Poszukuję pierwszego, samochodu: 5-15tys.

08 Lut 2012, 14:34

Witam. Poszukuję pierwszego samochodu dla siebie. Niedawno otrzymałem prawo jazdy. Chodzi mi konkretnie o coś małego najlepiej typu Hatchback,z klimatyzacją, ekonomicznego, obowiązkowo diesel, najlepiej 5 drzwiowy, jakiś mało awaryjny i żeby części wymienne były w miarę tanio do kupienia. Chciałbym żeby był mały i zgrabny bo móc bez problemu poruszać się po drodze, małych, wąskich uliczkach i ciasnych zakrętach. ( żeby nie uderzyć w trzepak jak ktoś niedawno uczynił na mojej ulicy :)) i podszkolić się w jeździe bo uważam, że te 30 godzin to jeszcze za mało by uważać się za kierowcę z prawdziwego zdarzenia. Fundusz który mam do przeznaczenia to 20 tys złotych lecz wolałbym, żeby to było gdzieś od 5 tys do 15 tys. Chcę żeby nie wyszło drogo,(żeby nie było bardzo szkoda jak się coś popsuje lub porysuje) i żeby trochę nim pojeździć i żeby był przejmny w jeździe i kierowaniu. A wieć taki pierwszy samochód z prawdziwego zdarzenia lecz, żeby rodzina się nie czepiała, że za stary lub grat bo z nią będę często jeździł. Przeglądajc forum i z małych oględzin rozważam nad golfem IV, clio 2 , zastanawiałem się również nad seatem ibizą III. Czy to dobre typy? co jeszcze możecie polecić?
Z góry dziękuję za pomoc.
Petek93

0

08 Lut 2012, 15:32

Tak to są dobre typy, wszystkie te auta spełniają Twoje kryteria, dorzucimy jeszcze do tego Polo, Focusa, Fiata Stilo, Punto, Audi A3, Corse itd. Jeszcze jakieś pytania ? :|
havoc
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rzeszów
Auto: Porsche 911 Carrera 4 GTS
Silnik: 3.8 408 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012
0

08 Lut 2012, 15:43

Dzięki za kolejne propozycje, zaraz przejrzę sobie je. Niedawno prawie już kupiłem focusa z 2004 1.8 tdi , ale w ostatniej chwili się wycofałem bo wszyscy zaczęli o tym, że awaryjny silnik, drogie części i wgl. o co jeszcze mogę zapytać hmm chciałem wiedzieć w jaki najlepiej sposób to auto kupić komis, internet a sprowadzenie z Niemiec to dobry pomysł? a co do fiatów ale nie wiem czemu jestem jakoś do nich uprzedzony, nie wiem czy dobrze i jeszcze jak to jest z tymi licznikami? to prawda, że zmniejszają przebieg czasem? Jestem trochę zielony, a jakie pojemności i moc byłyby najlepsze do tych samochodów?
Petek93

0

08 Lut 2012, 16:14

Chciałem zaproponować VW Lupo ale szukasz auta 5drzwiowego więc raczej odpada.
Z innych propozycji to może VW Polo III po lifcie?
np [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Typ: Hatchback
0

08 Lut 2012, 16:20

A moze Yaris 1,3 VVTI? Autko fajne, w miare wygodne, przyjemnie sie tym jezdzi, silniczek ekonomiczny, mocy jak na taka mala i lekko bude tez jest pod dostatkiem. Toyota to lider bezawaryjnosci wiec pod tym wzgledem problemow nie ma, tylko czesci troche drogie do Yaris sa jednak.
Czimi
Stały forumowicz

Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: W210 220 CDI
0

08 Lut 2012, 16:40

Vw Lupo też ciekawy pomysł. ten brak tylnych drzwi troszkę utrudnia, ale jeśli większość czasu bym jeździł sam albo z jednym pasażerem to traci znaczenie trochę. Polo które wysłałeś Barol ciekawa propozycja. Przebieg nie jest taki wysoki. w dobrym stanie. 10 latek, ale zadbany, właśnie czegoś w tym stylu szukam.
Co do Toyoty Yaris Czimi to jakoś też za nią nie przepadam, jeździłem nią elką i obiecałem sobie, że już nie będę jeździł hihi. nie było tak źle, ale to chyba nie to i dodatkowo tak jak mówisz drogie części to dodatkowy minus.
Petek93

0
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Hyundai podejmuje współpracę z 4mobility - carsharing
    Hyundai przekazał flotę samochodów i30 nowej generacji, w ramach kontraktu z firmą 4Mobility, oferującą usługi wynajmu samochodów w systemie carsharing. Rozbudowanie floty o samochody marki Hyundai wpisuje się ...
    Niebezpieczne wakacje dla dzieci na drogach
    Co trzynasta śmierć dziecka w Unii Europejskiej to skutek wypadku drogowego. W Polsce najwięcej wypadków z udziałem dzieci ma miejsce w miesiącach letnich. Najczęściej winni są dorośli. W ciągu ostatnich dziesięciu ...

