Poszukuję pierwszego, samochodu: 5-15tys.

09 Lut 2012, 00:40

Część tematu została przesunięta do kosza ponieważ nie miała związku z tematem i proszę użytkowników (wiadomo o kogo chodzi), aby trzymali się tematu i regulaminu w dalszych wypowiedziach.
ArteK
Forum Samochodowe

Zdjęcia: 11483
Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 12 12 1996
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Toyota Auris TS Hybrid, Yaris
Silnik: 1.8 Hybrid, 1.3 VVTi
Paliwo: Hybryda
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2016
0

09 Lut 2012, 07:53

Petek93 napisał(a):Poszukuję pierwszego samochodu dla siebie. Niedawno otrzymałem prawo jazdy. Chodzi mi konkretnie o coś małego najlepiej typu Hatchback,z klimatyzacją, ekonomicznego, obowiązkowo diesel, najlepiej 5 drzwiowy, jakiś mało awaryjny i żeby części wymienne były w miarę tanio do kupienia. Chciałbym żeby był mały i zgrabny bo móc bez problemu poruszać się po drodze, małych, wąskich uliczkach i ciasnych zakrętach. ( żeby nie uderzyć w trzepak jak ktoś niedawno uczynił na mojej ulicy :)) i podszkolić się w jeździe bo uważam, że te 30 godzin to jeszcze za mało by uważać się za kierowcę z prawdziwego zdarzenia. Fundusz który mam do przeznaczenia to 20 tys złotych lecz wolałbym, żeby to było gdzieś od 5 tys do 15 tys. Chcę żeby nie wyszło drogo,(żeby nie było bardzo szkoda jak się coś popsuje lub porysuje) i żeby trochę nim pojeździć i żeby był przejmny w jeździe i kierowaniu. A wieć taki pierwszy samochód z prawdziwego zdarzenia lecz, żeby rodzina się nie czepiała, że za stary lub grat bo z nią będę często jeździł.

Wsłuchajcie się lepiej czego kolega potrzebuje. Fundusz 20 tys oznacza, że na samochód trzeba wydać maksymalnie 15 tyś, bo kolega nie wliczył pewnie pakietu startowego - w tej cenie raczej niezbędnego aby potem cieszyć się bezawaryjną jazdą.
Nie marka jest najważniejsza, tylko to czego oczekujesz. Jaki masz styl jazdy (choć tego u Ciebie pewnie jeszcze nie ma), jaka pozycję za kierownica lubisz itd. Pod względem ekonomii, zastanów się nad awaryjnością (pomocą są tu fora tematyczne, jednak czytając je zauważ, że tematami na forach grup VAG nie są dywagacje typu "jak się nudzę bo mi się auto nie chce psuć". Dlatego nei warto kierować się stereotypami.
Być może odpowiednim autem dla Ciebie tak naprawdę jest np. starsze Subaru Impreza w wersji 2,0 a być może w miarę nowa Skoda Fabia 1,2. Pooglądaj na żywo, usiądź, dopasuj się, policz.
Samochody starsze ale od "uczciwych" użytkowników związanych z nimi latami sa często lepsze niż "super Ibiza super", która w głowie właściciela sprzedawana jest ponownie już w dniu kupna "a tam z rok nią pojeżdżę".
Ostatnio dobierałem samochód dla rodziny, jej głowa była przekonana do Passata 1,9 TDI (kwota do 23 tyś) bo kolega takiego ma i jest zadowolony. A oni robią 8 tyś rocznie.
Ostatecznie po doborze kilkunastu (!) modeli skończyło się na Almerze z 2007 roku z przebiegiem 50 tyś kupioną od emeryta - z polskiego salonu. I są teraz naprawdę szczęśliwi.
BTW: 19 lat jednego z komentujących to naprawdę wiek dużo mówiący o "doświadczenie mam z tymi samochodami" Kolegów w kapturach?
mstrucz
Aktywny

Miejscowość: Gdynia
0

09 Lut 2012, 09:16

kolejny madry doswiadczony krytyk, człowieku...
Wszyscy wiedzą że zbiegają się laski,gdy widzą śmigło na rancie maski.
Miłośnik BMW i SEATA
S3AT
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: GKW
Prawo jazdy: 06 05 2011
Auto: Toledo III
0

