Potrzeba dobrej porady

05 Cze 2011, 12:57

Witam serdecznie!
Sprzedałam stare auto i udało mi się coś niecoś zaoszczędzić. Zaczynam się poważnie oglądać za nowym autem. Oto moje możliwości: do 12500 tys.
Moje wymagania: pojemność od 1.1 do 1.4, benzyna (ale mozliwe ze założe gaz, dlatego dobrze by bylo aby silnik tolerował gaz), hatchback, rok powyżej 2002, poduszki powietrzne, klimatyzacja (opcjonalnie).

Rozważam kilka modeli, jedne bardziej mi się podobają, drugie mniej:
Renault Clio po lifcie - on podoba się głównie mi, wszyscy znajomi mechanicy mi go odradzają, zresztą wiekszość ofert to sprowadzane i kto wie czy w jednym kawałku
VW Polo - polecany przez mechaników
Opel Corsa - wydaje mi się za mały
SKoda Fabia - mieszane uczucia, ale może być
Seat Ibiza - ładny,
Hyundai Getz - nowy pomysł, podoba mi sie nawet.

Powiedzcie mi, które z tych aut będzie najlepsze w moich możliwościach finansowych. Dodam że unikam sprowadzanych aut.
blondynka24
Początkujący

Miejscowość: Bydgoszcz
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Honda Jazz 1.4, 2004

05 Cze 2011, 13:08

Clio najlepiej z polskiego salonu bo większość jest serwisowana w ASO więc w razie czego mozna sprawdzić historie a ze sprowadzonymi bywa różnie,większość pochodzi z Francji i zazwyczaj są po mniejszych czy większych wypadkach.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

05 Cze 2011, 13:11

Clio chyba raczej odpada, mechanicy znają się lepiej niż ja. Prosiłabym o wypowiedź nt. innych wymienionych modeli.
blondynka24
Początkujący

05 Cze 2011, 13:12

Yaris I ale z 1,3 motorem, bo 1.0 troche slaby.
Czimi
Stały forumowicz

Auto: W210 220 CDI

05 Cze 2011, 13:13

To niech Ci powiedzą konkretnie dlaczego nie Clio.
Nie rdzewieje, ma prostą mechanikę, trwałe zawieszenie a przy tym udane silniki i jak na tę klasę zapewnia spory komfort.
To jest mój faworyt.
Tak jak barol pisze, najlepiej skoncentrować się na autach krajowych.
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2000

05 Cze 2011, 13:16

Ja o Clio akurat słyszałem dobre opinie.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

05 Cze 2011, 13:18

Clio nie, bo: drogie części, skomplikowane i nie na polskie drogi zawieszenie, drogie naprawy, problemy z elektryką.
A jeśli chodzi o krajowe - to rozglądałam się i jest bardzo mało dobrych ofert, niestety.
blondynka24
Początkujący

05 Cze 2011, 13:24

:lol: :lol: :lol: skomplikowane zawieszenie :lol: :lol: :lol: sorry nie mogę, belka skrętna z tyłu, McPhersony z przodu :lol: :lol: :lol: według nich na polskie drogi to chyba tylko resory piórowe. Problemy z elektryką? przecież elektryka tam taka sama jak w każdym innym samochodzie tej klasy, nie ma instalacji multiplexowej jak choćby auta PSA z tego okresu.
Co do cen części to zajrzyj na allegro i porównaj z cenami części do reszty aut które wymieniłaś, na bank będą porównywalne a i z dostępnością nie ma żadnych problemów.
Zanim kupisz auto przede wszystkim zmień mechaników bo skoro dla nich Clio jest skomplikowane to strach pomyśleć co jest w zasięgu ich możliwości technicznych.
Tak naprawdę konstrukcyjnie wszystkie te auta są bardzo zbliżone więc nie patrz na mechaników mitomanów tylko wybierz to co Ci najbardziej odpowiada.
Mi np. najbardziej odpowiada Clio.
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2000

06 Cze 2011, 11:15

A czy ktoś ma jakieś inne opinie? Bo szczerze mówiąc spotkałam się w Internercie z różnymi opiniami i większość jest pozytywna dla Clio. Zastanawiam się czy to nie jest jakas zmowa handlarzy czy co...
Przypomina mi się, jak na forach wszyscy bardzo doradzali mi Mercedesa 190, a trafilam istny szmelc...
Może po prostu mam mega pecha do samochodów, bo dwa razy nietrafione strzały miałam i dlatego was tak zamęczam na tym forum.
Chyba najlepiej przerzucic sie na komunikację miejską :(
blondynka24
Początkujący

06 Cze 2011, 11:17

Zależy na co sie trafi a jak już jedziesz oglądać to jedz z jakimś znajomym mechanikiem albo osobą która choć troche jest oblatana w tych sprawach.Zostaje też wizyta na stacji ale tutaj pamiętaj że to Ty wybierasz stacje a nie sprzedający.
Barol
Awatar użytkownika