08 Lut 2012, 16:43

No więc kolego kręcone przebiegi mają miejsce w większości aut bez względu na marke. Najlepiej kupić samochód od osoby prywatnej i sprawdzić na stacji diagnostycznej. Nie pchaj się w komisy.

Dorzuciłem te propozycje z ironią ponieważ to forum zalewają tematy pod tytułem " Mam xxx kasy i chce auto mlode, bezawaryjne, z tanimi czesciami, ladne i nie daewoo " a w odpowiedziach padają dziesiątki propozycji, co skutkuje totalnym namieszaniem Ci w głowie :)

By temu zapobiec wybierz sobie maksimum 3 samochody które się Tobie podobają z wyglądu. Następnie napisz jakie przebiegi roczne masz zamiar robić i dobierzemy silnik ( benzyna, diesel, LPG ). Potem napiszesz czy wolisz moc czy tanią jazde, i bezawaryjność czy tanie części. Takie są dylematy, nie ma złotego środka. Coś kosztem czegoś. Wtedy dopiero Ci pomożemy ;) pozdrawiam
havoc
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rzeszów
Auto: Porsche 911 Carrera 4 GTS
Silnik: 3.8 408 KM
Typ: Sport/Coupe
0

08 Lut 2012, 17:10

Zauważyłem, że jest tu dużo takich tematów, wiele przejrzałem lecz jeszcze nie wszystkie z powodu ilości. napisałem bo chciałem żeby dostać osobistą pomoc pod swój gust. masz rację z każdym postem dochodzi nowe auto i coraz większy, trudniejszy wybór. Przypuszczalny przebieg jaki będę robił rocznie to 7-10tys km. wyglądowo : seat ibiza III, golf iV , clio 2. mogę jeszcze dorzucić opla corsa i audii a3. Myślałem, żeby był diesel bo taniej wychodzi. dalej ważna jest tania jazda i bezawaryjność, naprawiać i wymieniać części jak najrzadziej.
Ostatnio edytowany przez Petek93, 08 Lut 2012, 17:19, edytowano w sumie 1 raz
Petek93

0

08 Lut 2012, 17:18

VW FOX może :)?
Wszyscy wiedzą że zbiegają się laski,gdy widzą śmigło na rancie maski.
Miłośnik BMW i SEATA
S3AT
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: GKW
Prawo jazdy: 06 05 2011
Auto: Toledo III
0

08 Lut 2012, 17:28

hmm. pierwszy raz słyszę o Foxie, jak by tak patrzeć to taki ala golf tylko wyższy. szkoda, że tylko 3 drzwiowy
Petek93

0

08 Lut 2012, 17:31

Może Ibiza 2 po FL? AUtko nie do zajechania 5 drzwi 1.9TDI czego chcieć więcej :)
Miłośnik BMW i SEATA
S3AT
Początkujący
Awatar użytkownika

0

08 Lut 2012, 17:34

Ibizę II też rozważam. ale nie lepiej byłoby kupić III nowsza, ładniejszy wygląd, czy ta II jest bardziej ekonomiczniejsza i mniej awaryjna od od 3?
Petek93

0

08 Lut 2012, 18:01

III to cordoba :)
Wujek kupił z salonu w 2003 takiego samego: [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
przez 6 lat jeździł i zmienił je w 2009 na toledo III
Auto ani razu mu się nie zatrzymało w drodze, nic nie naprawiał, chodził jak zegar, pojemny też był, jedyne wady to: słaby motor(75 koni to słabizna), a także brak klimy to też jest uciążliwe, ale swoje zrobił(138tysiecy) i naprawdę 0 usterek, nic nie wymieniał prócz oleju i klocków, lał benzynę i latał! Także polecam Ci te auto , ojciec miał ibiza II(przed liftem) , 2 sztuki , także kupił w holandii pojeździł 2 lata i jeszcze sprzedał z zyskiem, obydwa do dzisiaj jeżdżą :)( ale to w latach 98-2001) więc także dzisiaj jako iż tradycja Toledo III 30tys zrobione przez 3 lata i także 0 usterek , lejemy tylko odwrotnie(ropę) i śmigamy i mamy pewność ze dojedziemy :).
Całą duszą i sercem polecam ci Seata :)
Miłośnik BMW i SEATA
S3AT
Początkujący
Awatar użytkownika

0

08 Lut 2012, 18:06

Polecam tak jak Barol Polo III po FL. Ale za 15 tysięcy kupisz Polo IV a na 20 to możesz poszukać Polo IV po FL. A jeśli chodzi o coś większego to może Vw Golf IV, Audi A3 albo Seat Leon
maciek1203
Aktywny

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Tarnobrzeg
Auto: Hyundai Pony
Silnik: 1.5 83KM
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1991
0

08 Lut 2012, 18:22

coraz bardziej seat mi się podoba, ale jak to jest między tą ibizą, a cordobą. nie wiem za bardzo, ja myślałem, że to dwa oddzielne modele bo jest ibiza 1,2,3,4 i jest cordoba 1 i 2.

Maciek1203, a dużo jest większy golf, audi a3 i leon od polo?
Petek93

0