09 Lut 2012, 10:00

mstrucz Kolejny się znalazł który zaraz bedzie krytykował każde wypowiedzi tylko nie swoje. Jakbyś nie zauważył to w temacie jest "koniecznie diesel"a ty proponujesz fabie i impreze w benzynie, więc to ty wysłuchaj co kolega tu pisze a nie każesz innym to robić a sam piszesz nie na temat.
Petek93 I zdecydowałeś już co chcesz? Bo nic nie piszesz
maciek1203
Aktywny

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Tarnobrzeg
Auto: Hyundai Pony
Silnik: 1.5 83KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1991
0

09 Lut 2012, 10:17

Jasne, diesel za 15 tyś przy rocznym przebiegu 7-10 tyś km.
Koszt benzyny na rok (8l/100 - to duży kompakt) 4480,00 zł(przy 10000 km)
Koszt ON (6.5 l/100) 3770,00 zł
Różnica w zakupie diesel i benzyna jakieś 2000 - 3000 zł (auto w tym samym stanie).
Taka przedszkolne liczenie, przy szczegółach przy takich przebiegach i biorąc pod uwagę koszty napraw, benzyna wygra z łatwością (nie mówiąc o komforcie jazdy po mieście dieselem i benzyną).
Ale cóż, u nas TDI to już religia.
BTW - Jeżdżę (całe szczęście nie swoim) Passatem TDI 105 KM 2006r. do pracy. Mam całe 8km, ale auto nie jest moje. Jak dojeżdżam do pracy, kontrolka temp. dopiero się zaczyna stabilizować a spalanie (zgodne z kompem) to 9l/ON na 100. Latem spada do 7,5. Wow jaka oszczędność, żona w terenowym Pininie z napędem na 4 koła spala w tym samym czasie 10 l pb , która jest i pozostanie tańsza.
mstrucz
Aktywny

Miejscowość: Gdynia
0

09 Lut 2012, 11:48

Trzeba ekonomiczniej jeździć
biorąc pod uwagę koszty napraw - dlaczego wnioskujesz że zaraz po zakupie ma sie coś spier*olić? To może w ogóle nie kupować auta tylko rower?
Miłośnik BMW i SEATA
S3AT
Początkujący
Awatar użytkownika

0
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Raport: Fakty i Mity rynku samochodów używanych
    Rynek samochodów używanych w Polsce od lat cieszy się ogromnym zainteresowaniem. W 2024 roku zanotował znaczące ożywienie, osiągając najwyższy poziom aktywności od 2021 i wzrost o 31% w porównaniu do 2023. Wybór ...
    Lexus UX – porównanie wymiarów z NX i RX
    Podczas tegorocznych targów motoryzacyjnych w Genewie zadebiutował Lexus UX. Pierwszy kompaktowy crossover Lexusa określany jest jako najmniejszy i najbardziej przyjazny do miasta. Jak wyglądają jego rozmiary na tle ...

09 Lut 2012, 11:59

mstrucz Jeśli zakładający temat chce diesla to proponuj diesle, bo to jest jego decyzja czym bedzie jezdził a nie twoja. Przy tym pierwszy raz chyba poprę to co powiedział S3AT że nie zawsze wszystko sie musi spierd*lić. Jak się nie umie jezdzić dieslem to niech się go nie rusza, bo jakoś jak miałem golfa w TDI i jezdziłęm nim z wiekszości po mieście to nic mi się zje*ało.
maciek1203
Aktywny

0

09 Lut 2012, 12:36

15 km dziennie to jest bardzo mało, przecież do takiego TDi warto byłoby lać paliwo premium które teraz oscyluje w granicach 6 zł i więcej, a za zwykłą PB95 około 5,60 zł, jakby nie patrzeć różnica to 40 groszy na litrze. S3AT - 5-6 litrów to jemu TDI dpali ale w trasie na dogrzanym silniku.

