Potrzebuje błotnika do Opla Astry G o konkretnym kolorze, co brać?

31 Paź 2017, 18:01

Czesc, potrzebuje błotnika do Opla Astry G (II) - prawy przedni, granatowy o numerze koloru Z282. Na allegro jest jeden nowy zamiennik, świeżo malują na zamówienie i troszke używek ,przy czym oryginalne uzywki sa przewaznie w kiepskim stanie, lub ;na zdjeciach nie widac wszystkiego.

Co brać ostatecznie? Mam na oku te używki na razie:

[link do oferty na Allegro wygasł]

Interesuje mnie tylko coś w tym samym kolorze, moze wiecie gdzie takie cos dostane w niezlym stanie (bez parchów, klejenia, rdzy, bardzo wyraznych rys)? Polecicie coś?
Lordani66
Nowicjusz

Auto: Opel Astra II

31 Paź 2017, 19:32

Lordani66 napisał(a):Na allegro jest jeden nowy zamiennik, świeżo malują na zamówienie
bierz zamiennik, w oplach za dobrze ta blacha się nie trzyma więc znaleźć używany błotnik bez rdzy to jak dziewicę w gimnazjum (znajdzie się ale będzie ciężko). Przed zamontowaniem nowego błotnika warto go od wewnątrz dobrze zabezpieczyć sam rant pastą np http://www.boll.pl/masy-uszczelniajace- ... -pedzel-86 a resztę barankiem lub środkiem do zabezpieczeń profili zamkniętych.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

31 Paź 2017, 20:46

Lordani66 napisał(a):Na allegro jest jeden nowy zamiennik, świeżo malują na zamówienie
Oni chyba oferują polakierowane najtańsze zamienniki.Nie ma gwarancji że spasowanie będzie przyzwoite i odcień nie będzie raził po oczach. Raz takie coś montowałem i na przyszłość będę odmawiał.
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna

31 Paź 2017, 20:49

Ale z tego co czytalem to zamienniki podobno lipne sa? Ze blacha sie gnie i wgl.
Lordani66
Nowicjusz

31 Paź 2017, 20:54

A oryginalna się nie gnie i w ogóle? No na pewno nie jest taka jakość jak oryginału no ale coś za coś nie bez powodu kosztuje on około 100 zł a oryginał pewnie z 5 razy tyle. Jak dobrze zabezpieczysz to z 2-3 lata wytrzyma bez rdzy. Sama się nie wygnie napewno to Ci gwarantuje. :ok:
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

31 Paź 2017, 21:41

No wlasnie tylko ze jest na odwrot, oryginaly kosztuja po 100-170, czasami kolo 200zl, a zamiennik gdzies 300zl.
Lordani66
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Baryłka ropy naftowej i jednostka objętości
    Baryłka ropy naftowej to standardowa jednostka miary stosowana w przemyśle naftowym do określania ilości ropy naftowej. Jedna baryłka odpowiada 42 galonom amerykańskim lub około 159 litrom. 1 bbl (baryłka ropy naftowej) = ...
    Toyota Prius - aerodynamika i niskie zużycia paliwa
    Toyota Prius czwartej generacji już na pierwszy rzut oka zwraca uwagę swą aerodynamiczną sylwetką. I nie jest to tylko subiektywne wrażenie, ponieważ dzięki starannemu zoptymalizowaniu kształtów nadwozia projektantom ...

