Potrzebuję porady, Merc czy Betka

Które auto lepiej kupić

Mercedes C-klasa 2012 250CDI coupe/limuzyna
3
50%
BMW 330d 2011r. limuzyna/coupe
0
Brak głosów
Audi A5 sportback 2.0 TFSI 2011r
3
50%
Razem głosów : 6

25 Cze 2011, 11:51

Dysponuję budżetem ok 150 tyś które chcę przeznaczyć na samochód.

Moim długim już rozważaniem jest wybór między Mercedesem C-klasa 2012 limuzyna/coupe 250CDI, a BMW 330dimuzyna.
Na niekorzyść BMKi działa fakt że jest to już stary model.
mam niestety dość mocno sprecyzowane wymagania co do samochodu. Najważniejsze żeby był nowy albo jak w przypadku powyższych z tego samego roku czyli 2011 rocznik. Pewnie będę polował na jakieś demonstracyjne auta.

w grę wchodzi tylko manualna skrzynia biegów

Interesuje mnie żeby auto miało odpowiednią moc, ale raczej odpadają te silniki benzynowe które palą jak smok

myślałem jeszcze o audi a5 4-drzwiowe ale te światła mnie odstraszają :/

póki co najbardziej jestem za Mercem

proszę o pomoc w wyborze i jakieś inne propozycje

Pozdrawiam
Drutex
Nowicjusz

25 Cze 2011, 13:06

A np nad Lexusem IS sie zastanawiales? Swietnie sie prezentuje, moim zdaniem nawet lepiej niz C Classa w sedanie, Diesel ma jakos 170km wiec chyba wystarczajaco, naped tylny jak w Mercu czy BMW.

Z tych co dales to Merca wg mnie najlepiej, Audi to nie to samo co BMW czy Mercedes.

Ooo, jest po demonstracyjny nawet na allegro, ale 2010r:P
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Czimi
Stały forumowicz

Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: W210 220 CDI

25 Cze 2011, 15:16

rozważałem ale bardziej mi się podobają te 2 niemieckie auta.
jest przepaść w silnikach między ISFem a drugim z kolei. Nie ma tego pośredniego którego bym oczekiwał przy kupnie auta.

ten silnik 250CDI naprawdę jest znakomity 500 moment 7 do setki
Drutex
Nowicjusz

25 Cze 2011, 18:23

zapomoniałem jeszcze dodać że nie interesują mnie autka głównie do szpanu (typu Mercedes SLK BMW Z4 Audi TT itd)
chodzi o coś czym da się jakoś zapakować

ale oczywiście żeby miało sportowy akcent i nie było kombi :P
Drutex
Nowicjusz

25 Cze 2011, 19:04

Inne propozycje? Prosze bardzo ;)
Saab 9-5 wyrwiesz nówkę lub demo nawet z napędem na 4 koła. Ewentulanie z silnikiem 2.0T

Subaru Legacy choć moim zdaniem wnętrze tandetne. No ale jest boxer diesel i S-AWD.
http://mmcars.pl/MMCars/samochody-katow ... fort-navi/

Volvo S60

No i może przy dorzuceniu "trochę" do budżetu udałoby się znaleźć Jaguara XF
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] Tutaj oferta od brokera, może udałoby się jeszcze coś opuścić z ceny (np. skrzynia manual?)
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] A tutaj używka
Libre
Aktywny

Miejscowość: Sosnowiec
Auto: Seat Ibiza

26 Cze 2011, 10:36

Subaru jest autem które mi się w ogóle nie podoba. Jedynie Forester nadaje się dla stróżów prawa w północnych, górzystych częściach kuli ziemskiej. No i impreza, ale nie jest to wygodne auto a w środku nie zachwyca.

Volvo S60 odpada - nie jest pozytywnie oceniane w testach, jest drogie, ma mały bagażnik bodajże 370 litrów, a poza tym obecnie jeżdżę Volvo S40 więc chciałbym jakiejś odmiany, więc nie chciałbym już szweda którym jest także Saab.

Jaguar XF jest autem które bardzo mi się podoba silnik 3.0 D albo 3.0D S są naprawdę świetne. Ale z tego co mi wiadomo to wszystkie te auta mają zamontowaną AUTOMATYCZNĄ skrzynię biegów (co niestety u mnie przekreśla wybór).
Poprawcie mnie jeśli się mylę, bo chciałbym być w błędzie. Jaguar XF jest niesamowity.
Drutex
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Co wpływa na ceny OC i AC?
    Pojemność silnika, model i marka samochodu, profil kierowcy i jego historia szkodowości jazdy – te wszystkie czynniki wpływają na wysokość składki pakietu ubezpieczeń OC i AC. Wysokość ceny polis komunikacyjnych dodatkowo ...

26 Cze 2011, 12:48

Niestety Jag sprzedawany jest tylko z automatem. Widze, że w ankiecie prowadzi Mercedes. Fakt silnik jest świetny (przynajmniej na papierze), ale wnętrze trąci lekką hmm tandetą. Odstaje mocno przynajmniej moim zdaniem od jakości w Audi A5. Z tych 3 aut wymienioych w sondzie wybrałbym właśnie Audi A5. Zamiast już trochę przestarzałej trójki w tych pieniądzach lepszym wyborem będzie nowa 5 od brokera.

A może :wink:

lub 159 na full wypasie
Libre
Aktywny

Miejscowość: Sosnowiec
Auto: Seat Ibiza

26 Cze 2011, 21:12

BMW 520d bardzo fajne auto,

ale niedługo ma wychodzić nowe BMW 3-series coupe.
tylko nie wiem kiedy ;/

fakt aktualna trójka jest przestarzała.

mi tam się podoba wnętrze Merca.
Z tego co mi wiadomo Audi nadal jest w tyle za BMW i Mercedesem
Drutex
Nowicjusz

01 Lip 2011, 20:49

Byłem ostatnio na jeździe próbnej Mercem ale niestety był automat i 2.0 benzyna.
Ale wrażenia i tak świetne.

Już prawie jestem przekonany że chcę tego Mercedesa.

Byłem potem w Audi to szorowałem głową po suficie, i trochę klaustrofobicznie się czułem

Merc trąci tandetą?

http://www.ultimatecarblog.com/wp-conte ... -AMG-3.jpg

nie wiem co tu tandetnego? :) mi się bardzo podoba
Drutex
Nowicjusz