Ja polecam benzynę w tej Ibizie - opłaci Ci się chłopie uwierz.
havoc
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rzeszów
Auto: Porsche 911 Carrera 4 GTS
Silnik: 3.8 408 KM
Typ: Sport/Coupe
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012
0

09 Lut 2012, 15:01

W temacie napisałem diesel bo myślałem, nawet byłem pewny, że dużo taniej, ale jestem młody i jeszcze tak dobrze się nie znam, jakoś wcześniej nie przywiązywałem wagi do tych wszystkich rzeczy w samochodzie. Po prostu samochód był i koniec. a teraz jak czas wybrać coś dla siebie, pierwszego muszę zastanowić się nad wszystkim. fundusz nie jest duży, do tego jeszcze nie zarabiam (większość to kwota od rodziców lub odkładane oszczędności. Na razie bym chciał, żeby to nie było nic wyjątkowo, bez szału, po prostu aby jeździć w dodatku nie za często i nie za dużo, ale też, żeby nie poświęcać zbyt dużo czasu tu coś się psuje i wgl wymiana za wymianą. jak zacznę zarabiać własne pieniądze, kupię auto już bardziej wyg lądowo ładniejsze i nowocześniejsze, a na razie jak pisałem to mała awaryjność, ekonomia i żeby te wszystkie koszty były jak najmniejsze no i oc dlatego pojemność i moc nie muszą być duże. jestem młody, lepiej, że samochód jest bez kopa nie będzie ani korcić, żeby przyspieszyć, chociaż i tak wszystkim jeżdżę wolno i bezpiecznie. Po przemyśleniu nie muszą być modele 5 drzwiowe, ale fajnie jak są. Moje typy to właśnie ibizka (szkoda, że tylko 3 drzwi, ale ładny czarny metalic, nie są najgorsze, lecz trochę jednak cena wysoka. myślę, że ta benzyna to lepsza propozycja, mniejsza moc, bo te 131 km to trochę za dużo), wiem, wiem, że napisałem, że fundusz do 20tys, ale te wszystkie dodatkowe koszty, przeglądy i wgl to troszkę też kasy dojdzie, a jak widzę można fajne autka za 10 tys spokojnie dostać. dalej golfik IV . słyszy, ze golfy są dobre i bezawaryjne, moc i pojemność umiarkowane propozycja uniwersalna i jak najbardziej pozytywna.tylko te wszystkie srebrne jakoś mi się nie podobają, ale jakby trafiła się dobra oferta to srebrny też jest mile widziany. Myślę trochę jak kobieta z tymi kolorami, ale to też ważne, żeby nie był jakoś straszny kolor i dobrze się w aucie czuć. co do Mazdy 323f to kiedyś się na nią napaliłem i myślałem o wyborze jej, ale teraz zastanawiam się czy pojemność 2,0 jest mi potrzebna
Petek93

0

09 Lut 2012, 15:41

Kilka dosc ciekawych ofert z twojej okolicy:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
W moich żyłach etylina,zamiast serca turbina :D
vwmaniak
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Za górami za lasami ;)
0

09 Lut 2012, 16:52

Masz dylemacik
Jednak plusem dla Tej ibizy jest to że znajduje się niemal pod twoim nosem(nie musisz wydawać grubych $$ na jazdę po polandi i czasu też możesz zaoszczędzić), więc warto byłoby się jej przyjrzeć, nikt za to w mordę nie da.
Miłośnik BMW i SEATA
S3AT
Początkujący
Awatar użytkownika

0

09 Lut 2012, 17:18

vwmaniak napisał(a):Kilka dosc ciekawych ofert z twojej okolicy:
[link do Otomoto wygasł]
[link do Otomoto wygasł] ... 23062.html
[link do Otomoto wygasł]
[link do Otomoto wygasł] ... 75910.html

podoba mi się skoda octavia jednak wolałbym właśnie coś z mniejszych. te niebieski golfik jest ok.
Petek93

0

09 Lut 2012, 18:22

Zobacz tą Astre [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] z zewnątrz wygląda ładnie,tak patrze na kierownice i wydaje mi sie że przebieg może być oryginalny :mrgreen: pozatym auto z Włoch więc zimy nie widziało.Moim zdaniem oferta warta zastanowienia i w dodatku też pod nosem.
TFSI
Stały forumowicz

Auto: Alfa Romeo 156
Silnik: 1.9JTD 115km
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2003
0

09 Lut 2012, 18:37

Popatrz na te oferty:
maciek1203
Aktywny

0

09 Lut 2012, 18:53

wszystkie ciekawe. no to mi utrudniliście same fajne pozycje dla mnie.
Petek93

0