auta w benzynie. 1.8T, 2.0 8v występują w automacie niestety 2.0 ma porażkowy automat nie ze awaryjny poprostu auto nie jedzie.
Budzet masz na styk. I rocznikami się nie przejmuj najważniejszy jest stan auta.
Wiecej pomysłów nie mam...

aaaaaaaaaZapomniałem o tej KIA Carnival. Generalnie te autka lubiły sie posypać, ale wersja II wygląda lepiej. Napewno bedzie wygodniejsze od Sharana.
Z silnikiem to jedyna opcja to ten diesel 2.9 auto jest dosc ciezkie 2100kg
Automat ponoc sobie radzi i jest 5 biegowy. Trzeba zmieniac olej w nim.
Spalanie dosc spore 12 literków w miescie trzeba przyjac jako real.
Wiecej info może znajdziesz tu http://carnivalfan.pl/index.php
Tez mozna rozpatrzyć ten samochód, ale jako krajowy najlepiej z polskiego salonu.
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
    Stacja "Circle K" w Polsce zastąpi nazwę "Statoil"
    Stacje Statoil w Polsce zmienią w najbliższych miesiącach nazwę na Circle K. Zmiana marki rozpocznie się na polskim rynku 11 maja br. i obejmie całą sieć Statoil, która liczy 350 stacji paliw. Obiekt pilotażowy w Opolu ...

04 Lis 2013, 11:36

Dzisiaj byłem u swoich mechaników do których mam olbrzymie zaufanie i usłyszałem od nich, żeby kupować galaxy/sharana i tylko diesla 1,9tdi w manualu i nic po za tym. Co o tym myślicie. W sumie mogę zrezygnować z tego autamotu.
djmarco83
Nowicjusz

04 Lis 2013, 15:46

Automat w Sharanie jest cienki więc się nie dziwie też bym wolał manual. Co do 1.9 TDI ten silnik jest znany mechaniką od podstaw mają swoje sprawdzone patenty na naprawy, mają sprawdzone zródla dla czesci i zamienników, a także czesci uzywanych. Generalnie dla nich jest to bomba.
Sama jazda jak i osiągi niestety zostają w tyle. Do zwykłego przemieszczania się styka.
Spalanie też jest w normie ok 8-9litrów. Proste auto dla nie wymagajacych.
Jak trafisz na zadbany egzemplarz to pojeździsz. Minimum to wersja 110KM lepiej szukać najmocniejszej odmiany. Bedzie tez keidys łatwiej odsprzedać.
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

04 Lis 2013, 16:23

A te silniki 2.0 tdci? One już mają 140km.
djmarco83
Nowicjusz

04 Lis 2013, 19:41

Jeżeli pytasz sie o VW to 2.0 TDI. Tak mają 140KM, ale silniki są problematyczne i sporo osób ich unika. Polecam zapomnieć o tym silniku chyba ze chcesz dac zarobic swoim kolegą mechaniką.
Jak Sharan i diesel to tylko 1.9 TDI. Nowszy silnik się nie udał. Ponoć po 2008r wprowadzili lepsze głowice. Ja bym sie w to nie pakował.
Jeżeli chcesz wiecej mocy jak pisałem 1.8T turbo benzynka. Dobry silnik do tego instalacja lpg i da się pojezdzic dynamiczniej. 150KM ma w podstawowej wersji z mozliwościa chipowania.
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

04 Lis 2013, 19:54

Ok. Wiec poszukam 1.9 tdi. Widziałem że taki można kupić nawet z 2008r. co by mnie nawet zadowala. W fordach bardziej podoba mi się wnętrze no ale ford to ford :) no chyba ze fordowskie 2.0 tdci są ok?
djmarco83
Nowicjusz

04 Lis 2013, 20:43

Galaktyka mk3 po 2006r wewnątrz bije sharana pod każdym względem. Co do silników to w III masz 2.0 TDCI w wykonaniu koncernu PSA czyli ten diesel jest francuski.
Wszystko w nim jest co znajdziesz w nowoczesnych dieslach czyli ma się co psuć :)
Jak bys chciał to szukaj po nr VIN wersji silnikowej z wtryskami Bosha sa trwalsze od Delphi.
Najlepiej jest kupic Galaxy z benzynowym silnikiem prostym wolnossącym 2.0 145KM.
Można ten silnik zagazować. Trzeba tylko najpierw zrobic regulacje luzu zaworowego, znaleźc kumatego gazownika i bedzie ok.
Fordy ponoć źle znoszą gaz zaraz ktoś napisze, ale wynika to zazwyczaj z kiepskiej instalacji i podzespołów. Nie wszystkie fordy mają ceramikę i nie wszystkie mają delikatne głowice.
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

04 Lis 2013, 20:52

Heh. To lepiej pozostanę przy sharanie 1.9tdi ale popatrzę jeszcze na alhambre
djmarco83
Nowicjusz

05 Lis 2013, 08:02

To jest to samo :) ale ponoć za znaczek płacisz więcej i seata można znalezc tanszego w porównaniu do sharana. Lub młodszego... szukaj wersji 130KM a jak się uda znaleźć 150KM bedzie git.
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika