Witam, planuje kupic auto w gazie lub samej benzynie, przegladalem allegro i tablica.pl no i odhaczylem sobie pare ciekawych marek. Jestem mlody i poszukuje auta dla siebie, nie chce jakiegos demona ale te 100km zeby mial, rozgladam sie mniej wiecej za silnikiem 1.6-1.8. Mialem Golfa III 1.9D i przez niego sie zrazilem do diesla, wiec diesel odpada, wczesniej jezdzilem tez Daewoo Nexia 1.6, bylem zadowolony, fajne auto, no ale to juz przeszlosc, czas cos lepszego kupic.
Tak wiec spisalem sobie marki, modele i roczniki aut ktore by mnie zainteresowaly i ktore mozna kupic nie przekraczajac 5-6 tys. Wyposazenie nie musi byc bogate, klima mi nie jest potrzebna, dobrze natomiast jakby od zewnatrz cieszyl oko, ale to tez mozna z czasem zrobic, mam znajomego blacharza (polerka, woskowanie, odnowa lakieru itp). Moze byc to sprowadzone auto, ale wolalbym raczej polskie bo nie mialem nigdy stycznosci z tym i nie chcialbym byc zrobiony "na wale" czy cos. Nie chce tez kombi.
Oto modele ktore mnie zainteresowaly:
Audi A4 - 1.6/1.8/1.8T - 1995-1999 mozna spokojnie cos wybrac z tego co patrzylem, tylko czytalem ze aluminiowe zawieszenie czesto bywa awaryjne na polskich drogach, zastanawiam sie czy tak jest faktycznie, czy to po prostu nieumiejetne(nieuwazne) prowadzenie skutkuje jego awaryjnoscia. To auto najbardziej mi sie podoba, ale nie chcialbym kupic auta do ktorego musialbym dokladac co miesiac polowe mojej pensji, ktora i tak nie jest za duza
![Szczęśliwy :D]()
plusem natomiast jest to ze blacha jest w ocynku wiec rdzy nie powinno byc, to chociaz z blacharka bylby spokoj
Volvo S40 - 1996-2000 tez ladne auto, tez sporo egzemplarzy do 5-6 tys ale nic nie wiem na temat tego auta, zreszta na temat innych nizej wymienionych tez nie wiem zbyt wiele, bo nie mialem z nimi stycznosci, oprocz Golfa, dlatego wlasnie przyszedlem po rade na to forum
Ford Focus - 1998-2001
VW Polo - 1995-2000
VW Golf III - interesuje mnie tylko i wylacznie rocznik 1996-1998, z jednolitym kolorem zderzaka (moze was to smieszyc, ale te czarne matowe zupelnie mi nie podchodza), wiem tez ze golf lubi rdzewiec, zwlaszcza progi
VW Passat B5 - 1996-1999 zdziwilem sie jak potanialy te auta, do 1999 rocznika mozna tez wybrac cos do 6 tys, tylko nie wiem czy warto, bo to pewnie jakies wadliwe w tej cenie, podobnie jak A4 sie obawiam
VW Bora - tak jak w przypadku Passata i A4, ale do 6 tys to malo tego
Opel Vectra - 1996-1999 - sporo anglikow, co tez wiaze sie z obawa kupna "przemianki" ale niektore egzemplarze przykuwaja uwage
Honda Civic VI- 1995-1998 - niezly samochod ale zbytnio o nim nie czytalem, wujek mial to wiem ze blacharki najlepszej nie ma, jakbym juz mial go brac to tylko w sedanie 5 drzwi
Mercedes C 180 -
![Szczęśliwy :D]()
wiekszosc rocznikow '95 ale zdarzaja sie nawet '98 aczkolwiek tego mercedesa nie traktuje powaznie, chociaz nie czytalem opinii na jego temat, mysle ze silnik 1.8 do jego masy nie bylby zbyt dynamiczny, a na tym mi zalezy, bo golf ktorego mialem (1.9D 64KM) byl dobrym mulem
Peugeot 406 - 1996-1999 - ladny sedan, ale tez nie jest mi nic wiadomo na jego temat, pewnie silnik potrzebowalby 2.0, ostatecznie moglbym sie na taki skusic, wiekszego nie chce, bo nie chce tez wiekszych oplat, chociaz i tak pewnie zarejestruje samochod na tate zeby znizki byly
Ogolnie podsumowujac, najbardziej podpasowal mi Audi A4, pozniej Volvo S40, ale nie wyglad jest najwazniejszy. Kupujac samochod chce zeby byl w miare dynamiczny, ale nie za wszelka cene (spalanie do 13l gazu/9l benzyny np), no i zebym nie musial dokladac do niego co miesiac, dwa bo "cos wyjdzie", tak wiec jak ktos posiadal samochod lub mial stycznosc z jakims ktore wymienilem wyzej, albo moze ktoregos wyjatkowo poleca, to prosze o opinie, z gory dziekuje. Mozecie tez polecic swoje typy ktorych nie uwzglednilem, nie chce natomiast Astry, Laguny, Daewoo(w ostatecznosci na Lanosa moglbym sie skusic), Cordoby, Megane, BMW. Przepraszam ze az tyle tych moich wypocin, samochod kupuje dopiero za 2-3 miesiace wiec chcialbym miec rozeznanie i na co zwracac uwage przy kupnie poszczegolnych modeli. Nie zarabiam duzo wiec warto mysle poswiecic troche czasu zeby zaoszczedzic troche kasy. Pozdrawiam i dziekuje za odpowiedzi