31 Paź 2017, 22:07

Lordani66 napisał(a):o wlasnie tylko ze jest na odwrot, oryginaly kosztuja po 100-170, czasami kolo 200zl, a zamiennik gdzies 300zl.
No weż przestań. Pewnikiem odnosisz się do alledrogo. Oryginał używany w kolorze tyle może kosztować. Zamiennik polakierowany też. Nowy sygnowany logo GM z serwisu, ale surowy do lakierowania już nie . Kapujesz ?
bonifacy
Stały forumowicz

31 Paź 2017, 22:16

Kao napisał(a):bez powodu kosztuje on około 100 zł a oryginał pewnie z 5 razy tyle.
chodziło mi tu o elementy nowe "do lakierowania"
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

31 Paź 2017, 22:42

No to gdzie niby mam kupic i co bo tak namieszaliscie i daliscie sprzeczne odpowiedzi z tym co od innych znawcow tematu w internecie otrzymalem ze juz nie wiem./
Lordani66
Nowicjusz

31 Paź 2017, 22:52

Posłuchaj albo Ty czegoś nie rozumiesz albo albo żyjesz nie w tym świecie. Ja i kolega bonifacy mamy w tych tematach doświadczenie więc chyba nie chcesz nas uświadamiać co w tej sytuacji jest lepsze :?: Nie chcę być niemiły ale ktoś z doświadczeniem dał Ci radę i jeżeli chcesz sensownie to rozwiązać no to rób tak jak Ci podpowiadamy a jak chcesz słuchać głupot których się oczytałes niewiadomo gdzie i na jaki temat które pisał Zenuś z wypiździejowa co z blacharką ma tyle wspólnego co ja z baletem czyli nic to nie słuchaj moich podpowiedzi.
Masz opcję kupić
Używanego Oryginalnego (chyba) lepiucha malowanego kilka razy bo rdza wychodziła za około 200
Nowy zamiennik do lakoerowania za 150 lub polakierowany za 300
Nowy oryginalny za 400-500 plus lakierowanie 300 conajmniej
Ostatnio edytowany przez Kao, 31 Paź 2017, 23:11, edytowano w sumie 1 raz
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

31 Paź 2017, 23:01

Przestalem czytac po pierwszych 2 zdaniach. Wylecz czlowieku ten bol d..y i swoje ego, bo przyszedlbys z laptopem do mnie, komputerem, smartfonem, czy czymkolwiek, to tez bym do ciebie fachowymi nazwami napierdzielal, zakladal ze masz wiedziec wszystko, mowil skrotami a pozniej sie tlumaczył jeszcze ze wgl cos innego mialem na mysli jak ty wczesniej gdybys zadal pytanie.
Ostatnio edytowany przez ArteK, 01 Lis 2017, 22:14, edytowano w sumie 1 raz
Powód: Usunięto część postu która obrażała innych użytkowników!
Lordani66
Nowicjusz

31 Paź 2017, 23:05

Właśnie pokazałeś swój poziom inteligencji :ok: powodzenia w szukaniu pomocy :naughty:
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

31 Paź 2017, 23:05

PS. o kankt dupy raczej te twoje rady rozbić, bo 9/10 (zapewne lepszych) znawców tego tematu odradza branie zamienników nawet do Opla, jesli chodzi o czesci nadwozia. Przyszedlem tutaj pytac raczej skad wyrwac dobre egzemplarze oryginalne, bo wiem ze da sie wyrwac w idealnym stanie, tylko akurat w TYM kolorze nie bylo na razie.
Lordani66
Nowicjusz

31 Paź 2017, 23:33

Zejdż na ziemię proszę cię bardzo . Astra G to przeżytek , staroć . Używka oryginalna będzie zgnita .
Lordani66 napisał(a):Przyszedlem tutaj pytac raczej skad wyrwac dobre egzemplarze oryginalne
My nie wiemy . To raczej Twoja inwencja.Jak znajdziesz gdzie takie cudo jest to napisz .Skorzystamy. Na razie temat zamykamy .Nie piszemy tutaj do czasu jak coś znajdziesz :wink:
bonifacy
Stały forumowicz

01 Lis 2017, 00:00

Zajelo mi to ~15 minut od czasu kiedy przeczytalem wiadomosc. Faktycznie, strasznie trudno znalezc cos w nadal dobrym stanie.

"Spece" których amator zawstydza tak łatwo. Heh, po co ja tutaj pisałem w ogóle xD.
Lordani66
Nowicjusz